Εξαιρετικά κρίσιμη παραμένει η κατάσταση με τον κορωνοϊό σε αρκετές περιοχές της επικράτειας καθώς συνεχίζονται εικόνες απειθαρχίας που προκαλούν νέες «φωλιές» για την μετάδοση του ιού.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το πάρτι έξω από το ΑΠΘ το Σάββατο το βράδυ με 14 φοιτητές να έχουν βρεθεί θετικοί στον κορωνοϊο αφού συμμετείχαν στην εκδήλωση για την υποδοχή των πρωτοετών συμφοιτητών τους.

Δείτε σχετικά βίντεο από τη Θεσσαλονίκη:

Δείτε βίντεο από νυχτερινό μαγαζί στην Αθήνα το βράδυ της Κυριακής

Όπως είπε ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης τα κρούσματα στον δήμο του δεν περιορίζονται σε σχολεία και γυμναστήρια, αλλά υπάρχει διασπορά της νόσου σε πολιτιστικά κέντρα, ΚΔΑΠ και δημοτικές υπηρεσίες, ενώ εκτιμάται ότι ένας μεγάλος αριθμός δεν έχει γνωστοποιηθεί στον δήμο, καθώς δεν υπάρχει υποχρέωση των σχολικών και άλλων δομών να ενημερώνουν άμεσα την τοπική αυτοδιοίκηση.

Επιπρόσθετα, ο κ. Δανιηλίδης επισήμανε ακόμη ένα ανησυχητικό στοιχείο που πρέπει να θέσει όλη την κοινωνία σε «συναγερμό»: Στον δήμο Νεάπολης -Συκεών «καταρρίπτεται ο μύθος ότι ο κορωνοϊός πλήττει τις μεγάλες ηλικίες», καθώς θετικοί στον κορωνοϊό βρέθηκαν 6χρονοι μαθητές, ενώ έχουν μολυνθεί και νεαροί αθλητές, ανάμεσά τους και πρωταθλητές αθλημάτων πολεμικών τεχνών.

Το πάρτι έγινε, μάλιστα, την ώρα που η Περιφερειακή Ενότητα της Θεσσαλονίκης βρίσκεται και πάλι έπειτα από απουσία αρκετών εβδομάδων στο προσκήνιο, καθώς καταγράφει σταθερά μέσα στον Οκτώβριο διψήφιο αριθμό κρουσμάτων κορωνοϊού. Τα ενεργά κρούσματα στη Θεσσαλονίκη έχουν ξεπεράσει τα 315. Τουλάχιστον 280 άνθρωποι βρίσκονται σε απομόνωση και 34 σε νοσοκομεία.

Εντωμεταξύ στην Αθήνα το πρωί της Δευτέρας καταγράφηκαν τεράστιες ουρές και συνωστισμός έξω από την υπηρεσία Ασύλου λίγες ώρες μετά το κορωνοπάρτι με καυυτές χορεύτριες και εκατοντάδες πελάτες να διασκεδάοζυν ο ένας πάνω στον άλλο ωρίς μάσκες και χωρίς μέτρα προστασίας.

Οι εικόνες αυτές και τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσής του οι ειδικοί μεγαλώνουν την ανησυχία για μετάβαση στο «κόκκινο» από το «πορτοκαλί» και άλλων περιοχών μετά την Κοζάνη.

«Δεν πάμε καθόλου καλά» δήλωσε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη δηλώνοντας με σιγουριά ότι «θα κοκκινίσουν κι άλλες περιοχές πέραν της Κοζάνης». «Τα πράγματα θα δυσκολέψουν περισσότερο αν η κατάσταση αυτή συνεχιστεί και εισέλθουμε με αυτά τα επιδημιολογικά δεδομένα στον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο» προειδοποίησε η κυρία Παγώνη.

Υπενθυμίζεται ότι σε… πορτοκαλί, δηλαδή σε αυξημένη επιδημιολογική επιτήρηση, βρίσκονται η Αττική, η Αχαΐα, η Ζάκυνθος, το Ηράκλειο, η Θήρα, τα Ιωάννινα, η Καρδίτσα, η Καστοριά, η Κέα-Κύθνος, η Λέσβος, η Μύκονος, η Πέλλα, η Σάμος και τα Τρίκαλα.

Από αυτές τις περιοχές, τα Ιωάννινα βρίσκονται στο όριο για το ανώτατο επίπεδο συναγερμού, καθώς η δυναμική των κρουσμάτων είναι υψηλή και αν δεν ανακοπεί θα οδηγήσει με μεγάλη ταχύτητα στο επόμενο lockdown της χώρας. Στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων τα άτομα με ενεργή λοίμωξη COVID-19 έχουν ξεπεράσει τα 221, ενώ άλλα 190 άτομα βρίσκονται σε απομόνωση κατ’ οίκον και 26 νοσηλεύονται σε νοσοκομεία. Το μεγαλύτερο επιδημιολογικό φορτίο στα Ιωάννινα «μεταφέρουν» συγκεκριμένης ηλικίας άτομα. Ενας στους δύο ασθενείς με κορωνοϊό είναι ηλικίας 20-50 χρόνων.

Εκτίμηση σοκ απο καθηγητή Πνευμονολογίας στον ΘΕΜΑ 104,6: Έως 50.000 τα ενεργά κρούσματα 

Στο πλαίσιο αυτό ανησυχία προκαλούν όσα είπε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης ότι τα ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα μπορεί να είναι έως και 50.000.

Όπως είπε ως ενεργά κρούσματα «εννοούμε όλα αυτά που μπορούν να συσσωρευτούν στη χώρα σε 15 ημέρες και μπορούν δυνητικά να μεταδώσουν».

Σύμφωνα με τον ίδιο «ένα μικρό κλάσμα έχει βρεθεί από αυτά τα ενεργά κρούσματα γιατί πρώτον δεν γίνονται πολλά τεστ και δεύτερον σε ιχνηλασίες σε στενές επαφές δεν γίνεται τεστ».

Εξηγώντας πώς προκύπτει ο αριθμός αυτός ο κ. Τζανάκης, ο οποίος είναι και αντιπρόεδρος της Πνευμονολογικής Εταιρείας Ελλάδος, είπε ότι «προκύπτει μέσω μαθηματικών μοντέλων που αναλύω και μέσα από όρισμέν ζητήματα όπως ότι έχουμε τους διασωληνωμένους που είχαμε τον Απρίλιο και περισσότερους θανάτους από Μάρτιο και Απρίλιο και από το γεγονός ότι υποεκτιμούμε έως και 5 φορές τα κρούσματα σε καθημερινή βάση».

«Ανακαλύπτουμε 500 κάθε ημέρα αλλά στην πραγματικότητα έχουμε και 2.000 έως 3.000 την ημέρα. Αν αυτό το βάλεις ανά 15ημερο προκύπτει το νούμερο» είπε ο κ. Τζανάκης.