Ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης ζητά την απόσυρση της τροπολογίας με την οποία δίνεται η δυνατότητα σε φαρμακοποιούς να προβαίνουν σε εμβολιασμούς και σε πράξεις πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στα φαρμακεία. «Η πραγματοποίηση ιατρικών πράξεων σε ακατάλληλους χώρους από… μη γιατρούς, με την έγκριση της ανεύθυνης πολιτείας, εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία» σημειώνει ο πρόεδρος του ΙΣΘ Νίκος Νίτσας.

«Αντί η πολιτεία να επιβάλλει την ισχύουσα σε όλη την Ευρώπη απαγόρευση πώλησης φαρμάκων χωρίς συνταγή, αντί να θεσπίσει μέτρα ειδικότερα για τον περιορισμό της κατάχρησης αντιβιοτικών, αποπειράται να νομοθετήσει ανεξέλεγκτη και δυνητικά επικίνδυνη εφαρμογή ιατρικών πράξεων» σημειώνει ο πρόεδρος Ν. Νίτσας. «Ο εμβολιασμός είναι ιατρική πράξη η οποία απαιτεί ειδικές γνώσεις, σχετικά με το πότε πρέπει να γίνεται, σε ποιους πρέπει να γίνεται και μόνον ο ιατρός έχει εκπαιδευτεί στη διαχείριση ενδεχόμενων άμεσων συμβαμάτων μετά τον εμβολιασμό».

Ο ΙΣΘ επισημαίνει για μία ακόμη φορά ότι «oι ιατροί και μόνον οι ιατροί έχουν την εκπαίδευση και τις γνώσεις για την πραγματοποίηση ιατρικών πράξεων και μάλιστα σε χώρους που αδειοδοτούνται ειδικά γι’ αυτό τον σκοπό. Είναι εξαιρετικά επικίνδυνη αλλά συνιστά και αντιποίηση ιατρικού επαγγέλματος η προβλεπόμενη από την τροπολογία εκχώρηση δικαιώματος εμβολιασμών σε μη γιατρούς. Στην περίπτωση δε που ψηφιστεί και γίνει νόμος του κράτους, είναι βέβαιο ότι θα καταπέσει στα Ελληνικά και Ευρωπαϊκά δικαστήρια».