Ολοκληρώθηκε ύστερα από περίπου δύο ώρες η έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά στο κτήριο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη.
Ρεπορτάζ: Στράτος Λούβαρης

Όπως μεταδίδει το  GRTimes.gr , ο κ. Χαρδαλιάς σε δηλώσεις του, τόνισε ότι είναι εξαιρετικά κρίσιμη η κατάσταση για τη Θεσσαλονίκη και για την Κεντρική Μακεδονία. «Από αύριο νομίζω ότι το στοίχημα είναι ένα. Να γίνει ό,τι είναι δυνατόν έτσι ώστε να παραμείνει η κατάσταση σταθερή, να μην έχουμε περαιτέρω έξαρση του ιικού φορτίου στην ευρύτερη περιοχή. Κάποια πράγματα είναι αυτονόητα στο κοινό νου όλων των ανθρώπων. Το μεγάλο στοίχημα είναι να μπορέσουμε και στη Θεσσαλονίκη να σταματήσουμε την επέκταση- μετάδοση του ιού και να εξασφαλίσουμε ότι υπό οποιεσδήποτε συνθήκες δε θα περάσει η Θεσσαλονίκη σε ένα επόμενο στάδιο το οποίο είναι ολέθριο» ανέφερε, τονίζοντας πως «ένα lockdown είναι εξαιρετικά ολέθριο για τις οικογένειές, για τις επιχειρήσεις, για όλους εκείνους τους άνθρωπους που πασχίζουν καθημερινά να εξασφαλίσουν τα προς το ζειν.

Άρα, όλη μας η λογική είναι από αύριο να έχουμε πολύ στοχευμένες δειγματοληψίες, ελέγχους, ενεργοποίηση των πάντων», επισήμανε ο Υφυπουργός.

Ερωτηθείς για τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού σχετικά με την απαγόρευση μετακινήσεων από τις 12.30 μέχρι τις 05.00 ανέφερε ότι Χαρδαλιάς για μετακινήσεις και τη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθεί όποιος θέλει να μετακινηθεί αυτές τις ώρες είπε ότι:

Τα μόνα έγγραφα που θα υπάρξουν θα είναι πιστοποιήσεις των εργοδοτών με τις αντίστοιχες βεβαιώσεις από την ΕΡΓΑΝΗ, που εργάζεται και που τον απασχολεί η επιχείρηση και μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις θεμάτων υγείας. «Ουδείς άλλος θα κυκλοφορεί μέχρι από τις 00:30 μέχρι τις 05:00», επισήμανε.

Όπως ανέφερε στη συνεχεία: «Κάνω έκκληση στους κατοίκους της περιοχής να είναι πάρα πολύ προσεκτικοί, να εφαρμόσουν όλα τα μέτρα και επίσης, ειδικά στη Θεσσαλονίκη και εν όψει των επόμενων ημερών που φαντάζει σαν ένα πενθήμερο το οποίο θα υπάρξει μετακίνηση, χρειάζεται προσοχή στις οποίες μετακινήσεις. Διότι το να μεταφερθεί το ιικό φορτίο στην ευρύτερη περιοχή – είτε αφορά τις όμορες περιοχές είτε οποιαδήποτε ταξίδια – νομίζω θα είναι ολέθριο. Άρα, οπωσδήποτε μεγάλη προσοχή στις μετακινήσεις», επανέλαβε.

Τόνισε δε ότι, θα είναι σε συνεχή επικοινωνία με αιρετούς και εμπλεκόμενους φορείς και επισήμανε ότι «Θα αποδείξουμε πως η προσπάθεια που έγινε από την συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων δε θα πάει στράφι και θα σταματήσουμε τον ιό και σε αυτήν την περιοχή».

Ερωτηθείς σχετικά με το αν η Θεσσαλονίκη είναι κοντά στον κόκκινο συναγερμό και στο επίπεδο 4, ο κ. Χαρδαλιάς απάντησε ότι η πόλη απέχει από αυτό το επίπεδο καθώς, όπως είπε «μόλις μπήκε στο πορτοκάλι. Έχουμε μπροστά μας χρόνο να μπορέσουμε να κρατήσουμε σταθερά τα κρούσματα και σιγά σιγά, μέσα στο επόμενο επταήμερο, εφόσον εφαρμοστούν τα μέτρα να αρχίσουν τα κρούσματα να μειώνονται».

«Ο καιρός μπορεί να συνδράμει στο να δώσει τη δυνατότητα να μετακινήσουν από τη Θεσσαλονίκη αν όμως δεν τηρήσουν τα μέτρα μπορεί να είναι ολέθριο για τις όμορες περιοχές. Ως εκ τούτου, προσοχή, ισχυρότατη σύσταση για εφαρμογή των μέτρων σε όσους μετακινηθούν».

Έπειτα σημείωσε ότι τα τεστ για τον κορωνοϊό είναι σαρωτικά και πως έγιναν 24.000 τεστ. «Αυτό σημαίνει ότι έχουμε συγκεκριμένη στόχευση, συγκεκριμένη υποδομή και το βασικότερο συγκεκριμένα εργαλεία τα οποία χρησιμοποιούμε στο επιστημολογικό κομμάτι για να μπορούμε να βλέπουμε τι συμβαίνει σε κάθε περιοχή».

