Γράφει η Ελισάβετ Σταμοπούλου

Από μια λεπτή κλωστή κρέμεται το σύστημα υγείας της Βρετανίας που δεν απέχει πολύ από την κατάρρευση. Οι χιλιάδες εισαγωγές προσθέτουν καθημερινά πίεση, οι εντατικές παρουσιάζουν εικόνα υπερπληρότητας, της τάξεως του 114%, ενώ συνωστισμός από ασθενοφόρα επικρατεί έξω από νοσοκομεία του Λονδίνου.

Οι καταστάσεις που βιώνει η Γηραιά Αλβιώνα πρωτόγνωρες: σχεδιάζεται μεταφορά ασθενών από το Λονδίνο σε άλλες πόλεις ακόμη και το στήσιμο στρατιωτικών αντίσκηνων σε περίπτωση απόλυτης συμφόρησης στα νοσοκομεία.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης αποτυπώνεται και στο γεγονός ότι ακυρώνονται σοβαρές χειρουργικές επεμβάσεις που σχετίζονται με τον καρκίνο, ελείψει κλινών στις ΜΕΘ.

Ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία του βρετανικού συστήματος υγείας, το King’s College στο νότιο Λονδίνο κατέταξε, εξαιτίας των τραγικών συνθηκών, σε δεύτερης προτεραιότητας τα περιστατικά ασθενών με καρκίνο που χρήζουν επέμβασης.

Υπό κανονικές συνθήκες, οι ασθενείς που έχουν προσβληθεί από την επάρατη νόσο θα έπρεπε να χειρουργηθούν εντός 28 ημερών από την απόφαση της επέμβασης.

Ο χρόνος στη δεδομένη χρονική συγκυρία μοιάζει, ωστόσο, να είναι εντελώς απροσδιόριστος, καθώς τα χειρουργεία για την αφαίρεση όγκων έχουν αναβληθεί και οι ασθενείς βρίσκονται στην ουσία στον «αέρα».

Η νέα πολιτική αναβολών έχει ξεσηκώσει ανησυχίες στους υγειονομικούς για την πιθανότητα μετάστασης σε ασθενείς με καρκίνο, οι οποίοι ενδέχεται ακόμη και να μην μπορούν να χειρουργηθούν εάν μεσολαβήσει μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ανήσυχοι για την πορεία της υγείας τους είναι και οι ίδιοι καρκινοπαθείς. Προσωπικό και ασθενείς ενημερώθηκαν πριν από λίγες ημέρες στο νοσοκομείο King’s College για την αναστολή των χειρουργείων λόγω της πληρότητας στις εντατικές, τις οποίες έχουν καταλάβει ασθενείς με κορωνοϊό που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Τα περισσότερα νοσοκομεία του Λονδίνου έρχονται, την ίδια ώρα, αντιμέτωπα με καθεστώς συμφόρησης και αδυνατούν να ορίσουν ημερομηνίες διεξαγωγής σοβαρών χειρουργικών επεμβάσεων.

Το δεύτερο κύμα της πανδημίας εντάσσει, όπως φαίνεται, τη Βρετανία σε θέση «πρωταγωνιστή» του νέου κύκλου θρίλερ. Τις τελευταίες ημέρες δεν είναι λίγοι εκείνοι που παρατηρώντας τις εικονες στο Ηνωμένο Βασίλειο ανασύρουν μνήμες από την Ουχάν.

Η ευάλωτη υγειονομική εικόνα της Βρετανίας έχει αναδειχθεί πρώτο θέμα παγκοσμίως, με τα κρούσματα να αυξάνονται δραματικά μέσα σε λίγες ημέρες.

Απόδειξη της κρισιμότητας της κατάστασης αποτελεί το γεγονός ότι επί μια εβδομάδα τα περιστατικά κορωνοϊού ξεπερνούν τα 50.000.

Στην πρώτη θέση της παγκόσμιας επικαιρότητας βρέθηκε η Βρετανία και με τη διαπίστωση της τρομακτικά μεταδοτικής νέας μετάλλαξης κορωνοϊού που εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο και ανάγκασε πλήθος χωρών να χαράξουν πολιτική αυστηρότερων μέτρων.

Στην πολιτική των αυστηρών περιορισμών προσέφυγε και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος, σε μια δραματική προσπάθεια για την αναχαίτιση της πανδημίας, κήρυξε καθολικό lockdown μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου.