Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες μετατροπής των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης σε κλειστές ελεγχόμενες δομές στα νησιά της Λέσβου και της Χίου, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Στη Διαύγεια δημοσιεύθηκαν η πρόσκληση ενδιαφέροντος για την εκμίσθωση της απαραίτητης έκτασης σε Λέσβο και Χίο, καθώς και οι συμβάσεις για την εκτέλεση των περιφράξεων και των πρώτων χωματουργικών έργων.

Τέλος, πάντα σύμφωνα με το υπουργείο, έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες για την εκπόνηση των απαιτούμενων περιβαλλοντικών μελετών στα δύο νησιά.

Ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης δήλωσε στον ΣΚΑΪ ότι οι νέες κλειστές δομές σε Λέσβο και Χίο «θα έχουν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και ειδικές περιοχές για ασυνόδευτα ανήλικα και μονογονεϊκές οικογένειες», ενώ έχει προβλεφθεί κλειστός χώρος για τους ανθρώπους που πρέπει να επιστραφούν.

Παράλληλα, ανέφερε, ότι προχωρούν οι διαδικασίες για κλειστές δομές σε Σάμο, Κω και Λέρο.

Εκτεταμένοι έλεγχοι στη Μόρια μετά το κρούσμα

Σχετικά με το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού στη Μόρια, επισήμανε ότι «διενεργούνται εκτεταμένοι έλεγχοι δίπλα στην κατοικία του νοσούντος αλλά και σε ολόκληρη την δομή». Προσέθεσε, πως υπήρχαν αντίστοιχα κρούσματα στη Χίο και στη Ριτσώνα τις προηγούμενες μέρες, «χωρίς μέχρι στιγμής να έχουμε κάποιο σοβαρό περιστατικό. Από την αρχή της πανδημίας, ευτυχώς, δεν είχαμε καμία απώλεια ζωής που να συνδέεται με το μεταναστευτικό λόγω κορωνοϊού».

Επιπλέον, ο κ. Μηταράκης περιέγραψε, ότι «τον Ιούλιο μπήκαν στην χώρα μας 564 μετανάστες, αλλά έφυγαν 1.034. Κάποιοι αποχώρησαν με προορισμό τις χώρες προέλευσής τους, είτε οικειοθελώς είτε υποχρεωτικά, και κάποιοι έφυγαν για χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο συμφωνιών που έχουμε κάνει για την μετεγκατάσταση ιδιαίτερα ευάλωτων ομάδων».

Τέλος έκανε λόγο μείωση των ροών, η οποία υπερβαίνει το 90% τους προηγούμενους μήνες και για την αποσυμφόρηση των νησιών, που έχει φτάσει στο 35%-40%.

Ειδήσεις σήμερα:

Κορωνοϊός: Αυξάνονται οι θάνατοι – Κατέληξαν τέσσερις ηλικιωμένοι σήμερα

Σχολεία: Αναλυτικά τα μέτρα προφύλαξης – Αγωνία της εκπαιδευτικής κοινότητας πριν το πρώτο κουδούνι

Μαγιορκίνης (ΘΕΜΑ 104,6): Ακόμα και οριζόντια μέτρα για τον κορωνοϊό – Το καλοκαίρι του ’21 η κανονικότητα