Τι είπε για Σέρρες

Όπως τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς οι Σέρρες είναι «On alert». Χαρακτηριστικά είπε ότι «εχουμε τεράστιο θέμα στις Σέρρες όπου η έξαρση είναι εξαιρετικά επιθετική» και όπως έκανε γνωστό σήμερα θα πραγματοποιηθεί στις 11 το βράδυ έκτακτη σύσκεψη με τοπικούς φορείς για την κατάσταση στη περιοχή και για να υπάρξει μια πρώτη εικόνα ιχνηλάτησης, όπως τι είναι σε συρροές, τι είναι συνδεδεμένες επαφές με στόχο μια πιο καθαρή εικόνα σε σχέση με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που βγήκαν σήμερα.

Τζιτζικώστας: Ευθύνη μας ή τήρηση των μέτρων

«Τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι κακά. Η εικόνα είναι προβληματική σε Σέρρες και Θεσσαλονίκη και πρέπει όλοι μας να αντιληφθούμε ότι είναι ώρα τώρα να είμαστε υπεύθυνοι και να αντιμετωπίσουμε με ιδιαίτερη σοβαρότητα τη νέα αυτή έξαρση του κορωνοϊού. Ο αγώνας όλων μας είναι πως θα μπορέσουμε να σταθεροποιήσουμε και να μειώσουμε την έξαρση του ιού», ανέφερε με τη σειρά του ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

«Ευθύνη μας η τήρηση των μέτρων προστασίας. Φοράμε μάσκες παντού. Αν δεν τηρήσουμε αυστηρά τα μέτρα αυτό που θα ακολουθήσει θα είναι καταστροφικό για την κοινωνία μας», σημείωσε.

Ζέρβας: Δεν υπάρχουν κρυφά σενάρια
«Δεν υπάρχουν ούτε κρυφά σενάρια ούτε κρυφά δεδομένα. Όλοι ξέρουμε την κατάσταση που υπάρχει σήμερα και θεωρώ ότι υπάρχουν πολύ συγκεκριμένες συνταγές για το πως θα μπορέσουμε να βγούμε από αυτή την κατάσταση», ανέφερε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας.

«Μετά το πορτοκαλί υπάρχει το κόκκινο, αλλά μπορεί να υπάρξει και το κίτρινο και το πράσινο. Είναι στο χέρι όλων μας να κάνουμε αυτά τα πράγματα τα οποία πρέπει να γίνουν. Συντεταγμένα πολιτεία και τοπική αυτοδιοίκηση γι’ αυτό ήμασταν εδώ», σημείωσε.

«Πρέπει να δούμε αυτές τις δράσεις και τις ενέργειες ούτως ώστε να διαφυλάξουμε τη δημόσια υγεία. Έχουμε μπροστά μας κάποιες κρίσιμες μέρες που έχουν να κάνουν με τον εορτασμό του Αγίου Δημητρίου. Έχουμε μπροστά μας ένα κρίσιμο διάστημα, κρίσιμες 14 μέρες που θα πρέπει να κατεβάσουμε τα κακά νούμερα που υπάρχουν και να μπορέσουμε να δούμε την επόμενη μέρα της πόλης μας με αισιοδοξία. Προφανώς η προοπτική ενός lockdown είναι τραγική για την πόλη και την περιοχή. Αναγνωρίζω τη κόπωση που υπάρχει σε όλους, από τους ανθρώπους της αστυνομίας μέχρι τον τελευταίο φοιτητή και εργαζόμενο της πόλης μας αλλά η συνταγή είναι μια και συγκεκριμένη κι αυτή πρέπει να την τηρήσουμε όλοι, μηδενισμό εξαιρουμένου», τόνισε ο κ. Ζέρβας.

Αναφερθείς στις εκδηλώσεις τόνισε πως «είναι πλέον ένα διήμερο δεδομένου ότι η παρέλαση έχει ακυρωθεί. Είμαστε σε συζήτηση και με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το πως θα πρέπει να γίνουν οι εκδηλώσεις με την παρουσία της, να γίνουν με τον τρόπο που πραγματικά δε θα προκαλεί κανένα πρόβλημα και στην λειτουργία και στην υγεία της πόλης, αλλά και στην εικόνα που δίνουμε εμείς ως αξιωματούχοι. Είναι κάτι το οποίο θα το σταθμίσουμε. Δυστυχώς η περίοδος είναι τέτοια που η πόλη δε θα μπορέσει να γιορτάσει την 28η Οκτωβρίου και τον Άγιο Δημήτριο όπως της αξίζει και όπως θα θέλαμε.», ανέφερε.

«Μέχρι στιγμής πέρα της παρέλασης δεν έχει ακυρωθεί καμία άλλη εκδήλωση. Αλλά προφανώς βλέπουμε και εξετάζουμε με τα δεδομένα κάθε ημέρας πως θα διοργανώσουμε και την 26η και την 28η Οκτωβρίου όπως ακριβώς είχε προγραμματιστεί», συμπλήρωσε.

Τέλος σημείωσε ότι το τελικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες.

Πηγή: GRTimes.gr