Συστημικές ανεπάρκειες στη φροντίδα των ηλικιωμένων στη Σουηδία σε συνδυασμό με τα ανεπαρκή μέτρα από την κυβέρνηση και των υπηρεσιών συνέβαλαν στον υψηλό αριθμό θανάτων από την Covid-19 σε γηροκομεία της χώρας, σύμφωνα με μια προκαταρκτική έκθεση που δημοσίευσε σήμερα μια επίσημη επιτροπή.

Η σκανδιναβική χώρα έχει ξεχωρίσει διεθνώς με τη στρατηγική αντιμετώπισης της πανδημίας χωρίς επιβολή lockdown, άλλων αυστηρών μέτρων περιορισμών και χρήση μασκών. Οι αρχές άφησαν σχολεία, εστιατόρια και επιχειρήσεις κατά μεγάλο βαθμό ανοιχτά, ζητώντας απλά από τους πολίτες να τηρούν κοινωνικές αποστάσεις και να διατηρούν καλή υγιεινή.

Όταν ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια της άνοιξης, η στρατηγική συνδυάστηκε με το στόχο να προφυλαχθούν οι ηλικιωμένοι από την Covid-19. Αλλά καθώς ο αριθμός των θανάτων αυξανόταν, ειδικά στα γηροκομεία, η επιτροπή ορίστηκε για να αξιολογήσει τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας.

Η επιτροπή ανέφερε ότι προηγουμένως γνωστά διαρθρωτικά προβλήματα στο σύστημα φροντίδας ηλικιωμένων, για τα οποία οι αρχές, οι περιφέρειες, οι φορείς παροχής ιδιωτικής φροντίδας και οι δήμοι μοιράζονται την ευθύνη, ευθύνονται για τους πολλούς θανάτους.

“Αλλά θέλουμε να επισημάνουμε ότι η κυβέρνηση είναι αυτή που κυβερνά τη χώρα και έχει την τελική ευθύνη”, δήλωσε ο Ματς Μάλιν , πρόεδρος της επιτροπής σε συνέντευξη Τύπου.“Η κυβέρνηση θα έπρεπε να είχε λάβει μέτρα για να εξασφαλίσει ότι η φροντίδα των ηλικιωμένων ήταν καλύτερα εξοπλισμένη για την αντιμετώπιση της πανδημίας”.

Παράλληλα η επιτροπή επισήμανε την κακή εκπαίδευση του προσωπικού και το χαμηλό επίπεδο νοσοκόμων και γιατρών στην περίθαλψη ηλικιωμένων και τόνισε ότι προηγούμενες κυβερνήσεις συνέβαλαν επίσης στις ανεπάρκειες.

Η σουηδική στρατηγική αντιμετώπισης της πανδημίας έχει χαρακτηριστεί απερίσκεπτη και σκληρή, αλλά έχει κερδίσει επαίνους για το ότι είναι πιο βιώσιμη και φιλική προς τις επιχειρήσεις. Λίγο λιγότεροι από τους μισούς από τους περίπου 7.700 θανάτους από τον νέο κορωνοϊό στη χώρα καταγράφηκαν σε οίκους ευγηρίας. Τα θύματα ήταν ηλικιωμένοι που διέμεναν εκεί.

Η έκθεση της επιτροπής επίσης τονίζει ότι τα κυβερνητικά μέτρα για την προστασία των ηλικιωμένων που ελήφθησαν την άνοιξη ήρθαν πολύ αργά και ήταν ανεπαρκή.

“Η πτυχή αυτής (σ.σ. της στρατηγικής αντιμετώπισης της πανδημίας) που επικεντρώθηκε στην προστασία των ηλικιωμένων απέτυχε. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να δούμε το γεγονός ότι τόσοι πολλοί πέθαναν από Covid-19”, δήλωσε ο Μάλιν. “Η κυβέρνηση θα έπρεπε να είχε λάβει μέτρα για να διασφαλίσει ότι η φροντίδα των ηλικιωμένων ήταν καλύτερα προετοιμασμένη για την πανδημία”.

Ο πρωθυπουργός Στέφαν Λεβέν υπερασπίστηκε τη συνολική στρατηγική, αλλά παραδέχτηκε ότι η Σουηδία απέτυχε να προστατεύσει τους ηλικιωμένους, αν και σημείωσε ότι η υγεία και η φροντίδα των ηλικιωμένων αποτελούν ευθύνη των περιφερειακών αρχών και όχι της κεντρικής κυβέρνησης.

Τον Νοέμβριο, το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας της Σουηδίας ανακοίνωσε ότι διαπίστωσε “σοβαρές ελλείψεις” στη φροντίδα ηλικιωμένων – μόλις το 6% των περιπτώσεων που εξετάστηκαν ήταν ασθενείς από Covid-19 σε γηροκομεία που είχαν προσβαση σε γιατρό.

Η υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων Λένα Χάλενγκρεν δήλωσε ότι η κυβέρνηση Σοσιολδημοκρατών και Πρασίνων ετοιμάζει νέα νομοθεσία για τη ρύθμιση της περίθαλψης ηλικιωμένων.

Η Σουηδία καταγράφει θνητότητα πολύ υψηλότερη από τους δείκτες που καταγράφουν οι γείτονές της, αν και μικρότερη από ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες που προέβησαν σε αυστηρά μέτρα περιορισμών.