Το εμβόλιο της Moderna κατά της COVID-19, το οποίο σύμφωνα με την εταιρεία αποδείχθηκε ότι έχει 94% αποτελεσματικότητα απέναντι στη λοίμωξη, προκαλεί το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα να παράγει ισχυρά αντισώματα που αντέχουν για τουλάχιστον τρεις μήνες, σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε πρόσφατα σε σημαντική ιατρική έκδοση.

Ερευνητές στο Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων (NIAID) των ΗΠΑ, το οποίο εργάστηκε από κοινού με τη Moderna για την ανάπτυξη του εμβολίου, μελέτησαν την ανοσολογική απόκριση 34 ενηλίκων συμμετεχόντων, νέων και ηλικιωμένων, από το πρώτο στάδιο της κλινικής δοκιμής.

Σύμφωνα με τη μελέτη που παρουσιάστηκε στη New England Journal of Medicine, τα αντισώματα, τα οποία εμποδίζουν τον ιό SARS-CoV-2 να εισβάλει στα ανθρώπινα κύτταρα, «μειώθηκαν ελαφρά με την πάροδο του χρόνου, όπως αναμενόταν, αλλά παρέμειναν αυξημένα σε όλους τους συμμετέχοντες 3 μήνες μετά τον εμβολιασμό (119 μέρες μετά την πρώτη δόση)».

Το εμβόλιο, που ονομάζεται mRNA-1273, χορηγείται σε δύο δόσεις με διαφορά 28 ημερών ανάμεσα στην πρώτη και τη δεύτερη.

Και παρά το γεγονός πως ο αριθμός των αντισωμάτων στους οργανισμούς των εθελοντών της μελέτης εξασθενεί με την πάροδο του χρόνου, αυτό δεν είναι απαραίτητα αιτία ανησυχίας.

Ο διευθυντής του NIAID, Άντονι Φάουτσι και άλλοι ειδικοί επιστήμονες έχουν πει ότι είναι πολύ πιθανό ότι το ανοσοποιητικό σύστημα «να θυμάται τον ιό εάν ξαναεκτεθεί αργότερα και στη συνέχεια θα παράγει νέα αντισώματα».

Επιπλέον, η μελέτη έδειξε ότι το εμβόλιο ενεργοποίησε έναν συγκεκριμένο τύπο ανοσοκυττάρων που θα βοηθούσε στη λεγόμενη απόκριση μνήμης.

«Η μελέτη περιλαμβάνει στοιχεία που δείχνουν πως μια σχετικά ισχυρή απόκριση αντισωμάτων παραμένει για 90 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου», δήλωσε ο ιολόγος Benjamin Neuman, του Texas A&M University-Texarkana.

«Η ποσότητα αντισωμάτων που παράγονται από εμβόλιο ήταν υψηλότερη σε νεότερους ασθενείς από ό, τι σε ηλικιωμένους, αλλά αρκετά ισχυρές ανοσολογικές αντιδράσεις παρατηρήθηκαν ακόμη και σε ασθενείς ηλικίας έως 70 ετών» τόνισε.

Στο μεταξύ, η Moderna ξεκαθάρισε πως το εμβόλιό της παραμένει αποτελεσματικό και στο νέο μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού, το οποίο έχει «ανησυχήσει» τις τελευταίες ημέρες κυρίως την Ευρώπη.