Για σκόπιμη παραποίηση του τίτλου σπουδών των μελών της από το υπουργείο Παιδείας και συγκεκριμένα την υφυπουργό Μερόπη Τζούφη κάνει λόγο η Πανελλήνια Συνδικαλιστική Νοσηλευτική Ομοσπονδία ΕΣΥ (ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ).

Συγκεκριμένα, οι νοσηλευτές κατηγορούν την κυρία Τζούφη ότι σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε μετά την συνάντηση της με εκπροσώπους της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος (ΕΣΑΝ) αναφερόταν δύο φορές «ο λανθασμένος και αδόκιμος όρος “ΔΕ Νοσηλευτές” αντί του ισχύοντος “ΔΕ Βοηθοί Νοσηλευτών”». Η ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ επιπλήττει την υφυπουργό υποστηρίζοντας ότι «οι εκπρόσωποι του Υπουργείου Παιδείας, του καθ’ ύλην αρμόδιου υπουργείου να ορίζει τους επαγγελματικούς τίτλους των πτυχιούχων όλων των βαθμίδων, διαπράττει (και μάλιστα δις) ένα τέτοιο ατόπημα, τότε ολόκληρη η νοσηλευτική κοινότητα θα πρέπει να προβληματιστεί…».

Το πρόβλημα ουσιαστικά προκύπτει από το γεγονός ότι οι ΔΕ Βοηθοί Νοσηλευτών προέρχονται από τις σχολές της μέσης εκπαίδευσης (ΔΙΕΚ, ΕΠΑΛ) και ο τίτλος και τα επαγγελματικά τους δικαιώματα ορίζονται από το Π.Δ. 201/2001, ενώ ο τίτλος των νοσηλευτών ορίζεται από τον νόμο 1579/1985 και τα επαγγελματικά τους δικαιώματα από το Π.Δ. 351/1989.

Η ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ λοιπόν βλέπει σκοπιμότητες πίσω από την διπλή λανθασμένη αναφορά του επίμαχου δελτίου Τύπου της κυρία Τζούφη και ζητά από την Πολιτεία «να χαράξει βαθιές γραμμές ξεκάθαρης πολιτικής βούλησης για την άμεση εξομοίωση των πτυχιούχων ΤΕΙ με τους απόφοιτους των νέων πανεπιστημιακών τμημάτων νοσηλευτικής που προκύπτουν με μια θαρραλέα νομοθετική ρύθμιση και να μην καλύπτεται πίσω από τις προτάσεις των κατά τόπους συγκλήτων και τις συντεχνιακές διαφορές των εκπροσώπων της παλιάς και της νέας εκπαιδευτικής συγκυρίας».

Και τέλος προειδοποιεί ότι, «αν παραμείνει άλυτο ένα τόσο σημαντικό ζήτημα, τότε η εξαρχής θετική μεταρρύθμιση του κ. Γαβρόγλου αντί να ολοκληρωθεί με τρόπο αίσιο, θα καταστεί ανάπηρη και προβληματική».