Καλύτερη εικόνα εμφανίζουν τα νοσοκομεία της Αττικής, συγκριτικά με τη Βόρεια Ελλάδα, σύμφωνα με τον Στέλιο Λουκίδη, Καθηγητή Πνευμονολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος του δυναμικού του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου «Αττικόν». Μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 εκτίμησε ότι «στην Αθήνα, ενδεχομένως, να είμαστε πιο πειθαρχημένοι και υπήρξε καλύτερη τήρηση των μέτρων». Για τον λόγο αυτό, όπως είπε, θα πρέπει να γίνει σταδιακή άρση των μέτρων. Ο κ. Λουκίδης, αναφέρθηκε και στις μελέτες που εμφανίζουν οι ασθενείς με άλλες παθήσεις δεν πηγαίνουν στα νοσοκομεία. Είναι χαρακτηριστικό, συγκριτικά με εισαγωγές πριν από δύο χρόνια (καρδιακές, αναπνευστικές κλπ) παρουσιάζουν μια μείωση περίπου στο 50%.

«Τον Μάιο του ’18 βλέπαμε ίσως 100 καρκίνους του πνεύμονα, τον αντίστοιχο μήνα το ’20 είδαμε 40», όπως είπε χαρακτηριστικά. Το αποδίδει κυρίως στον φόβο του κόσμου να προσέλθει στα νοσοκομεία, ακόμη και όταν έχουν συμπτώματα, λόγω των περιστατικών COVID. Υπογράμμισε, ότι είναι σημαντικό και απαραίτητο για να αποφευχθεί ο κίνδυνος οι ασθενείς να επισκέπτονται τα νοσοκομεία και να αξιολογούνται τα συμπτώματα τους.

Παράλληλα, όπως είπε ένα μεγάλο ποσοστό ασθενών με κορωνοϊό μένει σπίτι ζητώντας τη συμβουλή του οικογενειακού γιατρού. Όμως κάποιες φορές μεταφέρονται σε κρίσιμη κατάσταση στα νοσοκομεία. Για τον λόγο αυτό, ο κ. Λουκίδης είπε ότι η Πνευμονολογική Εταιρεία, μελετά συγκεκριμένο σχέδιο ώστε να δοθούν σαφείς οδηγίες πώς μπορούν να βοηθηθούν οι γιατροί πρωτοβάθμιας φροντίδας και πώς πρέπει να συμβουλέψουν, βάση συμπτωμάτων τους ασθενείς τους.

Ειδήσεις σήμερα:

Κορωνοϊός – Βατόπουλος: Το πρόβλημα μετατοπίζεται στην επαρχία – Να μείνει το lockdown σε ορισμένες περιοχές

Κορωνοϊός: Η παράταση του lockdown φέρνει πιο κοντά τα Χριστούγεννα – Πάει Θεσσαλονίκη ο Μητσοτάκης για «αυτοψία»

Κορωνοϊός – Δημόπουλος: «Όταν εγκριθούν τα εμβόλια δεν θα χρειάζεται δισταγμός για το αν θα τα κάνουμε»