Προβληματισμό προκαλεί στην κυβέρνηση το άνοιγμα του λιανεμπορίου και το πώς θα γίνει αυτό, εν όψει των γιορτών των Χριστουγέννων. Οι σκηνές… αλλοφροσύνης έξω από τα Harrods στο Λονδίνο, αμέσως μετά την λήξη του lockdown στην Αγγλία, «τρομάζουν» την κυβέρνηση και ενδεχομένως «φρενάρουν» τις σκέψεις για σταδιακή άρση των περιορισμών στη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων, πριν από τις γιορτές.

Σύμφωνα με πηγές, στην κυβέρνηση κρατούν «μικρό καλάθι» για την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, με τον προβληματισμό να ενισχύεται από τις εικόνες στις εταιρείες ταχυμεταφορών, που είναι ενδεικτικές της… δίψας που υπάρχει στους καταναλωτές, οι οποίοι έχουν σχεδόν… ρίξει το Διαδίκτυο με τις online παραγγελίες.

Οι αποφάσεις αναμένονται μέσα στα επόμενα 24ωρα, έπειτα πάντα και από τις εισηγήσεις της επιτροπής των λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας, οι οποίοι εμφανίζονται να μοιράζονται την ίδια αγωνία.

Ένα εορταστικό «lockdown» δεν μπορεί να αποκλειστεί -σενάριο που εσχάτως ενισχύεται περισσότερο  Ήδη, πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, είπε ότι από αύριο Πέμπτη έως το αργότερο μέχρι το Σάββατο αναμένονται ανακοινώσεις από την κυβέρνηση για το άνοιγμα οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, έκανε λόγο για πολύ δύσκολη εξίσωση, σημειώνοντας ότι «έχουμε μια πτώση των δεικτών για εισαγωγές στα νοσοκομεία, σε ΜΕΘ και σε κρούσματα, αλλά όχι ακόμα ικανοποιητική. Μας απασχολεί, όμως, και η κινητικότητα, που είναι αυξημένη κατά 20%-25% σε σχέση με το πρώτο lockdown». Η κόπωση είναι κακός σύμβουλος για όλους μας, τόνισε.

Ο Στέλιος Πέτσας σημείωσε ότι «έτσι όπως βλέπουμε τα στοιχεία, υπάρχει μια αργή βελτίωση που μας έχει φέρει μπροστά σε μια καθυστέρηση στην άρση των περιοριστικών μέτρων. Ενδεχομένως αργήσει και άλλο η άρση των περιοριστικών μέτρων. Το άνοιγμα της οικονομικής δραστηριότητας θα γίνει με πολλή προσοχή. Όποια βήματα κάνουμε θα είναι σταδιακά».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι μέχρι τις 7 Ιανουαρίου δεν θα ανοίξουν πολλές δραστηριότητες, όπως η εστίαση, η διασκέδαση, τα σχολεία κλπ., ενώ δεν υπάρχει εισήγηση από την επιτροπή για δυο ταχύτητες στο άνοιγμα περιφερειών της χώρας, ανάλογα με την επιδημιολογική επιβάρυνση, παρά το γεγονός ότι παραμένει άνιση.

Αναφερόμενος στα σχολεία, τόνισε πως «είναι βέβαιο ότι θα ανοίξουν στις 7 Ιανουαρίου».

Για τα Χριστούγεννα, είπε ότι «είναι βέβαιο ότι δεν θα υπάρξει μετακίνηση από νομό σε νoμό».

Σχετικά με το ωράριο, είπε ότι εξαρτάται από το άνοιγμα του λιανεμπορίου.

«Εφόσον ανοίξει, θα υπάρξει μια επέκταση του ωραρίου. Για τις επισκέψεις στα σπίτια θα είναι μέχρι 9 άτομα και για παραμονές κι ανήμερα των εορτών θα υπάρξει μια διευθέτηση. Είναι πολύ σημαντικό τώρα που έχουμε μια αχτίδα φωτός μπροστά μας με το εμβόλιο, να καταπολεμήσουμε αυτή την κόπωση. Θα υπάρξει μια προσαρμογή και στο ωράριο της βραδινής κυκλοφορίας όταν ανοίξει το λιανεμπόριο, αφού τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά για περισσότερες ώρες, ώστε να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός» ανέφερε.