Το καμπανάκι του κινδύνου έκρουσε ο λοιμωξιολόγος και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμώνων, Μάριος Λαζανάς, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, αναφέροντας ότι «τα μέτρα δεν έχουν αποδώσει, ειδικά στην Αττική, όπου ο αριθμός των κρουσμάτων του κορωνοϊού και των διασωληνωμένων παραμένει υψηλός».

Ο κ. Λαζανάς εξήγησε ότι αναμφισβήτητα συναυλίες, πλατείες, καφενεία και λαθραίες συγκεντρώσεις μπορούν να γίνουν εστίες υπερμετάδοσης του ιού και διερωτήθηκε πώς θα πειστεί ο κόσμος να αποφεύγει τέτοιου είδους συγκεντρώσεις.

Τόνισε, επίσης, ότι η χρήση μάσκας θα πρέπει να είναι καθολική και σε εξωτερικούς χώρους και πως πρόκειται για μέτρο που έχει συζητηθεί στην επιτροπή αλλά δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις. Επίσης πρότεινε αύξηση του αριθμού των τεστ σε περιοχές επιβαρυμένες με κατοίκους μη Έλληνες, που ζουν σε κακές συνθήκες και με πολλά άτομα, όπου είναι εύκολο να μεταδοθεί ο ίος.

«Όλοι πιστεύω θέλουμε να αφήσουμε τελευταίο το μέτρο του εγκλεισμού», υπογράμμισε ο κ. Λαζανάς και πρόσθεσε ότι το θέμα του lockdown δεν έχει συζητηθεί στην επιτροπή. «Όλοι πρόσθεσε, προσπαθούμε να πείσουμε τους πολίτες να εφαρμόσουν τα μέτρα που ισχύουν τώρα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος, σύμφωνα με τον λοιμωξιολόγο, στόχος είναι να μειωθούν δραστικά τα κρούσματα και να βλέπουμε «10 με 20 την ημέρα, καθώς αποκλείεται να μηδενιστούν» και προειδοποίησε ότι έως ότου υπάρξει ένα αποτελεσματικό φάρμακο δεν θα φύγει εύκολα ο ιός και δυστυχώς θα υπάρξουν προβλήματα και το 2021, εκτός αν αδρανοποιηθεί μόνος του όπως έχει γίνει και με άλλους ιούς στο παρελθόν.