Περισσότεροι από 52 εκατομμύρια πολίτες έχουν προβλήματα ακοής στην Ευρώπη, ενώ στην Ελλάδα η μέση ηλικία αντιμετώπισης της κώφωσης στα παιδιά υπερβαίνει αρκετά τα δύο χρόνια και πολλές φορές φτάνει και τα τρία, με καταστρεπτικές συνέπειες για τα ίδια, τις οικογένειές τους και την κοινωνία. Στη χώρα μας δεν εφαρμόζεται πρόγραμμα πρώιμης ανίχνευσης βαρηκοΐας στα νεογνά και παρά το γεγονός ότι έχει εγκριθεί από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας εδώ και αρκετά χρόνια κρατικό πρόγραμμα, δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ στα δημόσια μαιευτήρια συνολικά.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ακοολογίας Τεχνολογίας Δημήτριο Χρυσικό, «το κόστος της μη επαγγελματικής αποκατάστασης των ατόμων με προβλήματα ακοής τους οδηγεί εκτός των άλλων σε πρόωρη συνταξιοδότηση και απολύσεις από την εργασία με το κόστος να εκτιμάται στα 178 δισ. ευρώ. Ταυτόχρονα η ραγδαία αύξηση του αριθμού των βαρήκοων σε συνδυασμό με την τεχνολογική εξέλιξη των ακουστικών βαρηκοΐας, οδήγησαν τις εφαρμογές ακουστικών παγκοσμίως κατά το 2018 να αγγίζουν τα 12 εκατομμύρια».

Η έρευνα EuroTrak του 2018, που ξεκίνησε το 2009 από την Ευρωπαϊκή Ένωση Κατασκευαστών Ακουστικών Βαρηκοΐας, αναλύοντας πληροφορίες από χιλιάδες ανθρώπους με απώλεια ακοής σε ευρωπαϊκές χώρες, δείχνει ότι, οι άνθρωποι με απώλεια ακοής που δεν φορούν ακουστικά, κινδυνεύουν από κατάθλιψη, σωματική εξάντληση, διαταραχές ύπνου και απώλεια μνήμης.

Περίπου το 30% των ατόμων που πήραν μέρος στην έρευνα, πιστεύουν ότι η απώλεια της ακοής συνδέεται με κατάθλιψη, μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχές ύπνου, με το 20% των ερωτηθέντων να συνδέουν τις δύο καταστάσεις, ενώ το 13% έως 22% αυτών των ανθρώπων δήλωσε ότι τα άτομα με προβλήματα ακοής ενδέχεται να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να παρουσιάσουν υψηλή αρτηριακή πίεση.

Δεδομένων όλων των παραπάνω, φέτος η Παγκόσμια Ημέρα Ακοής (3 Μαρτίου) έχει ως κεντρικό σύνθημα «Ελέγξτε την ακοή σας» ακριβώς για να ευαισθητοποιήσει την κοινωνία για την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση των προβλημάτων που σχετίζονται με την ακοή.

Σύμφωνα με τον καθηγητή ΩΡΛ και διευθυντή της Β’ ΩΡΛ Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θωμά Νικολόπουλο «ο έλεγχος πρέπει να ξεκινά με τη γέννηση του παιδιού. Δυστυχώς στη χώρα μας είμαστε πολύ πιο πίσω από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, διότι δεν εφαρμόζεται πρόγραμμα πρώιμης ανίχνευσης βαρηκοΐας των νεογνών. Ενώ έχει εγκριθεί από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας εδώ και αρκετά χρόνια κρατικό πρόγραμμα, δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ στα δημόσια μαιευτήρια συνολικά. Στο Δημόσιο όλα επαφίενται στη πρωτοβουλία ερευνητικών προγραμμάτων η τοπικών κλινικών, γεγονός που σημαίνει ότι άλλοτε γίνεται έλεγχος και άλλοτε δεν γίνεται. Στον ιδιωτικό τομέα, στις περισσότερες μαιευτικές κλινικές, ενώ παλιά συμπεριλαμβάνονταν στο ‘πακέτο’ της γέννας, τώρα στην εποχή της οικονομικής κρίσης ο έλεγχος της ακοής ανήκει συνήθως σε ένα επιπλέον προαιρετικό ‘πακέτο’ με άλλες εξετάσεις και έξτρα χρεώσεις με αποτέλεσμα να επιλέγεται από μερικούς μόνο γονείς και έτσι να μην εξετάζονται και να μην διαγιγνώσκονται αρκετά κωφά νεογνά. Τελικά λόγω της έλλειψης κεντρικού προγράμματος πάνω από το 70% των μωρών, δηλαδή η πλειοψηφία τους χάνεται από την παρακολούθηση και αρκετά από αυτά, ενώ η πρώτη διάγνωση δείχνει να υπάρχει πρόβλημα, δεν προχωρούν σε έγκαιρη ολοκληρωμένη διάγνωση και αντιμετώπιση, με τεράστιες συνέπειες.
Είναι απαράδεκτο και επιστημονικά επικίνδυνο να επαφίεται στη κλινική εξέταση των παιδιάτρων ο έλεγχος ακοής. Το ποσοστό λάθους είναι τεράστιο».

