Ένα ενδιαφέρον εύρημα από ερευνητές της Κλινικής Cleveland δίνει αρκετές πιθανότητες για ένα ακόμη όπλο έναντι του νέου κορωνοϊού. Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύεται στο PLOS Biology, η μελατονίνη (ορμόνη του ύπνου) ίσως αποτελέσει τη θεραπευτική λύση στη νόσο COVID-19.

Με τις εξελίξεις στο πεδίο της αντιμετώπισης της πανδημίας να τρέχουν, η επιστημονική κοινότητα δεν παύει να αναζητά οικονομικές αλλά αποτελεσματικές επιλογές καταπολέμησης του ιού. Στο πλαίσιο αυτό, μια καινοτόμος πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης έδωσε στη μελατονίνη σημαντικό προβάδισμα.

Η ανάλυση στοιχείων από ασθενείς της Κλινικής με διαγνωσμένη COVID-19 αποκάλυψε πως η χρήση μελατονίνης συνδέθηκε με 30% λιγότερες πιθανότητες θετικού αποτελέσματος στα τεστ για κορωνοϊό SARS-CoV-2 -έχοντας συνυπολογίσει παράγοντες όπως η ηλικία, η φυλή, ιστορικό καπνίσματος και πιθανές συννοσηρότητες- με τους Αφροαμερικανούς να φτάνουν έως και 52% μικρότερο κίνδυνο.

Παρά τα ενθαρρυντικά ευρήματα, οι ερευνητές κατέστησαν σαφές πως τα πορίσματα δεν αποτελούν οδηγία προς τους ανθρώπους για αύξηση της λήψης μελατονίνης χωρίς ιατρική συμβουλή. Ο Δρ Feixiong Cheng από το Ινστιτούτο Γονιδιωματικής Ιατρικής της Κλινικής Cleveland και επικεφαλής της μελέτης, τόνισε πως τα ευρήματα είναι σημαντικά καθώς ανοίγουν ένα νέο δρόμο στην αναζήτηση αποτελεσματικής θεραπείας, ωστόσο οι μελέτες παρατήρησης μεγάλης κλίμακας και οι τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές είναι αυτές που θα επικυρώσουν τα πρόσφατα στοιχεία.

Εν προκειμένω, οι ερευνητές αξιοποίησαν τις δυνατότητες που προσφέρει το διαδίκτυο στην ιατρική καθώς και τη μεγάλη βάση με μητρώα ασθενών της Κλινικής για να εντοπίσουν κλινικές εκδηλώσεις και παθολογίες κοινές στην νόσο COVID-19 και σε άλλες ασθένειες. Συγκεκριμένα, υπολόγισαν ομοιότητες στα γονίδια / πρωτεΐνες ξενιστών και εκείνων που σχετίζονται άμεσα με 64 άλλες διάφορες νόσους (κακοήθης καρκίνος και αυτοάνοσα νοσήματα, καρδιαγγειακές, μεταβολικές, νευρολογικές και πνευμονικές παθήσεις), όπου η πιθανότητα παθολογικών συσχετίσεων είναι αυξημένη.

Επί παραδείγματι, διαπιστώθηκε ότι οι πρωτεΐνες που σχετίζονται με το σύνδρομο αναπνευστικής δυσχέρειας και τη σήψη, δύο επικίνδυνες καταστάσεις σε ασθενείς με σοβαρή νόσο COVID-19, συσχετίστηκαν σημαντικά με πολλαπλές πρωτεΐνες SARS-CoV-2, κάτι που, σύμφωνα με τον Δρ Cheng, υποδηλώνει πως μια θεραπεία για αυτές τις καταστάσεις θα μπορούσε να λειτουργήσει και για τη νόσο του νέου κορωνοϊού.

Συνολικά, τα στοιχεία έδειξαν ότι τα αυτοάνοσα νοσήματα (π.χ. φλεγμονώδης νόσος του εντέρου), οι πνευμονοπάθειες (π.χ. χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και πνευμονική ίνωση) καθώς και νευρολογικές παθήσεις εμφάνισαν σημαντικές ομοιότητες με τα γονίδια / πρωτεΐνες του SARS-CoV-2 και 34 φάρμακα ταυτοποιήθηκαν ως πιθανές θεραπείες για την COVID-19 με κυριότερη τη μελατονίνη.

Ο Δρ Cheng αναφέρθηκε στο σύνολο των μελετών που έχουν διαπιστώσει πως η COVID-19 είναι μια συστηματική νόσος που επηρεάζει πολλούς κυτταρικούς τύπους, ιστούς και όργανα και, συνεπώς, η γνώση των αλληλεπιδράσεων του κορωνοϊού με άλλες ασθένειες αποτελεί το κλειδί για την κατανόηση των επιπλοκών που σχετίζονται με την COVID-19 και τον εντοπισμό ήδη χρησιμοποιούμενων φαρμάκων ως πιθανές θεραπευτικές επιλογές.

 

Διαβάστε επίσης

Κορωνοϊός: Η ανθρωπότητα «αγγίζει» το εμβόλιο – Επτά ερωτήσεις και απαντήσεις

Κορωνοϊός: Η αποτελεσματική κίνηση που σώζει τους πιο ευάλωτους ασθενείς