Μια μακροσκελή επιστολή, με έντονες εναλλαγές σε απολογητικό, διευκρινιστικό αλλά και «προεκλογικό» περιεχόμενο, απέστειλε ο υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Ξανθός, στους εκπροσώπους των Συλλόγων Ασθενών, προκειμένου να τους ενημερώσει «υπεύθυνα για το περιεχόμενο και τη στόχευση των αλλαγών στην τιμολογιακή πολιτική του φαρμάκου».

Έχοντας ως αφετηρία ο υπουργός Υγείας, τις «παρερμηνείες» που διαπιστώνει ότι συνόδεψαν την αλλαγή της τιμολογιακής πολιτικής (χωρίς ωστόσο να κατονομάζει από ποιους έγινε παρερμηνεία) εξηγεί πως είναι υποχρέωσή του η υπεύθυνη ενημέρωση. Παραθέτει επίσης το χρονοδιάγραμμα του πολύμηνου θεσμικού διαλόγου με τη φαρμακοβιομηχανία και τη συζήτηση στη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για να καταλήξει πως «δεν υπήρξε κανένας αιφνιδιασμός», χωρίς όμως να είναι σαφές σε ποιον αποδίδει τον αιφνιδιασμό.

«Είναι κοινός τόπος όλων των εμπλεκομένων στην αγορά φαρμάκου ότι το σημερινό πλαίσιο που επιβλήθηκε στη διάρκεια των μνημονιακών χρόνων και της ασφυκτικής δημοσιονομικής επιτροπείας, έχει εξαντλήσει τα όρια του και έχει δημιουργήσει πολλαπλές στρεβλώσεις και παρενέργειες που πρέπει να αντιμετωπιστούν» αναφέρει με απολογητική διάθεση ο υπουργός Υγείας προς τους Συλλόγους Ασθενών.

Στη συνέχεια επαναλαμβάνει τις αλλαγές που επήλθαν με το νέο νόμο για την τιμολογιακή πολιτική και τα οφέλη που θεωρεί ότι θα έχουν για την οικονομία και τους ασθενείς. Σύμφωνα με τον κ. Ξανθό, «αποτρέπουμε την ανεξέλεγκτη πτώση τιμών, ειδικά στα γενόσημα, και άρα κρατάμε στην αγορά παλιά, φθηνά και αξιόπιστα φάρμακα χωρίς κίνδυνο ελλείψεων είτε λόγω παράλληλων εξαγωγών είτε λόγω απόσυρσης και υποκατάστασης τους με νεότερα αλλά πολύ πιο ακριβά».

Όσο επιχειρεί να εξηγήσει όμως στους εκπροσώπους των ασθενών τι μέλει γενέσθαι στο θέμα της τιμής και άρα της συμμετοχής τους στα φάρμακα, το τοπίο δεν ξεδιαλύνεται αλλά θολώνει. Επαναλαμβάνει τα στοιχεία για τις αυξήσεις και τις μειώσεις στους 5.503 κωδικούς φαρμάκων που πωλούνται στη χώρα και τους 4.845 κωδικούς που αφορούν φάρμακα που διακινούνται από τα ιδιωτικά φαρμακεία.

«Από αυτούς τους 4.845 κωδικούς που οι πολίτες συμμετέχουν στο κόστος (με 10% ή 25%), οι 1.802 εμφανίζουν μείωση τιμής και οι 1.774 κωδικοί αύξηση. Αυτό αφορά στην πλειονότητα τους φάρμακα με λιανική τιμή από 10 μέχρι 50 ευρώ» καταλήγει ο κ. Ξανθός, αναφέροντας για πρώτη φορά το εύρος της τιμής των φαρμάκων στα οποία θα αποτυπωθεί η νέα τιμολογιακή πολιτική. Προκαλεί τουλάχιστον απορία η συγκεκριμένη διατύπωση του υπουργού δεδομένου ότι η «βεντάλια» των τιμών που επικαλείται είναι μεγάλη και δημιουργεί περισσότερα ερωτήματα τελικά στους ασθενείς.

Απόσταση από την πραγματικότητα,

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας υπεραμύνεται των αποφάσεών της για το χώρο του φαρμάκου, ωστόσο επιμένει να παρουσιάζει ως δεδομένες και γινόμενες κάποιες εξ αυτών, παρότι αυτές αποτελούν ακόμη καλές προθέσεις.

Είναι ενδεικτικό ότι αναφέρεται στην αξιολόγηση με επιστημονικά κριτήρια της φαρμακευτικής καινοτομίας (Επιτροπή ΗΤΑ), παρότι είναι κοινό μυστικό ότι οι σχετικές διαδικασίες στην περίφημη Επιτροπή προχωρούν με ρυθμό χελώνας λόγω ποικίλων κωλυμάτων. Αναλόγως αναφέρεται στην ορθολογική συνταγογράφηση μέσω θεραπευτικών πρωτοκόλλων και Μητρώων Ασθενών, σαν να μην είναι γνωστό σε όλους όσοι βρίσκονται στο πεδίο του φαρμάκου πως η αρμόδια ΗΔΙΚΑ καταγράφει πολύμηνες καθυστερήσεις στην ένταξη των σχετικών πρωτοκόλλων στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Παρά ταύτα, ο υπουργός Υγείας διαβλέπει «τη σταδιακή μείωση της συμμετοχής των ασθενών στο κόστος αγοράς φαρμάκων» και ενημερώνει σχετικά τους Συλλόγους Ασθενών.

Υπενθυμίζει τέλος ο υπουργός Υγείας τρεις παρεμβάσεις στο πεδίο του φαρμάκου που λειτούργησαν «θεραπευτικά» στα οικονομικά συγκεκριμένων κατηγοριών ασθενών, όπως των καρκινοπαθών (δεν πληρώνουν συμμετοχή στα φάρμακα για τις παθήσεις που σχετίζονται με τον καρκίνο), των ασθενών με νόσο του Chron και με ψωρίαση (μειώθηκε η συμμετοχή για τα συνοδά νοσήματα από 25% σε 10%) και των χρονίως πασχόντων που έχουν μηδενική συμμετοχή όταν λαμβάνουν γενόσημο φάρμακο.