Σχέδιο για θανάτωση των βιζόν εκτροφής ετοιμάζει η κυβέρνηση της Ιρλανδίας, φοβούμενη ότι τα συγκεκριμένα ζώα είναι φορείς μιας μετάλλαξης του νέου κορωνοϊού που μεταδίδεται στους ανθρώπους, η οποία εντοπίστηκε στη Δανία σε αυτά τα μικρά θηλαστικά που εκτρέφονται για τη γούνα τους.

«Η συνέχιση της εκτροφής βιζόν αντιπροσωπεύει έναν συνεχή κίνδυνο εμφάνισης πρόσθετων παραλλαγών» του κορωνοϊού, ανέφερε το υπουργείο Υγείας. Πάντως, εκπρόσωπος του υπουργείου Γεωργίας διευκρίνισε ότι κανένα θετικό κρούσμα δεν έχει εντοπιστεί μέχρι στιγμής μεταξύ αυτών των ζώων στην Ιρλανδία. Ωστόσο η εισήγηση έχει στόχο τη μείωση ή και την εξάλειψη του κινδύνου.

Σύμφωνα με τα ιρλανδικά μέσα ενημέρωσης, η χώρα έχει τρεις φάρμες στις οποίες εκτρέφει σχεδόν 100.000 βιζόν.

Το υπουργείο Γεωργίας ανακοίνωσε ότι παραμένει σε στενή επαφή με τους εκτροφείς «για να εξετάσει τα επόμενα στάδια».

Η θανάτωση των βιζόν ξεκίνησε στη Δανία

Στις αρχές Νοεμβρίου, η Δανία, πρώτη εξαγωγέας παγκοσμίως γούνας βιζόν, είχε δώσει εντολή για τη θανάτωση όλων των βιζόν στην επικράτειά της, δηλαδή 15 με 16 εκατομμυρίων ζώων, μετά την ανακάλυψη στα θηλαστικά αυτά μιας μετάλλαξης του νέου κορωνοϊού που μεταδίδεται στους ανθρώπους, η οποία μπορεί σύμφωνα με την Κοπεγχάγη να θέσει σε κίνδυνο την αποτελεσματικότητα ενός μελλοντικού εμβολίου για τον άνθρωπο.

Σήμερα, το υπουργείο Υγείας της Δανίας ανακοίνωσε ότι αυτή η μετάλλαξη του ιού «πολύ πιθανόν να εξαφανίστηκε».