Αναβρασμό και κινητοποιήσεις στον ΕΟΠΥΥ προκαλεί το άρθρο 84 του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας που συζητείται στη Βουλή, σύμφωνα με το οποίο ο περίφημος Ατομικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας των ασφαλισμένων θα αποτελεί εφεξής αρμοδιότητα της ΗΔΙΚΑ ΑΕ, της εταιρίας του υπουργείου Εργασίας, η οποία μεταξύ πολλών άλλων ηλεκτρονικών υπηρεσιών, είναι υπεύθυνη και για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων του ΕΟΠΥΥ θα δείξει με τον πιο έντονο τρόπο την αντίρρησή του στη σχεδιαζόμενη μεταφορά των αρμοδιοτήτων που σχετίζονται με το περιεχόμενο και τη διαχείριση του Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας σήμερα το πρωί στη διάρκεια συγκέντρωσης διαμαρτυρίας και αποκλεισμού του κεντρικού κτηρίου του ΕΟΠΥΥ στην οδό Αποστόλου Παύλου, στο Μαρούσι -όπου σημειωτέον βρίσκεται και ένα από τα φαρμακεία του ΕΟΠΠΥ.

Οι ενστάσεις των εργαζομένων επικεντρώνονται στη μεταφορά ενός τεράστιου όγκου ψηφιακών δεδομένων -αφορούν τους περίπου 10 εκατομμύρια ασφαλισμένους του Οργανισμού- ανυπολόγιστης αξίας η οποία όπως υποστηρίζουν δεν προστατεύεται και δεν διασφαλίζεται καθ´ οιονδήποτε τρόπο.

Τις ίδιες σοβαρές αντιρρήσεις φέρεται να έχει διατυπώσει αρμοδίως και ο νέος πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, κ.Βασίλης Πλαγιανάκος, ο οποίος πριν καλά καλά αναλάβει βρέθηκε αντιμέτωπος με μείζονες αλλαγές στον Οργανισμό -αλλαγές που όπως υποστηρίζουν κάποιοι γνώριζε ότι θα έρθουν ο πρώην πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, κ. Σωτήρης Μπερσίμης, επιλέγοντας τελικά να τις παρακολουθήσει ως πρώην επικεφαλής και από απόσταση.

Οι εργαζομενοι βεβαίως εμφανίζονται ανήσυχοι όχι μονό για την ουσία της μεταφοράς των ψηφιακών δεδομένων στην ΗΔΙΚΑ -η οποία σημειωτέον διαχειρίζεται τα δεδομένα της και τα εργαλειοποιει σε συνεργασία με ιδιωτικές εταιρίες πληροφορικής- αλλά και για τις τυχόν επιπτώσεις που θα έχει αυτο στις διευθύνσεις του ΕΟΠΥΥ και στις θέσεις εργασίας του Οργανισμού.

Αντιδράσεις και από τον Ελληνικό Σύνδεσμο Πληροφορικής Υγείας

Αντιρρήσεις διατυπώνονται για τον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας και από τον Ελληνικό Σύνδεσμο Πληροφορικής Υγείας (ΕΣΠΥ), τα μέλη του οποίου υποστηρίζουν και εξελίσσουν τη συντριπτική πλειονότητα των συστημάτων πληροφορικής του Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα Υγείας.

Μάλιστα, για το θέμα αυτό είχαν στείλει τον περασμένο Σεπτέμβριο επιστολή. Με την τωρινή παρέμβαση τους τονίζουν πως αποτελεί σημαντική παράλειψη ότι δεν αναφέρεται στο σχέδιο νόμου, η υποχρέωση υποστήριξης μηχανισμών διαλειτουργικότητας για τις ψηφιακές υπηρεσίες ηλεκτρονικής υγείας (Ατομικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας, Μητρώα Ασθενών).

«Είναι σημαντική η ανάγκη αναφοράς στον νόμο της υποχρέωσης παροχής από την εκτελούσα την επεξεργασία ΗΔΙΚΑ ΑΕ α) Διαλειτουργικότητας (ήτοι ανοικτών, δημόσιων και επικυρωμένων APIs – Application Program Interfaces), προς τους Δημόσιους & Ιδιώτες Λειτουργούς Υγείας με τις υφιστάμενες εφαρμογές τόσο Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας και Τριτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και β) APIs προς τους πολίτες για τον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας τους», αναφέρει ο Σύνδεσμος.

Σε ο,τι αφορά τον φάκελο υγείας, όπως εξηγούν, θα πρέπει να είναι με τέτοιο τρόπο αρχιτεκτονικά σχεδιασμένος ως δημόσια υπηρεσία ώστε να διευκολύνει τους λειτουργούς Υγείας για την άμεση υιοθέτηση του, χρήση του και ενεργοποίηση του. Ομοίως οι πολίτες θα πρέπει να μπορούν να έχουν άμεση πρόσβαση σε αυτόν μέσω εφαρμογών που ήδη χρησιμοποιούν ή θα χρησιμοποιήσουν στο μέλλον. «Αυτά θα πρέπει να υλοποιηθούν με πλήρεις προδιαγραφές ασφάλειας στη πρόσβαση η οποία να διασφαλίζει τόσο τους πολίτες όσο και τους επαγγελματίες υγείας. Τα ανωτέρω, δεν τα καλύπτει ο νόμος και θεωρούμε πως είναι σημαντική παράλειψη», αναφέρουν.

Ζητούν επίσης να είναι εξαρχής ενσωματωμένη η φιλοσοφία της διαλειτουργικότητας εξ ορισμού και εκ σχεδιασμού. «Είναι διεθνώς γνωστό ότι όταν σχεδιάζεται ένα πληροφοριακό σύστημα, την ίδια στιγμή πρέπει να σχεδιάζεται και η μεθοδολογία διαλειτουργικότητάς του. Εάν κάτι τέτοιο δεν προβλεφθεί και μάλιστα στα αρχικά στάδια υπάρχει ο κίνδυνος δημιουργίας ολιγοπωλίων και σπατάλης δημοσίου χρήματος», επισημαίνουν.