Η αργή αποσυμπίεση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και ο αριθμός των κρουσμάτων που βρίσκεται ακόμη σε υψηλά επίπεδα (χθες ανακοινώθηκαν 928 νέες μολύνσεις και 429 νοσηλείες σε ΜΕΘ) προκαλούν ανησυχία για την πραγματική εικόνα της πανδημίας στην χώρα μας μετά τις εορτές.

Ενώ λοιπόν η εορταστική περίοδος ρίχνει αυλαία και το επιδημιολογικό αποτύπωμα δεν έχει διαφανεί ακόμη, οι ειδικοί θεωρούν δεδομένη την αναζωπύρωση της πανδημίας την ώρα που προκαλούν ανησυχία οι εικόνες συνωστισμού σε εκκλησίες της χώρας στον εορτασμό των Θεοφανίων. Χαρακτηριστικό δείγμα των «μαθηματικών» του κορωνοϊού στην χώρα μας είναι πως μόνο μέσα στις πρώτες πέντε μέρες του Ιανουαρίου έχουν καταλήξει συνολικά 213 άνθρωποι με τον συνολικό αριθμό των νεκρών να ανέρχεται πλέον σε 5.051.

Ήδη τα στοιχεία για το ιικό φορτίο στα λύματα της Αττικής που ανακοινώθηκαν από το τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών προοιωνίζονται δύσκολο Ιανουάριο. Οι ειδικοί διαπίστωσαν πως το φορτίο διπλασιάστηκε στα λύματα τα Χριστούγεννα και τριπλασιάστηκε την Πρωτοχρονιά. Αυτό σημαίνει πως με βάση τα ευρήματα στα λύματα, η αύξηση στα κρούσματα θα αρχίζει να αποτυπώνεται από την ερχόμενη εβδομάδα στον ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων, οδηγώντας σε νέα αναζωπύρωση της επιδημίας στο λεκανοποπέδιο.

Στο «κόκκινο» η Αττική

Το 1/3 των χθεσινών κρουσμάτων καταγράφηκε στην Αττική (326), ωστόσο η διασπορά στο χθεσινό επιδημιολογικό δελτίο ήταν μεγάλη, αφού υπήρχαν 44 περιφερειακές ενότητες με θετικά κρούσματα κορωνοϊού. Μάλιστα, ανάμεσα σε αυτές υπήρχαν επτά νησιά με ό,τι αυτό σημαίνει για τη διαχείριση των περιστατικών και τα αντανακλαστικά των υγειονομικών υπηρεσιών σε περίπτωση που χρειαστεί κάποιος ασθενής νοσηλεία – διακομιδή ή αεροδιακομιδή με ειδική κάψουλα και μεγάλη επιχειρησιακή ετοιμότητα.

Η κατανομή στην Αττική δείχνει πως τα στοχευμένα περιοριστικά μέτρα στη Δυτική Αττική απέδωσαν καθώς η περιοχή καταγράφει πλέον μικρό αριθμό κρουσμάτων – χθες είχε 33 θετικά κρούσματα όσα και ο νότιος τομέας Αθηνών. Αντίθετα, ο κεντρικός τομέας Αθηνών με 75 θετικά κρούσματα, ο δυτικός τομέας με 57, η Ανατολική Αττική με 53 κρούσματα δείχνουν την αυξημένη κινητικότητα του κορωνοϊού και προφανώς του πληθυσμού.

Ανησυχούν οι επιστήμονες

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με την πρόεδρο της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αττικής-Πειραιά, Ματίνα Παγώνη που μίλησε στον Real Fm (Θεσσαλονίκης) 107,1 σήμερα ή αύριο θα έχουμε εικόνα για το αποτύπωμα της κινητικότητας που σημειώθηκε τα Χριστούγεννα και στις 10-11 του μήνα θα καταγραφεί η «εικόνα» της Πρωτoχρονιάς. Ωστόσο, η κυρία Παγώνη εξέφρασε τις αντιρρήσεις της για το άνοιγμα των εκκλησιών. «Πρέπει να κάνουμε αυτό που πρέπει και όχι αυτό που θέλουμε», είπε χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε στους ανθρώπους που πέθαναν ή νοσούν αλλά και στους υγειονομικούς οι οποίοι δίνουν μάχη για να σώσουν ζωές. «Πρέπει να τηρούνται οι νόμοι», σημείωσε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ σχολιάζοντας την απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος. «Κι εγώ θα ήθελα να ανάψω σήμερα κερί αλλά θα παρακολουθήσω τη λειτουργία από την τηλεόραση», είπε η Ματίνα Παγώνη η οποία αναφέρθηκε και στην εξάντληση των γιατρών και των νοσηλευτών. «Οι υγειονομικοί δεν αντέχουν άλλο. Έχουν κουραστεί», τόνισε και συμπλήρωσε πως ούτε το Πάσχα θα εορτάσουμε ελεύθερα, αλλά με την παρουσία μέτρων περιορισμού.

Σε παρόμοιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου,  Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ο οποίος μιλώντας στον ΣΚΑΪ χαρακτήρισε πάρα πολύ ανησυχητικές τις εικόνες απο τις εκκλησίες. Ο κ. Εξαδάκτυλος τόνισε ότι «δεν βρισκόμαστε σε σημείο που επιτρέπεται να νιώσουμε ότι ο κίνδυνος έχει φύγει. Είμαστε σε ένα πολύ επικίνδυνο σημείο. Θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί, για να επανέλθουμε σε μια εν μέρει κανονικότητα».

Πιο αυστηρός και με δυσοίωνες προβλέψεις πάντως, εμφανίστηκε ο καθηγητής Γενετικής, Μανώλης Δερμιτζάκης, ο οποίος σχολίασε με αρνητικό τρόπο τις εικόνες συνωστισμού στον Ναό της Μητρόπολης Πειραιά. «Κατόπιν τούτου μην απορεί κανείς γιατί η Ελλάδα θα βρίσκεται σε αυστηρά μέτρα και lockdown για πολύ καιρό, και ίσως και με κλειστά σχολεία πάλι σύντομα. Κρίμα…» ανέφερε στο Facebook.

Κατόπιν τούτου μην απορεί κανεις γιατι η Ελλαδα θα βρίσκεται σε αυστηρά μέτρα και lockdown για πολυ καιρο, και ισως και με κλειστά σχολεία παλι σύντομα.
Κρίμα …

Δημοσιεύτηκε από Manolis Dermitzakis στις Τετάρτη, 6 Ιανουαρίου 2021

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας Σχολής Δημόσιας Διοίκησης του πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας στο MEGA  «δεν χρειάζεται γκρίνια» και συμπλήρωσε πως «να προσέχει ο καθένας μόνος του και η πολιτεία συλλογικά. Έχουμε το εμβόλιο, με τις δυσκολίες που έχουν ανακύψει, αλλά υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ και χρειάζεται λίγη υπομονή,

Αναφερόμενος στον εορτασμό των Θεοφανίων είπε: «Δεν τέθηκε στην επιτροπή το θέμα των Θεοφανίων. Η αίσθησή μου ήταν ότι ό,τι έγινε Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά θα γινόταν και στα Θεοφάνια. Η θέση μας είναι γνωστή, δεν πρέπει να υπάρχει συνωστισμός. Και η εκκλησία πρέπει να δει το θέμα λίγο ευρύτερα. Η κυβέρνηση πήρε μια απόφαση, το θέμα δε συζητήθηκε στην επιτροπή, καλό είναι να μην πολώνονται τα πράγματα».