Δύο είναι τα ζητούμενα στην έρευνα για την κατασκευή εμβολίου κατά του νέου κορωνοϊού: Το ποσοστό αποτελεσματικότητας και η διάρκεια ανοσίας. Τα νέα από την έρευνα του εμβολίου της Moderna είναι θετικά και αφορούν τις ηλικιακές ομάδες που είναι πιο ευάλωτες στον φονικό ιό, τους ηλικιωμένους. Σύμφωνα με την πρώιμη μελέτη και τα συμπεράσματα που δόθηκαν στη δημοσιότητα για την ασφάλεια του εμβολίου, το φάρμακο έδειξε ότι παράγει αντισώματα στους ηλικιωμένους, σε επίπεδα που κυμαίνονται στο ίδιο ποσοστό με εκείνο των νεότερων ανθρώπων.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο New England Journal of Medicine. Σύμφνα με το κείμενο προσφέρει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα της ασφάλειας του εμβολίου σε ηλικιωμένους, που ανήκουν στην ομάδα με αυξημένο κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών από COVID-19.

«Τα στοιχεία που έχουν προκύψει από την πρώιμη έρευνα του εμβολίου είναι άκρως ενθαρρυντικά, καθώς αντιμετωπίζεται ένα από τα βασικά ζητήματα για τους ηλικιωμένους, αυτό της ταχύτατης εξασθένησης της ανοσίας που προκαλούν τα αντισώματα», δήλωσε ο Δρ Evan Anderson, ένας από τους βασικούς ερευνητές της μελέτης από το Πανεπιστήμιο Emory στην Ατλάντα.

Η μελέτη είναι μια επέκταση της κλινικής δοκιμής του εμβολίου της Moderna στη φάση 1, που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά σε άτομα ηλικίας 18-55 ετών. Κατά τη μελέτη, χορηγήθηκαν δύο δόσεις του εμβολίου – των 25 μικρογραμμαρίων και των 100 μικρογραμμαρίων- σε 40 ενήλικες ηλικίας 56 έως 70 ετών και 71 ετών και άνω.

Σημειώνεται πως η Moderna δοκιμάζει ήδη την υψηλότερη δόση σε μια μεγάλη δοκιμή στη Φάσης 3, που είναι το τελικό στάδιο πριν ζητήσει την έγκριση για την παραγωγή και διάθεση του εμβολίου της.

Το εμβόλιο της Moderna, ωστόσο, παρουσιάζει και παρενέργειες, όπως πονοκέφαλο, κόπωση, πόνους στο σώμα, ρίγη και πόνο στο σημείο της ένεσης, θεωρήθηκαν κυρίως ήπιες έως μέτριες.

Σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις, ωστόσο, οι εθελοντές είχαν σοβαρές αντιδράσεις. Ο ένας ανέβασε πυρετό 39 βαθμών, μετά τη λήψη της χαμηλότερης δόσης του εμβολίου και ο άλλος ανέπτυξε κόπωση τόσο σοβαρή που απέτρεψε προσωρινά τις καθημερινές δραστηριότητές του, δήλωσε ο Δρ. Anderson.

«Αυτό είναι παρόμοιο με αυτό που πολλοί ηλικιωμένοι βιώνουν με το εμβόλιο υψηλής δόσης κατά της γρίπης», δήλωσε ο Δρ. Anderson. «Μπορεί να αισθάνονται κόπωση ή να ανεβάζουν πυρετό», συμπλήρωσε.