«Τα χειρότερα είναι ακόμα μπροστά μας»… σε αυτές τις λέξεις συμπυκνώνεται λίγο έως πολύ η προειδοποίηση που στέλνουν τις τελευταίες ώρες κορυφαίοι αξιωματούχοι του υγειονομικού κλάδου.

Παρόλο που οι εμβολιασμοί έχουν ξεκινήσει και οι ευάλωτες ομάδες δέχονται τις πρώτες δόσεις, η «μετάλλαξη» του Λονδίνου πυροδοτεί κύμα ανησυχίας καθώς εντοπίζεται σε όλο και περισσότερες χώρες ανά τον κόσμο, ενώ το δεύτερο κύμα πανδημίας δεν έχει ακόμη αναχαιτιστεί.

Οι ειδικοί κρούουν στο πλαίσιο της αναγκαιότητας για επαγρύπνηση τον κώδικα ώστε να μην προκληθεί από τη χαλάρωση λόγω της έλευσης εμβολίων υπερμετάδοση της νόσου και κατ’επέκταση και τρίτο κύμα κορωνοϊού.

Σε συνέντευξύ του στο CNN, ο κορυφαίος επιδημιολόγος των ΗΠΑ, Άντονι Φάουτσι, τόνισε ότι τα δύσκολα είναι μπροστά μας, ενώ εστίασε στην αύξηση των κρουσμάτων που αναμένεται να καταγραφεί μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων, εξαιτίας της αύξησης των μετακινήσεων.

«Η πανδημία του κορωνοϊού, δεν θα είναι η τελευταία», διεμήνυσε, από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους, καταγγέλοντας μυωπικές συμπεριφορές αρχηγών κρατών.

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται, πάντως, ολόκληρος ο πλανήτης εξαιτίας της ταχείας μετάδοσης του νέου μεταλλαγμένου στελέχους κορωνοϊού.

Στο κάδρο των χωρών που έχουν επηρεαστεί, επίσης, από τη «μετάλλαξη του Λονδίνου» μπήκε μετά τη Γαλλία, η Ισπανία και η Σουηδία, χώρες που έχουν πληγεί σε ανησυχητικό βαθμό από τη διασπορά του φονικού ιού.

Στη Σουηδία ειδικά η επέλαση της πανδημίας είναι τόσο ανησυχητική που οι Αρχές επεξεργάζονται για πρώτο φορά σχέδιο περιορισμών.

Προβληματισμό προκαλεί και η επιβάρυνση του επιδημιολογικού φορτίου στη Νότια Κορέα, καθώς οι μολύνσεις έχουν αυξηθεί απότομα, με τα ημερήσια κρούσματα να ξεπερνούν, τις τελευταίες δύο ημέρες, τα χίλια.

Η κυβέρνηση της Σεούλ επεξεργάζεται νέα μέτρα για να ανακόψει τη διασπορά κορωνοϊού, την οποία είχε περιορίσει σημαντικά το προηγούμενο διάστημα.

Δεν μπορεί, ακόμη, να περάσει στα ψιλά το γεγονός ότι ο κορωνοϊός σαρώνει τις ΗΠΑ, με περίπου 2.500 θανάτους την ημέρα και σημαντική αύξηση στον αροθμό των κρουσμάτων κορωνοϊού.