Γράφουν οι Δημήτρης Πώποτας, Aρια Καλύβα

Περιπολικά και ένστολοι αστυνομικοί για επιτήρηση έξω από μεγάλες εκκλησίες, συχνές περιπολίες σε περιοχές όπου υπάρχουν ναοί, συστάσεις και σε ακραίες περιπτώσεις επιβολή διοικητικών προστίμων, περιλαμβάνει το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ που μπήκε σε εφαρμογή από σήμερα το πρωί.

Ο κεντρικός άξονας του επιχειρησιακού σχεδιασμού για την αποτροπή συναθροίσεων σε εκκλησίες για τον εορτασμό των Θεοφανίων κινείται στη λογική της ήπιας επιτήρησης.

Μάλιστα, αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ έρχονται σε επαφή με ιερείς και μητροπολίτες για την καλύτερη διαχείριση της κατάστασης, προκειμένου να μην υπάρξουν παρατράγουδα και ακραία φαινόμενα συνωστισμού. Ο σχεδιασμός «κλείδωσε» στη μεγάλη σύσκεψη που έγινε χθες το βράδυ στη ΓΑΔΑ, με τις εκτιμήσεις των αξιωματικών να μιλούν για μια κατάσταση που θα κυλήσει ομαλά χωρίς έκτροπα από τη στιγμή μάλιστα που η εκκλησία αποφάσισε να μην κάνει αγιασμούς σε εξωτερικούς χώρους.

Ωστόσο, από νωρίς σήμερα το πρωί, πραγματοποιούνται συχνές περιπολίες σε σημεία όπου υπάρχουν ιεροί ναοί, ηχητικά μηνύματα και η εντολή είναι να γίνονται συστάσεις στους πιστούς ενώ σε περιπτώσεις που κριθεί απαραίτητο, θα επιβληθούν και πρόστιμα. Και επειδή είναι εκ των πραγμάτων αδύνατον να μπουν όλες οι εκκλησίες στο μικροσκόπιο, με δεδομένο ότι στην Αττική υπάρχουν σχεδόν 5000 ναοί και συνολικά σε όλη την Ελλάδα περίπου 14.000, έχει γίνει μια χαρτογράφηση κεντρικών εκκλησιών όπου υπάρχει πιθανότητα να συγκεντρωθεί πλήθος πιστών και αυτές επιτηρούνται διακριτικά ενώ οι πληροφορίες λένε ότι δεν προβλέπεται έλεγχος των αστυνομικών μέσα σε εκκλησίες καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν παρακινδυνευμένο.