Σήμερα στις 11:00 ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα συναντηθεί με την πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, η συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο εντάσσεται στο πλαίσιο των τακτικών μηνιαίων ενημερώσεων. Στην συζήτηση αναμένεται να κυριαρχήσει το θέμα της πανδημίας και κυρίως ο εθνικός σχεδιασμός για τον εμβολιασμό στην Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μητσοτάκης μαζί με τη σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι αναμένεται να εμβολιαστούν στις 28 Δεκεμβρίου ενώ όπως έχει δηλώσει ο πρωθυπουργός θα είναι μαζί με την κυρία Σακελλαροπούλου από τους πρώτους που θα εμβολιαστούν προκειμένου να σταλεί το ανάλογο μήνυμα προς την κοινωνία υπέρ του εμβολιασμού.

Ποιοι θα κάνουν πρώτοι το εμβόλιο

Την δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων η Ελλάδα παραλαμβάνει τις πρώτες δόσεις του εμβολίου BNT162b1 των Pfizer/BioNTEch, με τους υγειονομικούς αλλά και πολιτικά πρόσωπα να υποβάλλονται σε εμβολιασμό, σε μία κίνηση με ισχυρό συμβολισμό για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα της διαδικασίας.

Μέσα στον Ιανουάριο εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός στο ΕΣΥ και στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων ενώ θα έχει ξεκινήσει και η χορήγηση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού στα άτομα 65 ετών και άνω και στις ευπαθείς ομάδες, που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο εάν μολυνθούν.

Μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες, σταδιακά, η χώρα μας αναμένεται να παραλάβει 160.000 δόσεις από το εμβόλιο των Pfizer/BioNTEch, ενώ έως το τέλος Ιανουαρίου από τις ίδιες εταιρίες επιπλέον 500.000 δόσεις. Επίσης, τον ίδιο, πρώτο μήνα του νέου έτους, την Ελλάδα αναμένονται 200.000 δόσεις του εμβολίου της Moderna και 300.000 δόσεις από την φαρμακευτική εταιρία AstraZeneca. Υπενθυμίζεται ότι στη χώρα μας αναλογούν από τις συμφωνίες που έχει συνάψει η Ευρωπαϊκή Ένωση με τις επτά παρασκευάστριες εταιρίες 25 εκατ. δόσεις για το 2021.

Η εθνική εκστρατεία εμβολιασμού, «Ελευθερία» ξεκινά την Κυριακή 27 Δεκεμβρίου, από πέντε νοσοκομεία αναφοράς κορωνοϊού στην Αττική (πρόκειται για τα νοσοκομεία «Ευαγγελισμός», «Σωτηρία», «Αττικόν», «Θριάσιο» και «Ασκληπιείο»), όπου συνολικά 250 άτομα από το προσωπικό, υγειονομικό και διοικητικό, θα λάβουν την πρώτη δόση, και έπειτα από 21 ημέρες θα κληθούν να λάβουν και τη δεύτερη δόση ώστε να ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός τους.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, το τριήμερο 27-29 Δεκεμβρίου θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της διαχείρισης της επιδημίας, όπως το προσωπικό των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), των κλινικών covid-19 και των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Επίσης, προβλέπεται και η εμβολιαστική θωράκιση του υγειονομικού προσωπικού των Κινητών Μονάδων Υγείας (ΚΟΜΥ) που θα διενεργήσουν στη συνέχεια τον εμβολιασμό σε όλες τις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων και Χρονίων Νοσημάτων.

Παράλληλα, την τελευταία εβδομάδα του Δεκεμβρίου θα δώσουν το δικό τους ηχηρό μήνυμα για την αξία του εμβολιασμού, λαμβάνοντας την πρώτη δόση, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων, πλην του Κυριάκου Βελόπουλου.

Ειδήσεις σήμερα:

Κορωνοϊός: Το στοιχείο που τον κάνει πιο επικίνδυνο τον χειμώνα

Κορωνοϊός – Σχέδιο «Ελευθερία»: Ποιοι θα κάνουν πρώτοι το εμβόλιο

Μετάλλαξη κορωνοϊού: Πόσο κινδυνεύουμε από το νέο στέλεχος της «βρετανικής Γουχάν»;