Τα κατάγματα αποτελούν αποτελέσματα τραυματισμών υψηλής βίας και συχνά συνοδεύοντα από μεγάλη συντριβή και οστικά ελλείμματα.

Σε αυτές τις περιπτώσεις καλείται ο χειρουργός να αποκαταστήσει την λειτουργικότητα του άκρου που φέρει το κάταγμα έτσι ώστε ο ασθενης να επανέλθει στις καθημερινές του δραστηριότητες το γρηγορότερο δυνατόν.

Ένα τέτοιο κάταγμα είναι και αυτό της επιγονατίδας , ένα οστό στην πρόσθια επιφάνεια του γόνατος η ακεραιότητα του οποίου είναι καθοριστική για την λειτουργικότητα του άκρου και την φυσιολογική βάδιση.

Η επέμβαση που διενεργήθηκε με επιτυχία και για πρώτη φορά στην Ελλάδα στο νοσοκομείο του Πειραιά από τους ορθοπαιδικούς χειρουργούς Άννα Λεντή και Δημήτρη Σαμαρά, αφορούσε ένα κάταγμα επιγονατίδας με μεγάλη συντριβή σε ένα νέο άτομο και πιο συγκεκριμένα η ιδιαιτερότητα της μεθόδου αφορούσε στην χρήση τριών μόνο ατσάλινων συρμάτων.

lenti
Η ορθοπαιδικός χειρουργός Άννα Λεντή

Η χρήση αυτών των συρμάτων με την μέθοδο αυτή ονομάζεται τεχνική «συρμάτινου πλεγματος» έχει μοναδικό πλεονέκτημα ότι δεν διαταράσσεται η αιμάτωσης των οστικών τεμαχίων και ως εκ τούτου αυξάνει την πιθανότητα να «κολλήσει» το κάταγμα.

Τα σύρματα ράβονται στους συνδεσμικούς ιστούς που περιβάλλουν την άρθρωση παρακάμπτοντας το οστό , ενώ το κόστος της επέμβασης είναι ελάχιστο και η λειτουργικότητα του άκρου βέλτιστη άμεσα μετεγχειρητικά.

Είναι μια νέα μέθοδος εσωτερικής οστεοσυνθεσης που παρέχει μεγάλη σταθερότητα χωρίς διεγχειρητικές ή μετεγχειρητικές επιπλοκές ενώ ο ασθενης μπορεί να κινήσει αμέσως την άρθρωση του γόνατος και να βαδίσει με την βοήθεια βακτηριών χωρίς νάρθηκα στην άρθρωση του γόνατος.

Παρακάτω φαίνεται το αποτελέσμα της έμβασης που είναι η αποκατάσταση του εκτατικού μηχανισμού του γόνατος , της αρθρικής επιφάνειας της επιγονατίδας και του χόνδρου που την καλύπτει , σημαντικοί παράμετροι για την σωστή και ανώδυνη λειτουργεία του γόνατος μελλοντικά.

IMG_3511
IMG_3512