Από τα μέσα Αυγούστου που τέθηκε σε παραγωγική λειτουργία η εφαρμογή των άυλων παραπεμπτικών ιατρικών εξετάσεων και έχει προστεθεί στο gov.gr, μέχρι και σήμερα, οι πολίτες λαμβάνουν ψηφιακά τα παραπεμπτικά τους, εξυπηρετούμενοι εξ αποστάσεως, απαλλαγμένοι από χρονοβόρες τυπικές πρακτικές και αποφεύγοντας τις ουρές και τις ώρες αναμονής ειδικά αυτήν την περίοδο της πανδημίας. Εντάσσεται εξάλλου στους στόχους της ηγεσίας του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης να βελτιωθεί η καθημερινότητα των πολιτών και να απλοποιηθούν οι διαδικασίες προς όφελος τους.

Συνολικά, από τις 18 Αυγούστου μέχρι τις 3 Σεπτεμβρίου, οι πολίτες που δήλωσαν επιθυμία για άυλα παραπεμπτικά έφτασαν τους 23.539, το πλήθος παραπεμπτικών που εκδόθηκαν ήταν 1.572.046, ενώ το πλήθος άυλων παραπεμπτικών που εκδόθηκαν άγγιξαν τα 106.277. Ειδικότερα, την πρώτη μέρα λειτουργίας της νέας εφαρμογής, στις 18 Αυγούστου οι πολίτες που δήλωσαν επιθυμία για άυλα παραπεμπτικά έφτασαν τους 1.033, ενώ την ίδια μέρα τα παραπεμπτικά που εκδόθηκαν αριθμούν σε 80.489, εξ αυτών τα άυλα παραπεμπτικά που εκδόθηκαν ήταν 4952. Σε μόλις δέκα μέρες, στις 28 Αυγούστου οι πολίτες που δήλωσαν επιθυμία για άυλα παραπεμπτικά έφτασαν τους 1.312, τα παραπεμπτικά που εκδόθηκαν άγγιξαν τα 94.867 κι από αυτά εκδόθηκαν άυλα τα 6.210. Τέλος, στις 3 Σεπτεμβρίου οι πολίτες που δήλωσαν επιθυμία για άυλα παραπεμπτικά έφτασαν τους 2.470, τα παραπεμπτικά που εκδόθηκαν έφτασαν τα 168.597, ενώ το πλήθος άυλων παραπεμπτικών που εκδόθηκαν την ίδια μέρα ήταν 13.154.

Οι ιατρικές εξετάσεις με τα άυλα παραπεμπτικά, που υποστηρίζουν την ηλεκτρονική κατάθεση των δικαιολογητικών είναι μια πρωτοβουλία που εξυπηρετεί επίσης χιλιάδες χρονίως πάσχοντες αλλά και οικογένειες με παιδιά που υποβάλλονται σε τακτικές θεραπείες (λογοθεραπεία, εργοθεραπεία, ψυχοθεραπεία).

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ανεβάζουν τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για τις αποζημιώσεις στην ψηφιακή πύλη gov.gr, χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς τους κωδικούς Τaxisnet, γλιτώνοντας μετακινήσεις και προσωπικές επαφές, την πολυκοσμία και φυσικά την ταλαιπωρία. Σκανάρουν και υποβάλουν τα έγγραφα και ενημερώνονται με μήνυμα στο κινητό τους τηλέφωνο για την επιτυχή υποβολή και πορεία της αίτησης.

Όσον αφορά στην άυλη συνταγογράφηση, στις 2 Σεπτεμβρίου οι πολίτες που δήλωσαν επιθυμία έφτασαν τους 2.382, το πλήθος συνταγών που εκδόθηκαν ήταν 347.059, ενώ οι άυλες συνταγές που εκδόθηκαν έφτασαν τις 37.340.

Στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης εντάσσονται πλέον και οι ασφαλισμένοι που ανήκουν στους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων. Πλέον οι άμεσα ασφαλισμένοι του Γενικού Επιτελείου Στρατού, του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού και του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (δηλαδή όλοι οι εν ενεργεία στρατιωτικοί) και τα έμμεσα ασφαλισμένα μέλη των οικογενειών τους εντάσσονται πλήρως στο Σύστημα της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης.

Η συνταγογράφηση των άμεσα ασφαλισμένων του ΥΠΕΘΑ διενεργείται από ιατρούς στρατιωτικής μονάδας, στρατιωτικού νοσοκομείου ή σε τμήμα επειγόντων περιστατικών κρατικού νοσοκομείου. Έτσι, ολοκληρώνεται η ηλεκτρονική συνταγογράφηση για το σύνολο, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, του πληθυσμού σε εθνικό επίπεδο.