«Εκτιμούμε ότι τα τελικά αποτελέσματα από τις μελέτες φάσης ΙΙ/ΙΙI θα είναι διαθέσιμα το τελευταίο τρίμηνο του 2020 και, εφόσον το εμβόλιο εγκριθεί από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές, μπορεί να είναι έτοιμο προς διάθεση» ανέφερε, μιλώντας στην εκπομπή Live News.

xouliara

Η βρετανική φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Jenner του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, είναι από τις πρώτες που μπήκαν στην κούρσα για την ανάπτυξη του σωτήριου εμβολίου τον περασμένο Μάρτιο.

Τον Μάιο άρχισαν οι κλινικές δοκιμές τελικού σταδίου, με περίπου 10.000 εθελοντές στο Ηνωμένο Βασίλειο και 5.000 εθελοντές στη Βραζιλία. Η εταιρεία έχει προχωρήσει ήδη σε συμφωνία με την Κομισιόν για την προμήθεια έως 400.000.000 δόσεων. Η Ελλάδα, ως γνωστόν, αναμένεται να προμηθευτεί σε πρώτη φάση 700.000 δόσεις ανά μήνα και συνολικά 3.000.000 δόσεις.

«Τα έως τώρα δεδομένα ενισχύουν την πεποίθησή μας ότι το εμβόλιο θα είναι αποτελεσματικό και μας επιτρέπουν να συνεχίσουμε τα σχέδιά μας για την παρασκευή του εμβολίου σε κλίμακα, ώστε να διασφαλιστεί η ευρεία και ισότιμη πρόσβαση σε ολόκληρο τον κόσμο, σε τιμή κόστους κατά τη διάρκεια της πανδημίας» προσέθεσε η κυρία Χουλιάρα.