Συνεχίζεται η σταθερή πορεία του κορωνοϊού ανά την επικράτεια, με τον μολυσματικό ιό όμως να… αναπτύσσει μεγάλη ταχύτητα σε κάποιες περιοχές, με όποιες επιπτώσεις αυτό συνεπάγεται για τον πληθυσμό, για την έκθεση των ευάλωτων και των ηλικιωμένων στον ιό, για τη σοβαρή νόσηση, την ανάγκη νοσηλείας ή και τη βαρύτερη έκβασή της, τη διασωλήνωση.

Από τα 142 εγχώρια κρούσματα που αναφέρθηκαν σήμερα από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, ΕΟΔΥ, (στη σημερινή επιδημιολογική έκθεση αναφέρθηκαν επίσης 14 «εισαγόμενα» κρούσματα), τα 101 εντοπίστηκαν στην Αττική, αριθμός που κρατά το λεκανοπέδιο στο… κόκκινο σε ό,τι αφορά τις λοιμώξεις Covid-19. Πέντε άνθρωποι έχασαν το τελευταίο 24ωρο τη ζωή τους με επιπλοκές από τη νόσο Covid-19, ανεβάζοντας τον αριθμό των θανάτων σε 289, από την αρχή της επιδημίας. Άλλοι 42 ασθενείς δίνουν τη δική τους σκληρή μάχη με τις επιπτώσεις της νόσου μέσα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), αριθμός που έχει τετραπλασιαστεί μέσα σε διάστημα τεσσάρων εβδομάδων.

Συνολικά, στην Αττική μέσα στις πρώτες επτά ημέρες του Σεπτεμβρίου έχουν επιβεβαιωθεί 608 κρούσματα κορωνοϊού. Σήμερα μάλιστα καταγράφηκε διπλάσιος αριθμός κρουσμάτων σε σχέση με τη χθεσινή ημέρα: χθες, Κυριακή, επιβεβαιώθηκαν 51 κρούσματα, σήμερα 101. Ωστόσο, σήμερα «έσπασε» για δεύτερη φορά μέσα στην πρώτη εβδομάδα του τρέχοντος μήνα το φράγμα των 100 κρουσμάτων – αυτό έγινε και στις 3 Σεπτεμβρίου οπότε δηλώθηκαν 118 κρούσματα.

Οι επιστημονικές και υγειονομικές αρχές παρακολουθούν με μεγάλη προσοχή την εξέλιξη της επιδημίας στην Αττική όπου κατοικεί ο μισός πληθυσμός της χώρας, και περιμένουν να ολοκληρωθεί η επιστροφή όλων των εκδρομέων προκειμένου να ολοκληρωθεί η επιδημιολογική εικόνα και να εξαχθούν συμπεράσματα ενόψει και του ανοίγματος των σχολείων. Γενικώς, μιλώντας για την εξέλιξη της επιδημίας οι επιστήμονες αναφέρουν πως φαίνεται επιπεδοποίηση της καμπύλης, ωστόσο η κατά τόπους κίνηση της καμπύλης παρουσιάζει διακυμάνσεις και αυξήσεις. Αυτές μπαίνουν στο μικροσκόπιο των ειδικών για σειρά ημερών και εφόσον εκτιμηθούν και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των περιστατικών αποφασίζεται η διαχείριση, αν πχ θα επιβληθούν περιορισμοί ή όχι.

Σήμερα, για παράδειγμα, από την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ προκύπτουν μικρές συρροές κρουσμάτων στη Βοιωτία, στην Ημαθία, στο Ηράκλειο, στη Λέσβο. Ωστόσο, ανά την επικράτεια υπάρχουν ενεργείς εστίες που «σιγοβράζουν» δίνοντας καθημερινά αριθμό νέων περιστατικών. Από την Κυριακή 30 Αυγούστου έως και σήμερα, εκτός από την Αττική και τη Θεσσαλονίκη που έχουν καθημερινή παρουσία στον χάρτη των κρουσμάτων, σημαντικές εστίες της Covid-19 αποτελούν τουλάχιστον αρκετές περιοχές.

Από τα στοιχεία των εκθέσεων του ΕΟΔΥ προκύπτει ότι στην Περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου Κρήτης έχουν επιβεβαιωθεί 58 κρούσματα. Ημαθία, Πέλλα και Πιερία δημιουργούν επίσης ένα πλέγμα περιοχών με μεγάλη κυκλοφορία του κορωνοϊού όπως αποτυπώνεται στα επιδημιολογικά στοιχεία της εβδομάδας: 53 κρούσματα στην Ημαθία, 46 στην Πέλλα και 36 στην Πιερία. Υψηλό φορτίο εντοπίζεται και στην Κοζάνη (37 κρούσματα), στα Ιωάννινα (26 κρούσματα), στη Λέσβο (29 κρούσματα) και στις Κυκλάδες (25 κρούσματα).

Ειδήσεις σήμερα:

Κορωνοϊός: Και τρίτος θάνατος σήμερα – Κατέληξε 51χρονη στο «Θριάσιο»

Κορωνοϊός: Η κυβέρνηση ετοιμάζεται για τον χειμώνα – Ενισχύεται το ΕΣΥ, αυξάνονται τα αντιδραστήρια

Κορωνοϊός: Θετικός στον ιό βρέθηκε γονέας νηπίου στον 1ο Βρεφονηπιακό Σταθμό Μοσχάτου