Οι σύμβουλοι του νεοεκλεγέντα προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν ζήτησαν την Κυριακή να αναληφθεί άμεσα δράση για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ενώ προειδοποίησαν ότι η άρνηση του απερχόμενου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αρχίσει τη διαδικασία μεταβίβασης της εξουσίας, ενδέχεται να θέσει σε περαιτέρω κίνδυνο τη μάχη κατά της covid-19.

«Διανύουμε μια πολύ επικίνδυνη περίοδο», είπε ο Δρ Μάικλ Όστερχολμ, μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Μπάιντεν για την Covid-19 και διευθυντής του Κέντρου Έρευνας και Πολιτικής Λοιμωδών Νόσων στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, μιλώντας στην εκπομπή Meet the Press του τηλεοπτικού δικτύου NBC News.

Αν δεν ληφθούν μέτρα τώρα, «θα δούμε αυτούς τους αριθμούς να αυξάνονται σημαντικά», είπε ο Όστερχολμ. «Το μέλλον μας είναι στα χέρια μας… τουλάχιστον για τις επόμενες τρεις εβδομάδες», πρόσθεσε.

Βασικά μέτρα πρόληψης, όπως η χρήση μάσκας, έχουν πολιτικοποιηθεί από τον Τραμπ, ο οποίος αποφεύγει να τη χρησιμοποιεί ακόμη και αφού μολύνθηκε από κορωνοϊό. Τον προηγούμενο μήνα ο Μπάιντεν τάχθηκε υπέρ της ευρείας χρήσης της μάσκας.

Ωστόσο κάποιοι Ρεπουμπλικάνοι κυβερνήτες τις τελευταίες ημέρες αναγκάστηκαν να δράσουν, με τη Βόρεια Ντακότα να καθιστά υποχρεωτική τη χρήση μάσκας στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων 35 πολιτειών στις ΗΠΑ, ενώ στην Άιοβα είναι υποχρεωτικές σε κάποιες περιπτώσεις.

Σαράντα πολιτείες έχουν ανακοινώσει αριθμό ρεκόρ νέων κρουσμάτων covid-19 τον Νοέμβριο, ενώ 20 κατέγραψαν αύξηση ρεκόρ στον αριθμό των νεκρών και 26 στον αριθμό των νοσηλευομένων.

Ειδήσεις σήμερα: 

Αριθμοί-σοκ: Ραγδαία αύξηση των διασωληνωμένων – 3.000 άνθρωποι στα νοσοκομεία

Μπόρις Τζόνσον: «Νιώθω καλύτερα από ποτέ και θα συνεχίσω να εργάζομαι και στην καραντίνα μου»