Από τα επιδημιολογικά δεδομένα για τον κορωνοϊό στο τέλος της εβδομάδας θα φανούν τα αποτελέσματα του lockdown, σύμφωνα με την Ελένη Γιαμαρέλλου.

Μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», η καθηγήτρια Παθολογίας, Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνώμων του υπουργείου Υγείας, τόνισε ότι «προς το τέλος της εβδομάδας θα φανούν τα αποτελέσματα του lockdown. Κρατάμε την αισιοδοξία μας μήπως δούμε μείωση των κρουσμάτων».

«Σκεφτείτε τον ενθουσιασμό του Έλληνα μόλις δει ότι έπεσαν τα κρούσματα. Πόσο θα χαλαρώσει. Επομένως, χαλαρώνω το lockdown, δεν σημαίνει ότι χαλαρώνω τα μέτρα» υπογράμμισε ωστόσο και συνέχισε, λέγοντας ότι από τον αριθμό των κρουσμάτων θα φανεί πόσο θα διαρκέσει το lockdown.

«Θα φτάσει τις 10 Δεκέμβρη, τα μέσα Δεκέμβρη; Εξαρτάται από τους αριθμούς και τους επιδημιολόγους. Αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε εντάξει όμως. Θα συνεχίσουμε να φοράμε μάσκα μέσα έξω, να αποφεύγουμε τους συγχρωτισμούς. Έχουμε ελπίδα να τα καταφέρουμε. Όλα θα εξαρτηθούν στο τέλος αυτής της εβδομάδας» υπογράμμισε.

Επανέλαβε, μάλιστα, ότι για να γίνει χαλάρωση και «όχι κατάργηση» του lockdown, τα κρούσματα σε όλη τη χώρα πρέπει να είναι 500. Παράλληλα, χαρακτήρισε ως πιθανό το σενάριο να ισχύσουν πιο αυστηρά μέτρα στη βόρεια Ελλάδα λόγω της σφοδρότητας της πανδημίας.

Σε ό,τι αφορά τον εορτασμό των Χριστουγέννων, ανέφερε ότι «αν είμαστε συνεπείς, θα μπορέσουμε να κάνουμε Χριστούγεννα με την οικογένειά μας. Να μαζευτούμε με την οικογένειά μας και τους στενότερους φίλους μας».

«Θα άνοιγα τα σχολεία, αλλά θα οργάνωνα την κινητικότητα των γονέων, αλλά και τον τρόπο που θα σχόλαγαν τα παιδιά» είπε, εκφράζοντας την προσωπική της άποψη.

Σχετικά με τους ιεράρχες που προσβλήθηκαν από τον κορωνοϊό, είπε ότι «το θέμα της μάσκας ήταν πρόβλημα εκεί. Είτε είσαι αρχιερέας είτε αρχιεπίσκοπος, κινδυνεύεις εξίσου. Όλοι να φοράμε μάσκα».

Τέλος, ανέφερε ότι η ίδια συνεχίζει κανονικά η ίδια να κοινωνά. «Ασφαλώς. Ούτε συζήτηση. Μιλάμε μόνο για την Αγία Κοινωνία. Το μεγαλύτερο μυστήριο. Ή πιστεύεις ότι είναι το μυστήριο και δεν μεταδίδεται ή δεν το πιστεύεις».