Το εμβόλιο έναντι του νέου κορωνοϊού που αναπτύσσουν από κοινού Pfizer και BioNTech θα έχει «τεράστιο αντίκτυπο» στη μάχη κατά της πανδημίας, υπογράμμισε ο Άντονι Φάουτσι κορυφαίος λοιμωξιολόγος των ΗΠΑ και διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νόσων.

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου, πάνω από 90%, «είναι απλώς εξαιρετική», πρόσθεσε ο Φάουτσι τη Δευτέρα σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι το εμβόλιο που αναπτύσσει η Moderna ενδέχεται να έχει παρόμοια αποτελεσματικότητα με το εμβόλιο της Pfizer, επειδή βασίζεται στην τεχνολογία mRNA.

Ο Δρ. Φάουτσι, έχει κατά καιρούς αναφέρει ότι ένα εμβόλιο με αποτελεσματικότητα 50-60%, δεδομένης της έντασης της πανδημίας, θα είναι αποδεκτό.

Ο αριθμός των υπό δοκιμή εμβολίων που θα αποδειχθούν ασφαλή και αποτελεσματικά έχει σημασία για την ταχύτητα με την οποία θα μπορέσει να εμβολιαστεί ο πληθυσμός κατά του νέου κορωνοϊού.

Η Pfizer και η BioNTech αναφέραν σήμερα ότι η κλινική δοκιμή που είχε δύο ομάδες εθελοντών (εμβολιασμένων ατόμων και εκείνων που έλαβαν εικονικό φάρμακο) έδειξε ποσοστό αποτελεσματικότητας του εμβολίου άνω του 90% σε επτά ημέρες μετά τη δεύτερη δόση.

Αυτό σημαίνει ότι η προστασία από τη λοίμωξη Covid-19 επιτυγχάνεται 28 ημέρες μετά τον αρχικό εμβολιασμό, που περιλαμβάνει δύο δόσεις.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer Δρ Αλμπερτ Μπουρλά χαρακτήρισε το ποσοστό του 90% «μια σημαντική ημέρα για την επιστήμη και την ανθρωπότητα».

Η είδηση για την αποτελεσματικότητα του υπό δοκιμή εμβολίου έχει προκαλέσει φρενίτιδα στις διεθνείς αγορές. O Dow Jones κάνει «ράλι» 1.200 μονάδων. Η μετοχή της Pfizer έχει εκτοξευτεί κατά σχεδόν 7,5%, της BioNTech κατά 8,5% και της Moderna κατά 6%.