Μια νέα παράμετρο στην έρευνα για τη νόσο COVID-19 και τον ρόλο των παιδιών στην διασπορά του κορωνοϊού SARS-CoV-2 θέτει μια νέα έρευνα που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Pediatrics.

Ερευνητές του Εθνικού Νοσοκομείου Παίδων στην Ουάσινγκτον, υποστηρίζουν ότι τα παιδιά μπορούν να έχουν αντισώματα του κορωνοϊού και ταυτόχρονα τον ιό στον οργανισμό τους.

Συνήθως αυτό που συμβαίνει με τους περισσότερους ιούς είναι το εξής: όταν ανιχνεύονται αντισώματα στον οργανισμό κάποιου, δεν είναι πλέον ανιχνεύσιμος ο ιός. Αλλά φαίνεται ότι αυτό δεν ισχύει στην περίπτωση του νέου κορωνοϊού.

Η Δρ. Burak Bahar και οι συνεργάτες ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν 6.369 παιδιά που είχαν ελεγχθεί για τον SARS-CoV-2 και 215 παιδιατρικούς ασθενείς που είχαν υποβληθεί σε τεστ αντισωμάτων στο αμερικανικό νοσοκομείο, την περίοδο 13 Μαρτίου – 21 Ιουνίου 2020.

Από τους 215 ασθενείς, οι 33 είχαν ελεγχεί ταυτόχρονα για τον ιό και αντισώματα κατά την περίοδο της νόσησης τους. Εννέα εξ αυτών είχαν όντως αντισώματα στο αίμα τους ενώ στη συνέχεια βρέθηκαν και θετικοί και στον κορωνοϊό.

Παρατήρησαν επίσης ότι οι παιδιατρικοί ασθενείς 6-15 ετών χρειάζονταν περισσότερο χρόνο για να εκκαθαρίσουν τον ιό από τον οργανισμό τους, κατά μέσο όρο 32 ημέρες, συγκριτικά με όσους ήταν 6-22 ετών, κατά μέσο όρο 18 ημέρες. Τα κορίτσια, 6-15 ετών επίσης χρειάζονταν περισσότερο χρόνο για να αποβάλλουν από τον οργανισμό τους τον κορωνοϊό, κατά μέσο όρο 44 ημέρες, συγκριτικά με τις 25,5 ημέρες στα αγόρια.

Ήδη η επιστημονική ομάδα σχεδιάζει το επόμενο σκέλος της έρευνας για να δει αν όταν ο ιός είναι παρόν στον οργανισμό ταυτόχρονα με τα αντισώματα, μπορεί να μεταδοθεί σε άλλα άτομα. Και θα προσπαθήσουν να απαντήσουν και στο ερώτημα αν τα αντισώματα συσχετίζονται με την ανοσία και για πόσο χρόνο διαρκούν τα αντισώματα και η προστασία που προσφέρουν σε κάποιον από το να ξανακολλήσει τον ιό.

Η απάντηση στα παραπάνω καίρια ερωτήματα ενδεχομένως να συμβάλλει στην καλύτερη κατανόηση του ρόλου των παιδιών στην μετάδοση του SARS-CoV-2. Μέχρι τότε όπως λέει η Δρ. Bahar «δεν θα πρέπει να θεωρούμε ότι επειδή ένα παιδί έχει αντισώματα στον κορωνοϊό ή δεν έχει πια συμπτώματα, μπορεί να έρχεται ελεύερα σε επαφή με το περιβάλλον του. Η τήρηση των αποστάσεων και η καλή υγιεινή των χεριών θα πρέπει να τηρούνται απαρέγκλιτα».