Μετά την ανακοίνωση της Pfizer ότι το εμβόλιο που αναπτύσσει με τον γερμανικό εταίρο της BioNTech είναι 90% αποτελεσματικό εναντίον της Covid-19, ο υπουργός Υγείας των ΗΠΑ Άλεξ Αζάρ τόνισε ότι εάν η φαρμακευτική εταιρεία υποβάλει το εμβόλιό της στους ρυθμιστικούς φορείς υγείας τόσο σύντομα όσο αναμένεται, η αμερικανική κυβέρνηση πιστεύει ότι θα ξεκινήσει τον εμβολιασμό των Αμερικανών τον Δεκέμβριο.

Η φαρμακευτική εταιρεία αναμένεται να δημοσιεύσει ασφαλή δεδομένα την επόμενη εβδομάδα, τα οποία χρειάζονται προκειμένου να υποβάλει αίτημα για την έκδοση άδειας με στόχο την επείγουσα χρήση του, προς την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ.

Ο Αζάρ παραχώρησε σε σειρά συνεντεύξεων σε τηλεοπτικό δίκτυα, μεταξύ άλλων στο CNBC, στα οποία δήλωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα παραλαμβάνει 20 εκατομμύρια δόσεις των εμβολίων της Pfizer τον μήνα, από τα τέλη αυτού του Νοεμβρίου.

Οι ΗΠΑ έχουν συμβόλαιο ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη χορήγηση 100 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου της Pfizer.

Όπως επεσήμανε ο Αμερικανός υπουργός Υγείας, οι τελικές αποφάσεις θα εξαρτηθούν από την ενδελεχή μελέτη των δεδομένων αποτελεσματικότητας του εμβολίου, όμως, βάσει των συστάσεων προς την κυβέρνηση, ο εμβολιασμός θα ξεκινήσει πιθανόν από τους ηλικιωμένους στους οίκους ευγηρίας και σε άλλα κέντρα παροχής φροντίδας, το υγειονομικό προσωπικό και τα μέλη των υπηρεσιών διαχείρισης εκτάκτων περιστατικών, με στόχο οι δόσσεις να ολοκληρωθούν έως τα τέλη Ιανουαρίου.

«Έως τα τέλη Μαρτίου, αρχές Απριλίου, αναμένουμε ότι θα έχουν αρκετά εμβόλια για κάθε Αμερικανό, που θα ήθελε να εμβολιαστεί», τόνισε ο Αζάρ.