Για την εξέλιξη της πανδημίας και τα νέα μέτρα που έχουν εφαρμοστεί, μίλησε στον ρ/σ ΘΕΜΑ 104,6 Άλκης Βατόπουλος, καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της επιστημονικής επιτροπής Υπουργείου Υγείας.

Παρότι ήταν αναμενόμενο το δεύτερο κύμα πανδημίας, όπως εξήγησε ο κ. Βατόπουλος, δεν περίμενε να γίνει τόσο γρήγορα η αύξηση κρουσμάτων. Επεσήμανε την αναγκαιότητα της σωστής χρήσης μάσκας, αλλά και να τηρηθούν όλα τα μέτρα. Όπως είπε, μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου θα ξέρουμε αν θα αποδώσουν τα μέτρα που ελήφθησαν τώρα ή αν θα χρειαστούν νέα επιπρόσθετα. Εμμέσως σχολίασε ότι ενδεχομένως τα μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ το Σαββατοκύριακο να έπρεπε να ληφθούν μία ή δύο εβδομάδες πριν.

Επισήμανε ότι είναι απαραίτητο πλέον ο κόσμος πειστεί από την Πολιτεία για τη σοβαρότητα της κατάστασης θεωρώντας ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα έλλειμμα εκεί, διότι ακόμα πολλοί έχουν αμφιβολίες και δεν έχουν κατανοήσει τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Όσον αφορά τα θέατρα ο κ. Βατόπουλος σημείωσε ότι υπήρξε μάλλον μια λάθος εντύπωση ότι ήταν εισήγηση των ειδικών, όμως όπως εξήγησε το κλείσιμο των θέατρων ήταν μια πολιτική απόφαση. Το σκεπτικό ήταν να κρατηθεί η οικονομία στα απολύτως απαραίτητα. Για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, υπογράμμισε ότι πρέπει να υπάρξει πρόνοια καθώς είναι ένα σημείο που συγκεντρώνει πολύ κόσμο, υποχρεωτικά. Ξεκαθάρισε πάντως ότι δεν αρκεί η χρήση μάσκας στα ΜΜΜ, καθώς απαιτείται συνδυασμός και με την τήρηση αποστάσεων και την αποφυγή συνωστισμού.

Επιπλέον, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το σύστημα Υγείας της χώρας και κατά πόσο αντέχει ο κ. Βατόπουλος αναφέρθηκε σε δύο κρίσιμα σημεία. Αρχικά, πρέπει το υπουργείο να κάνει ότι μπορεί για να στηρίξει το σύστημα αλλά πρέπει να υπάρξει και πρόληψη, ώστε να μη φτάνουν τα περιστατικά σε σημείο να χρειάζονται νοσηλεία.

Ειδήσεις σήμερα:

Σε «μερικό lockdown» από σήμερα η Γερμανία

Στην τελική ευθεία για τα νέα μέτρα: Οδηγός επιβίωσης για τον κρίσιμο Νοέμβριο