Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση του υπουργείου Υγείας να περάσει τους Ατομικούς Ηλεκτρονικούς Φακέλους Υγείας των 10 εκατομμυρίων ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ στην ΗΔΙΚΑ ΑΕ, μια ανώνυμη εταιρεία που ελέγχεται από την κυβέρνηση.

Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στον ΕΟΠΥΥ, η μεταφορά των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων των πολιτών δεν προστατεύεται και δεν διασφαλίζεται τρόπο. Τις ίδιες σοβαρές αντιρρήσεις φέρεται να έχει διατυπώσει αρμοδίως και ο νέος πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, κ.Βασίλης Πλαγιανάκος, ο οποίος πριν καλά καλά αναλάβει βρέθηκε αντιμέτωπος με μείζονες αλλαγές στον Οργανισμό -αλλαγές βεβαίως που όπως υποστηρίζουν κάποιοι γνώριζε ότι θα έρθουν ο πρώην πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, κ. Σωτήρης Μπερσίμης, επιλέγοντας τελικά να τις παρακολουθήσει ως πρώην επικεφαλής και από απόσταση.

Οι εργαζόμενοι βεβαίως εμφανίζονται ανήσυχοι όχι μονό για την ουσία της μεταφοράς των ψηφιακών δεδομένων στην ΗΔΙΚΑ -η οποία σημειωτέον διαχειρίζεται τα δεδομένα της και τα εργαλειοποιεί σε συνεργασία με ιδιωτικές εταιρίες πληροφορικής- αλλά και για τις τυχόν επιπτώσεις που θα έχει αυτό στις διευθύνσεις του ΕΟΠΥΥ και στις θέσεις εργασίας του Οργανισμού.

Ενστάσεις έχει διατυπώσει και ο Ελληνικός Σύνδεσμος Πληροφορικής Υγείας που επισημαίνει σε επιστολή του προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας ότι «ο Ατομικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας (ΑΗΦΥ) θα πρέπει να είναι με τέτοιο τρόπο αρχιτεκτονικά σχεδιασμένος ως δημόσια υπηρεσία ώστε να διευκολύνει τους λειτουργούς Υγείας για την άμεση υιοθέτηση του, χρήση του και ενεργοποίηση του. Ομοίως οι Πολίτες θα πρέπει να μπορούν να έχουν άμεση πρόσβαση σε αυτόν μέσω εφαρμογών που ήδη χρησιμοποιούν ή θα χρησιμοποιήσουν στο μέλλον. Αυτά θα πρέπει να υλοποιηθούν με πλήρεις προδιαγραφές ασφάλειας στη πρόσβαση η οποία να διασφαλίζει τόσο τους πολίτες όσο και τους επαγγελματίες υγείας. Τα ανωτέρω, δεν τα καλύπτει ο νόμος και θεωρούμε πως είναι σημαντική παράλειψη».