Το πρώτο κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς αναμένεται να χτυπήσει για τους μαθητές όλης της χώρας στις 7 Σεπτεμβρίου, κάτω από τις νέες συνθήκες που επιβάλει η πανδημία του κορωνοϊού. Η χρήση της μάσκας κρίνεται πλέον απαραίτητη από μαθητές και εκπαιδευτικούς, ενώ η επιστημονική κοινότητα εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα μαζί με την κυβέρνηση για την ομαλή διεξαγωγή των μαθημάτων.

Η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, εξήγησε στο Star πώς προβλέπεται να διεξαχθεί η νέα σχολική χρονιά, μίλησε για την υποχρεωτική χρήση μάσκας, καθώς και για τα πρωτόκολλα που αναμένεται να εφαρμοστούν σε περίπτωση που εντοπιστεί θετικό κρούσμα κορωνοϊού σε σχολείο.

Όπως εξήγησε η κ. Κεραμέως, η υποχρεωτική χρήση της μάσκας είναι υπό συζήτηση αναφορικά με τις ηλικίες που οι μαθητές θα πρέπει να φορούν, καθώς εξετάζεται ακόμα για το αν πρέπει ή όχι να οι μικρότεροι σε ηλικία μαθητές να φορούν μάσκα.

Σχετικά με ένα ενδεχόμενο κρούσμα κορωνοϊού στους κόλπους κάποιου σχολείου, η κ. Κεραμέως αναφέρθηκε στην ύπαρξη ειδικού πρωτόκολλου για το πώς θα αντιμετωπιστεί.

«Αναμένεται να βγει ένα αναλυτικό πρωτόκολλο. Μέχρι στιγμής υπήρχε η οδηγία ότι κλείνει το τμήμα και ακολουθεί ιχνηλάτηση. Θα αναμένουμε τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και της επιτροπής των ειδικών στην κατεύθυνση αυτή. Το υπουργείο, πάντως, είναι προετοιμασμένο να παρέχει τηλε-εκπαίδευση σε περίπτωση που αυτό χρειαστεί», ανέφερε η υπουργός.

Τι θα γίνει με τις απουσίες

Σχετικά με τις απουσίες, η κ. Κεραμέως ανέφερε ότι το πλαίσιο που θα αφορά τις απουσίες θα είναι πολύ συγκεκριμένο. Οι απουσίες θα δικαιολογούνται στις εξής περιπτώσεις:

– Αν ο μαθητής νοσεί από κορωνοϊό
– Αν νοσεί κάποιος στο περιβάλλον του
– Αν ανήκει σε ευπαθή ομάδα

Τέλος, η κ. Κεραμέως διευκρίνισε ότι εξετάζεται ενδελεχώς η ομαλή λειτουργία όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χώρας, ενώ θα επανεξετάζεται καθημερινά η εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας και κατόπιν συνεννόησης με τους ειδικούς θα επικαιροποιούνται οι αποφάσεις για τη λειτουργία των σχολείων.