Xάνει το μέτρημα όποιος επιχειρεί να βρει τις θέσεις ιατρών, νοσηλευτών και λοιπών εργαζομένων που άνοιξαν ή καλύφθηκαν στα δημόσια νοσοκομεία, με βάση τις ανακοινώσεις της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας. Η πλέον πρόσφατη -αλλά όχι και τελευταία- ανακοίνωση έγινε το πρωί της Δευτέρας από τους επικεφαλής της Αριστοτέλους, υπουργό κ. Ανδρέα Ξανθό και αναπληρωτή κ. Παύλο Πολάκη, και από την υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, μετά από συνάντηση που είχαν στο υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Για «πολύ μεγάλη επένδυση στην αξιοπιστία του δημοσίου συστήματος υγείας και μια επένδυση στην αξιοπρέπεια των πολιτών της χώρας και στο κοινωνικό κράτος», έκανε λόγο ο κ. Ξανθός, προσθέτοντας πως «οι προσλήψεις δίνουν τη δυνατότητα να καλύψουμε με επάρκεια και ασφάλεια τις ανάγκες όλων των δομών και υπηρεσιών του συστήματος υγείας».

Ειδικότερα, ανακοινώθηκαν συνολικά 10.000 μόνιμες προσλήψεις, εκ των οποίων 4.000 γιατροί και 6.000 νοσηλευτικό, παραϊατρικό και λοιπό προσωπικό. Οι προσλήψεις θα γίνουν σύμφωνα με τους υπουργούς σε βάθος τετραετίας.

Από αυτές, οι 2.500 (1.000 γιατροί, 1.500 νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό) θα πραγματοποιηθούν εντός του 2019. Οι προσλήψεις των γιατρών θα γίνουν μέσω των Συμβουλίων Κρίσης και Επιλογής Γιατρών. Στη σχετική διαδικασία θα μπορέσουν να συμμετάσχουν και συμβασιούχοι γιατροί, οι οποίοι θα έχουν αυξημένη μοριοδότηση λόγω προϋπηρεσίας.

Σε ό,τι αφορά το υπόλοιπο προσωπικό θα προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ.

Μάλιστα, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας έκανε λόγο για 18.000 θέσεις από τον Οκτώβριο του 2015 έως σήμερα και άλλες 5.000 προκηρυγμένες θέσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Αυτό που δεν ανακοινώνεται – και παραμένει κάτω από τη χρυσόσκονη των μαζικών προσλήψεων στο ΕΣΥ- είναι οι λεπτομέρειες της μακράς, χρονοβόρας και συνήθως άγονης διαδικασίας της προκήρυξης των περίφημων θέσεων. Κι επίσης, φαίνεται πως η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, παρά τις καλές της προθέσεις στην κάλυψη των κενών του ΕΣΥ, δείχνει να μην αντιλαμβάνεται ότι τα νούμερα δεν…βγαίνουν, είτε διότι δεν υπάρχουν ενδιαφερόμενοι για τις θέσεις, είτε διότι οι ενδιαφερόμενοι είναι ήδη εργαζόμενοι στο ΕΣΥ οι οποίοι μπορούν να συμμετάσχουν σε αυτές τις προκηρύξεις και να διεκδικήσουν θέση σε άλλο νοσοκομείο. Εάν συνυπολογιστεί δε και η επιμονή της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας να αθροίζει όλες τις θέσεις προσωπικού, και των (ελάχιστων) μόνιμων και των συμβασιούχων (επικουρικών) και εκείνων που απασχολούνται μέσω ΟΑΕΔ, μπορεί να κατανοήσει πως προκύπτουν «μαγικοί» αριθμοί όπως οι 18.000 προσλήψεις που ανέφερε ο κ. Πολάκης ότι έχουν γίνει από το 2015 στο ΕΣΥ.

Ενδεικτικά, σε ό,τι αφορά τον κλάδο των νοσηλευτών, σύμφωνα με εκπροσώπους τους, από το 2015 μέχρι σήμερα έχει γίνει μία προκήρυξη, η 7Κ. Από αυτήν καλύφθηκαν οι θέσεις 132 νοσηλευτών στο ΕΣΥ, και μάλιστα έπειτα από πολύμηνη διαδικασία.

Άλλοι 400 νοσηλευτές είχαν ενταχθεί στο ΕΣΥ με τις προκηρύξεις 4Κ και 5Κ, οι οποίες όμως παρότι υλοποιήθηκαν επί διοακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ φέρουν την υπογραφή του κ. Μάκη Βορίδη ως υπουργού Υγείας.

Ανάλογη είναι η εικόνα και στον κλάδο των γιατρών. «Την ώρα που υπάρχουν χιλιάδες κενά (περίπου 6.500 κενές θέσεις γιατρών δίνει το ίδιο το υπουργείο Υγείας), αντί να μονιμοποιηθούν οι επικουρικοί, που τους κρατάνε ομήρους χρόνια ολόκληρα, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας εξαπατά εξαγγέλλοντας λιγοστές προσλήψεις οι οποίες είναι μάλιστα άγνωστο πότε θα γίνουν. Όπως έγινε με τις 415 προσλήψεις μόνιμων γιατρών στα ΤΕΠ, οι οποίες εκκρεμούν από τον Απρίλιο που έγινε η προκήρυξη, και με τις 760 προκηρύξεις (από τις 2.760 που είχαν εξαγγελθεί για το 2017 και το 2018) που δεν έγιναν ποτέ», δήλωνε στο ygeiamou.gr πριν από δύο μήνες ο αντιπρόεδρος της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) Ηλίας Σιώρας. Και οι αλλαγές έκτοτε δεν είναι σίγουρα τεκτονικές…