Την ανάγκη να βρεθεί τρόπος να επανέλθει η κοινωνική απόσταση ακόμα και με οριζόντια μέτρα για τον περιορισμό της επιδημίας του κορωνοϊού επισήμανε στον ΘΕΜΑ 104,6 το μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπ. Υγείας Γκίκας Μαγιορκίνης.

Περιγράφοντας την κατάσταση ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών είπε ότι «υπάρχει επέκταση τη επιδημίας σε όλη την επικράτεια καθώς υπήρξε χαλάρωση των μέτρων».

Για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού ο κ. Μαγιορκίνης είπε ότι «φαίνεται πως η εξέλιξη των δοκιμών πηγαίνει κατ’ ευχήν. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το προφίλ ασφάλειας είναι σημαντικό και μένει να δούμε την αποτελεσματικότητα».

Ειδικά για το εμβόλιο της Οξφόρδης εξήγησε ότι «είναι εμβόλιο δύο δόσεων. Κάνεις την πρώτη και μετά από ένα μήνα και στη συνέχεια αποκτάς υψηλά επιπεδα ανοσίας».

Όπως είπε στην Ελλάδα «θα υπάρξει προτεραιοποίηση και αυτό θα περιορίσει δραστικά τη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα μέχρι να έχουμε την κάλυψη όλου του πληθυσμού».

Ερωτηθείς, τέλος, για το πότε θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα ο κ. Μαγιορκίνης απάντησε ότι «του χρόνου το καλοκαίρι θα έχουμε πλήρη κανονικότητα. Θα είναι δύσκολο να μην μας απασχολεί καθόλου παρόλα αυτά δεν θα μας απασχολεί για οριζόντια μέτρα και lockdown».

Ειδήσεις σήμερα:

Κορωνοϊός: Αυξάνονται οι θάνατοι – Κατέληξαν τέσσερις ηλικιωμένοι σήμερα

Σχολεία: Αναλυτικά τα μέτρα προφύλαξης – Αγωνία της εκπαιδευτικής κοινότητας πριν το πρώτο κουδούνι

Κορωνοϊός: Η εξέταση που αποκαλύπτει ποιοι ασθενείς θα νοσήσουν επτά φορές πιο σοβαρά