Με δραματικό ρυθμό επελαύνει η επιδημία στη χώρα, αφήνοντας συνεχώς νεκρούς και ασθενείς πίσω της.  Μέσα σε λίγες ώρες από την ανακοίνωση της επιδημιολογικής έκθεσης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), χθες το απόγευμα, άλλοι 14 άνθρωποι προστέθηκαν στη μακρά, μαύρη λίστα των νεκρών – οι νεκροί ανέρχονται σε 924 από την αρχή της επιδημίας, τον περασμένο Φεβρουάριο. Ωστόσο, το 30% των θανάτων έχουν σημειωθεί μέσα στις 11 πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου, διάστημα στο οποίο καταγράφηκαν 284 ανθρώπινες απώλειες λόγω του κορωνοϊού.

Με τον ίδιο, ταχύ ρυθμό αυξήθηκαν μέσα σε λίγες ώρες και οι διασωληνώσεις των ασθενών με λοίμωξη Covid-19. Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες το απόγευμα 297 διασωληνωμένους και μέχρι τα μεσάνυχτα είχαν ανέλθει στους 312. Στις ΜΕΘ νοσηλεύονταν χθες το βράδυ 341 ασθενείς.

Τα «σκληρά δεδομένα», δηλαδή τα κρούσματα, οι εισαγωγές, οι διασωληνώσεις και οι νεκροί, δίνουν μια πραγματικά…σκληρή εικόνα της επιδημίας. Η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες ημέρες κοντά στο όριο -χωρίς να το περνάει- των 3.000 κρουσμάτων ημερησίως, το οποίο όπως έχουν εξηγήσει οι ειδικοί θα προκαλέσει κύμα νοσηλειών και διασωληνωμένων έπειτα από 10-15 ημέρες.

Χθες δηλώθηκαν 2.752 επιπλέον κρούσματα – υπενθυμίζεται ότι πιο κοντά στα 3.000 κρούσματα ήταν το επιδημιολογικό δελτίο της περασμένης Πέμπτης με 2.917 κρούσματα. Σύμφωνα με τα πιο δυσοίωνα και απαισιόδοξα σενάρια των ειδικών, πάντως, τα κρούσματα θα σταθεροποιηθούν ανάμεσα στα 3.000 και 4.000 ημερησίως, πριν αρχίσει να καταγράφεται μια μείωση της δυναμικής τους, λόγω της επίδρασης του lockdown.

Οι νοσηλευόμενοι εχθές έφτασαν τους 2.729 σε όλη τη χώρα, με περίπου 1.400 εξ αυτών να νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης. Μάλιστα, πλέον με δεκάδες νοσηλευόμενους βρίσκονται όλα τα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας, σηκώνοντας μεγαλο βάρος της διαχείρισης των περιστατικών σε τοπικό επίπεδο καθώς δεν υπάρχει περιθώριο διακομιδής στη Θεσσαλονίκη όπου είναι το κέντρο του ΕΣΥ στη βόρειο Ελλάδα.

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται δε οι εισαγωγές σε όλες τις περιοχές, και κυρίως σε αυτές που έχουν μεγάλη επιβάρυνση από την κυκλοφορία του κορωνοϊού. Εχθές ήταν μια δύσκολη μέρα για το σύστημα υγείας, καθώς καταγράφηκαν 392 εισαγωγές μόνο για κορωνοϊό. Περίπου 110 ασθενείς εισήχθησαν στην Αττική, ενώ τουλάχιστον 70 καταγράφηκαν στη Θεσσαλονίκη, γεγονός που δεν αποτυπώνει πιθανή εκτόνωση της κατάστασης καθώς πολλοί ασθενείς μεταφέρονται σε νοσοκομεία όμορων περιοχών, όπου υπάρχει διαθεσιμότητα κλινών.

Ειδήσεις σήμερα

Κοντά στις «εικόνες Ιταλίας» η Θεσσαλονίκη– 50 νέες ΜΕΘ και σαρωτικοί έλεγχοι, για να αντέξει το ΕΣΥ