Για τη δραματική αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στη Θεσσαλονίκη μίλησε ο πρύτανης του του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, Νίκος Παπαϊωάνου. «Είναι τουλάχιστον 5-10 φορές πάνω από ό,τι υπάρχει σήμερα. Τα ασυμπτωματικά μπορεί να είναι 4-5.000», τόνισε ο πρύτανης.

Ο κ. Παπαϊωάνου, που είναι και επικεφαλής της ομάδας που κάνει τη μελέτη των λυμάτων του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, ανέφερε χαρακτηριστικά στην εκπομπή Live News του Mega: «Στις 12/10 η Θεσσαλονίκη ήταν στο απυρόβλητο. Στις 21/10 η ομάδα μας ανακοίνωσε αύξηση 500% σε σχέση με την 12/10. Σταδιακά είχαμε έκρηξη των κρουσμάτων. Στις 27/10 η τελευταία μας μέτρηση έδειξε ότι είμαστε πέντε φορές πάνω από την 21η Οκτωβρίου».

«Οι μέσες τιμές των δύο εβδομάδων των μετρήσεών μας στο ΑΠΘ είναι ταυτόσημες με τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Άρα τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι αν δεν παίρναμε τα μέτρα και αν δεν ακολουθούσαμε τις οδηγίες, σε 15 μέρες από τώρα θα είχαμε 10 φορές πάνω επιβεβαιωμένα κρούσματα», διεμήνυσε ο κ. Παπαϊωάνου.

Ο πρύτανης του ΑΠΘ εξήγησε ότι γι αυτόν τον λόγο είναι πολύ σημαντικές οι αποφάσεις που ελήφθησαν σήμερα, δηλαδή να μπει στην κόκκινη ζώνη η Θεσσαλονίκη.

Ανέφερε όμως πως αυτό δεν αρκεί. «Είμαστε οριακά και πολύ σωστά η πολιτεία πήρε τα μέτρα. Είναι όμως και θέμα συνείδησης του καθενός μας. Συνειδητά να ακολουθήσουμε τα μέτρα», πρόσθεσε ο κ. Παπαϊωάνου.

Με τον ίδιο τρόπο ο Πρύτανης του ΑΠΘ ερμήνευσε την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων: «Προφανώς δεν ακολουθήσαμε συνειδητά τα μέτρα, κάποιες ηλικιακές ομάδες θεώρησαν τον εαυτό τους άτρωτο».