Η Ρωσία συμφώνησε με την Αίγυπτο να την εφοδιάσει με 25 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της κατά του κορωνοϊού, Sputnik V, καθώς η Μόσχα επιδιώκει να αναλάβει παγκόσμιο ηγετικό ρόλο στην καταπολέμηση της επιδημίας.

Το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Ρωσίας (RDIF) ανακοίνωσε σήμερα ότι συμφώνησε να παράσχει τις δόσεις του εμβολίου στην Αίγυπτο μέσω της Pharco, που θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους φαρμακευτικούς ομίλους της χώρας.

«Η συμφωνία ανάμεσα στο RDIF και τη Pharco θα βοηθήσει την Αίγυπτο να αποκτήσει ένα αποτελεσματικό και ασφαλές εμβόλιο, το Sputnik V, για σχεδόν το 25% του πληθυσμού της», ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο διευθύνων σύμβουλος του RDIF Κίριλ Ντμίτριεφ.

Η συμφωνία ακολουθεί συμφωνίες που έχουν προηγηθεί με το Μεξικό για 32 εκατομμύρια δόσεις, τη Βραζιλία για έως και 50 εκατ. δόσεις, την Ινδία για 100 εκατ. δόσεις, καθώς και με το Ουζμπεκιστάν και το Νεπάλ, ανέφερε το RDIF.

Οι ρωσικές ρυθμιστικές αρχές ενέκριναν το εμβόλιο για εγχώρια χρήση στις αρχές Αυγούστου έπειτα από αρχικές, μικρής κλίμακας δοκιμές σε ανθρώπους. Δοκιμάζεται αυτή τη στιγμή σε 40.000 ανθρώπους στη Ρωσία — οι δοκιμές ξεκίνησαν στις 26 Αυγούστου.

Σε μια ξεχωριστή εξέλιξη, το πρακτορείο ειδήσεων RIA μετέδωσε, επικαλούμενο την αρχή προστασίας του καταναλωτή Rospotrebnadzor, πως η Ρωσία ολοκλήρωσε τις κλινικές δοκιμές ενός δεύτερου υποψήφιου εμβολίου κατά της COVID-19, το οποίο ανέπτυξε το Institute Vector της Σιβηρίας.

Το ινστιτούτο ολοκλήρωσε το αρχικό στάδιο δοκιμών, γνωστό ως Φάση 2, νωρίτερα αυτόν τον μήνα.