Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας πραγματοποιούν από νωρίς το πρωί νοσοκομειακοί ιατροί και νοσηλευτές, στα πλαίσια της κινητοποιήσεις της ΠΟΕΔΗΝ.

Πρόκειται για μια ώρα, όπως τονίζουν που τα νοσοκομειακά και οι εργαζόμενοι του συστήματος Υγείας βρίσκονται στα όρια τους ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των κλινών ΜΕΘ είναι γεμάτες.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις της η πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης, Δάφνη Κατσίμπα, τα νοσοκομεία είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση. «Έχουμε αρκετά περιορισμένο αριθμό κλινών όταν ανοίγει η εφημερία και ψάχνουμε να βρούμε που θα διατεθούν οι ασθενείς που ίσως χρειαστούν διασωλήνωση. Οι μονάδες για κορωνοϊο επεκτείνονται και οι άλλες συρρικνώνονται».

Τόνισε δε, ότι το δεύτερο κύμα της πανδημίας, αν και υπήρχαν οκτώ μήνες για να προετοιμαστεί, βρήκε το ΕΣΥ υποστελεχωμένο και χωρίς τις κατάλληλες δομές. «Για εμάς ήρθε η ώρα της επίταξης του ιδιωτικού τομέα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, έτσι ώστε να μην είναι στη δικαιοδοσία των ιδιοκτητών αλλά κάτω από τον σχεδιασμό και προγραμματισμό του κράτους και να φορά ενιαία όλες τις δομές υγείας της χώρας», τόνισε μεταξύ άλλων.

Υπάρχει λόγος που ζητάμε από την αρχή (της πανδημίας) μόνιμο προσωπικό» ανέφερε, εξηγώντας στη συνεχεία ότι ένας γιατρός που δουλεύει στον ιδιωτικό τομέα δε θα εγκατάλειψει τη θέση του για μερικούς μήνες και μετά να μείνει άνεργος επειδή θα λήξη η σύμβαση του με το δημόσιο. «Το σύστημα υγείας έχει ανάγκη από μόνιμους γιατρούς οι οποίοι είναι χιλιάδες ενώ υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες κενές θέσεις νοσηλευτών».

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών του ΑΧΕΠΑ και μέλος της διοίκησης της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης, Θανάσης Σιούλης, «ποτέ δεν αναπτύχθηκαν νέες κλίνες ΜΕΘ στα νοσοκομεία», προσθέτοντας παράλληλα ότι «όλες οι περιβόητες εξαγγελίες για προσλήψεις δεν αντιστοιχούν στην πραγματικότητα».

Μάλιστα, ίδιος σημειώσεις ότι καθημερινά υπάρχουν απώλειες σε εργαζόμενους των νοσοκομείων που νοσούν από κορωνοϊό, «με αποτέλεσμα να μειώνονται δραματικά οι δυνατότητες να ανταποκριθούμε σε αυτές τις ανάγκες».

«Βιώνουμε μέρες δύσκολες, τραγικές, αλλά ευτυχώς ακόμα αντέχουμε και δε βρισκόμαστε στη δύσκολη θέση να μη μπορούμε να ανταποκριθούμε», ανέφερε στη συνεχεία.