Διαφορετικά είναι τα φετινά Χριστούγεννα λόγω του νέου κορωνοϊού και των περιοριστικών μέτρων που είναι σε εφαρμογή για τον έλεγχο της πανδημίας.

Ωστόσο, οι εορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς είναι κατ’ εξοχήν οικογενειακές στιγμές για τους Έλληνες. Πώς θα καταφέρουμε φέτος να περάσουμε με ασφάλεια τις γιορτινές αυτές ημέρες χωρίς να κινδυνεύσουμε από τον SARS-CoV-2;

Σύμφωνα με τους ειδικούς Εμπειρογνώμονες του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό και τις αποφάσεις της κυβέρνησης ο συγχρωτισμός και οι συναθροίσεις, ιδιαίτερα σε κλειστούς και μη καλά αεριζόμενους χώρους όπως είναι τα σπίτια, αποτελούν ευκαιρία υπερμετάδοσης ακόμα και σε ένα μόλις βράδυ. Αν ένας από τους καλεσμένους είναι ασυμπτωματικός φορέας, τότε πολύ εύκολα η λοίμωξη μπορεί να μεταδοθεί σε όλους που είναι εκεί. Μαθηματικό μοντέλο έχει δείξει ότι αν σε ένα διαμέρισμα 150 τετραγωνικών μαζευτούν 20 άτομα για περισσότερο από 4 ώρες, ακόμα και αν όλοι οι παρευρισκόμενοι φοράνε μάσκα συνεχώς, υπάρχει κίνδυνος διασποράς του κορωνοϊού.

Έτσι λοιπόν τονίζεται η ανάγκη δημιουργίας μιας «φούσκα», μιας μικρής και σταθερής ομάδας συγγενών και φίλων που θα επιλέξουμε να γιορτάσουμε παρέα φέτος.

Πώς θα κάνουμε ασφαλέστερα τα Χριστούγεννα για την «φούσκα» μας
Τι είναι λοιπόν καλύτερο για εσάς και την οικογένεια σας; Και αν τελικά καλέσετε κόσμο στο σπίτι, ποιος είναι ο ασφαλέστερος τρόπος για να γίνει αυτό;

Μελέτες έχουν δείξει ότι η μετάδοση του κορωνοϊού στους εσωτερικούς χώρους είναι ευκολότερη, ειδικά όταν επικρατεί συνωστισμός και δεν υπάρχει καλός αερισμός. Ο Δεκέμβριος λόγω χαμηλών θερμοκρασιών ευνοεί τη συγκέντρωση σε εσωτερικούς χώρους. Τα Χριστούγεννα είναι ευκαιρία να δείτε συγγενείς, μάλιστα μεγάλης ηλικίας. Οι ηλικιωμένοι ωστόσο ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και συχνά έχουν υποκείμενα νοσήματα.

Απ’ την άλλη πιθανόν είναι στο σπίτι να υπάρχουν μικρά παιδιά. Ο ρόλος τους στην εξάπλωση της πανδημίας είναι ακόμα υπό έρευνα μεν, αλλά έχει αποδειχθεί ότι μπορούν όντας ασυμπτωματικά να μεταδώσουν τον SARS-CoV-2 καθώς δυσκολεύονται να ακολουθήσουν κανόνες, όπως η καλή υγιεινή των χεριών και η τήρηση των αποστάσεων.

Συνεπώς, ο μόνος πραγματικά ασφαλής τρόπος για να μείνετε ασφαλείς αυτά τα Χριστούγεννα είναι να αποφύγετε να καλέσετε άλλους στο σπίτι. Να εορτάσετε αυστηρά με τα άμεσα μέλη της οικογένειας σας και να μην δεχθείτε επισκέψεις από συγγενείς, όπως παππούδες ή θείους. Εκμεταλλευθείτε την τεχνολογία και ανταλλάξτε ευχές online με φίλους και συγγενείς φέτος.

Η πανδημία δεν θα κρατήσεις για πάντα και τα εμβόλια θα συμβάλλουν στον ταχύτερο έλεγχο της. Αν λοιπόν θέλετε να περάσετε καλύτερα Χριστούγεννα με όλα τα αγαπημένα σας πρόσωπα, αναβάλλεται το για την επόμενη χρονιά.

Κι αν δεν μπορεί να γίνει αλλιώς…
Τα Χριστούγεννα, όμως, για κάποιους είναι μια δύσκολη περίοδος που κάνει τη μοναξιά τους ακόμα πιο αφόρητη. Και πρέπει να έχετε κατά νου πως θα μπορέσετε να καλέσετε στο σπίτι σας και να προσφέρετε αγάπη και συντροφιά σε μοναχικούς συγγενείς και φίλους με ασφάλεια.

Πρώτον, πρέπει να θυμάστε ότι ακόμα και μέσα στο σπίτι θα πρέπει να φοράτε μάσκες για όσο το δυνατόν περισσότερη ώρα. Οι μάσκες μειώνουν τον κίνδυνο μετάδοσης του κορωνοϊού. Και όταν δεν είναι εφικτό να την φοράτε, όπως όταν τρώτε, μπορείτε να τηρείτε τις αποστάσεις στο γιορτινό τραπέζι ή όταν κάθεστε στο σαλόνι. Και η ελάχιστη απόσταση μεταξύ σας είναι επιβοηθητική στο να μην διασπαρεί ο κορωνοϊός περαιτέρω.

Επίσης, μπορεί η θερμοκρασία να είναι χαμηλή καθώς είναι χειμώνας πλέον, αλλά ένα ανοιχτό παράθυρο σε κάποιο δωμάτιο του σπιτιού μπορεί να βοηθήσει στην ανανέωση του αέρα.

Τέλος, τα φετινά Χριστούγεννα αν τελικά δεχθείτε επισκέψεις ενδεχομένως να πρέπει να κάνετε και μια ακόμη μικρή αλλαγή. Κρατήστε την ένταση της μουσικής χαμηλά. Όταν η μουσική είναι δυνατά όλοι μιλάμε λίγο πιο φωναχτά για να ακουστούμε κι αυτό με τη σειρά του βοηθά την παραγωγή περισσότερων σταγονιδίων που διασπείρονται στον χώρο καθώς μιλάμε. Συνεπώς, φέτος ας μην τραγουδήσετε τα κάλαντα κι ας ακούσετε την μουσική που σας φτιάχνει τη διάθεση σε χαμηλή ένταση, μειώνοντας τον κίνδυνο μετάδοσης του κορωνοϊού σε εσάς και τους αγαπημένους σας.

Καλά γιορτές λοιπόν και θυμηθείτε να πλένετε συχνά και καλά τα χέρια σας, να μην μοιράζεστε αντικείμενα και τρόφιμα με άλλους και να μην αγγίζετε το στόμα και τη μύτη σας.

Πανδημία είναι και θα περάσει…