Και προσθέτει ότι «σήμερα υπάρχουν παραμελημένα περιστατικά παιδιών, επειδή δεν μπήκε έγκαιρα διάγνωση. Η μέση ηλικία αντιμετώπισης της κώφωσης στα κωφά παιδιά στη Ελλάδα υπερβαίνει αρκετά τα δύο χρόνια και πολλές φορές φτάνει και τα τρία, με καταστρεπτικές συνέπειες για τα μωρά, τις οικογένειές τους και την κοινωνία. Το σωστό είναι η αντιμετώπιση να αρχίζει πριν τους έξι μήνες της ζωής, γιατί η προσαρμογή είναι πολύ σημαντική όπως και η νευροπλαστικότητα, αφού παίζουν μεγάλο ρόλο στην αποκατάσταση της βαρηκοΐας ή της κώφωσης».

Επειδή όμως τα τελευταία χρόνια τα υψηλής τεχνολογίας ακουστικά βαρηκοΐας και τα κοχλιακά εμφυτεύματα κατάφεραν να φέρουν την ιατρική επιστήμη στην πρώτη επιτυχημένη προσπάθεια υποκατάστασης μιας αίσθησης, που χάθηκε ή δεν υπήρξε ποτέ, ο κ. Νικολόπουλος υπογραμμίζει ότι «στην απότομη απώλεια ακοής, ο ασθενής πρέπει να πάει τάχιστα στον Ωτορινολαρυγγολόγο για άμεση αντιμετώπιση με φάρμακα. Ο έλεγχος με μαγνητική τομογραφία για αποκλεισμό όγκου στον εγκέφαλο η άλλες εξετάσεις, όπου χρειάζεται, για αποκλεισμό παθήσεων, όπως η ρευματική αρθρίτιδα ή άλλα αυτοάνοσα νοσήματα είναι απολύτως αναγκαία».

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ακοοπροθετιστών Ελλάδας, Θάνος Τσίγκος, συμπληρώνει εξάλλου ότι «πολύ συχνά αρκετοί άνθρωποι ζουν χωρίς να αντιλαμβάνονται ότι δεν ακούν κάποιους ήχους ή λέξεις. Γι’ αυτό όλοι θα πρέπει να ελέγχουν την ακοή τους σε τακτά χρονικά διαστήματα, ειδικά αυτοί που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου απώλειας ακοής, όπως είναι οι ενήλικες άνω των 50 ετών, αυτοί που εργάζονται σε θορυβώδες περιβάλλον, όσοι ακούν μουσική σε υψηλή ένταση για μεγάλα χρονικά διαστήματα και όσοι έχουν προβλήματα με τα αυτιά τους. Τα σύγχρονα ακουστικά βαρηκοΐας είναι μικρά σε μέγεθος και η ψηφιακή τεχνολογία τα κάνει εύκολα στην χρήση τους. Πολλά μοντέλα μπορούν να συνδεθούν ασύρματα με το κινητό τηλέφωνο για συνομιλίες, αλλά και για την εύκολη ρύθμιση παραμέτρων του ακουστικού από την οθόνη του κινητού, όπως είναι η ένταση. Σήμερα είναι δυνατή η σύνδεση του ακουστικού με το internet, ώστε να γίνονται ρυθμίσεις από τον ακοοπροθετιστή από απόσταση. Η τεχνολογία μας δίνει τη δυνατότητα να συνδέσουμε τα ακουστικά βαρηκοΐας ασύρματα και με άλλες συσκευές, όπως είναι η τηλεόραση, κάνοντας πιο εύκολη την καθημερινότητα των χρηστών. Ο ακοοπροθετιστής είναι ο συνδετικός κρίκος στη ‘διαδρομή’ μεταξύ διάγνωσης και αποκατάστασης, αυτός που έχει την τελική ευθύνη των εφαρμογών».

Δωρεάν προληπτικός ακοολογικός έλεγχος

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ακοής, ο Σύλλογος Ακοοπροθετιστών Ελλάδας την Παρασκευή 1 Μαρτίου (10.00- 12.30) διοργανώνει ημερίδα με θέμα «Κοινωνική προσέγγιση της βαρηκοΐας, πρόληψη, διάγνωση, αποκατάσταση σε παιδιά και ενήλικες» στο αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης», στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων.

Αμέσως μετά, 12.30 – 18.00 θα πραγματοποιηθεί δωρεάν προληπτικός ακοολογικός έλεγχος για κάθε ενδιαφερόμενο στο υγειονομικό κέντρο του Δήμου, Σόλωνος 78.

Η ημερίδα τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων, του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και της Πανελλήνιας Εταιρίας Ωτορινολαρυγγολογίας Χειρουργικής Κεφαλής και Τραχήλου.