Συναγερμό και νέα συζήτηση για την λήψη περαιτέρω μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού προκαλεί το νέο αρνητικό ρεκό των 262 κρουσμάτων που ανακοινώθηκε την Τετάρτη.

Ενδεικτική η αποστροφή του λοιμωξιολόγου Νίκου Σύψα ότι θα τεθεί επί τάπητος από τους ειδικούς το ενδεχόμενο περιορισμού στον αριθμό των ανθρώπων που μπορεί να είναι μαζί σε ανοιχτό χώρο.

Από μια ανοιχτή συνάθροιση – μια συναυλία – φέρεται να προκλήθηκε η συρροή κρουσμάτων (36 τον αριθμό) σε οίκο ευγηρίας στο Ασβεστοχώρι της Θεσσαλονίκης προκαλώντας νέο πονοκέφαλο στις αρχές.

Πρόκειται για άλλον έναν κρίκο μετάδοσης του ιού μετά τις θρησκευτικές και κοινωνικές εκδηλώσεις όπως οι γάμοι και οι βαπτίσεις, αλλά και τα εργασιακά περιβάλλοντα όπως τα εργοστάσια στην Καβάλα και τη Χαλκιδική.

Προβληματισμό εντωμεταξύ προκαλούν και οι εικόνες με υπαίθριες συγκεντρώσεις από τις περιοχές στις οποίες έχουν επιβληθεί περιορισμοί στο ωράριο λειτουργίας κέντρων υγειονομικού ενδιαφέροντος (μπαρ, εστιατόρια κτλ).

«Βρισκόμαστε πολύ κοντά στο 2ο κύμα για να μην πω ότι είμαστε με το ένα πόδι στο 2ο κύμα και το μόνο που είναι σχετικά παρήγορο είναι πως ο αριθμός των διασωληνώσεων είναι σχετικά χαμηλός αλλά αν συνεχίσουν να αυξάνονται τα κρούσματα με τέτοιους αλματώδεις ρυθμούς θα αυξηθούν και οι διασωληνώσεις» είπε ο κ. Σύψας στον ΣΚΑΪ κάνοντας λόγο για πολλαπλές αρνητικές εξελίξεις που δεν προοιωνίζουν κανένα καλό μέλλον. «Έχουμε πολλαπλασιασμό των κρουσμάτων σε όλη την Ελλάδα,έχουμε σχεδόν διπλασιασμό των κρουσμάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, έχουμε χαμηλότερο μέσο όρο ηλικίας των ατόμων που προσβάλλονται πλέον από τον κορωνοιο (στα 36), επίσης έχουμε προσβολή σε γηροκομεία -στα οποία όπως υπενθύμισε – στην Γαλλία και την Ισπανία έγινε το βατερλο».

Αναλυτικά η γεωγραφική κατανομή των νέων κρουσμάτων

– 22 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
– 7 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,

– 66 κρούσματα από την Π.Ε. Αττικής, 14 εκ των οποίων σχετίζονται με ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας,
– 85 στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, τα 36 εκ των οποίων σχετίζονται με συρροή σε Οίκο Φροντίδας Ηλικιωμένων,
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας,
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας,
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Γρεβενών,
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Δράμας,
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Εύβοιας,
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ηλείας
– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας,
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου,
– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς,
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κοζάνης,
– 3 κρούσματα στην Π.Ε Λακωνίας,
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κέρκυρας,
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κεφαλλονιάς,
– 1 κρούσμα στην Π.Ε Κιλκίς,
– 1 κρούσμα στην Π.Ε Κορίνθου,
– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Κυκλάδων,
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Έβρου,
– 5 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας,
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λασιθίου,
– 11 κρούσματα στην στην Π.Ε. Μαγνησίας, 7 εκ των οποίων συνδέονται με συρροές.
– 7 κρούσματα στην Π.Ε Ξάνθης,
– 7 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας,
– 5 κρούσματα στην 5 στην Π.Ε. Πιερίας,
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πρεβέζης,
– 5 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών,
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Τρικάλων,
– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας,
– 8 κρούσματα στην Π.Ε Χαλκιδικής

Ντόμινο μεταδόσεων από γάμους και παρεμφερείς εκδηλώσεις

Εκατοντάδες κρούσματα κορωνοϊού -215 ήταν μέχρι και την περασμένη Παρασκευή- έχουν καταγραφεί σε όλη τη χώρα, συνδεόμενα με γάμους και βαπτίσεις, κυρίως στην περιφέρεια, και με τις μολυσματικές διαδρομές να ξεδιπλώνονται σε εκατοντάδες χιλιόμετρα, από την ηπειρωτική στη νησιωτική χώρα.

Πρόσφατο περιστατικό σε αυτήν την κατηγορία αποτελεί ο γάμος του ποδοσφαιριστή, Μανώλη Σιώπη, ο οποίος αγωνίζεται σε τουρκική ομάδα. Όπως έγινε γνωστό και μέσω του λογαριασμού στα social media του Έλληνα διεθνούς ποδοσφαιριστή, ο ίδιος είναι θετικός στον κορωνοϊό όπως και η έγκυος σύζυγός του. Σημειώνεται πως σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΣΥ για τα νοσοκομεία αναφοράς, τουλάχιστον 2 έγκυες νοσηλεύονται στο «ΕΛΕΝΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ».

Ο πολιτικός γάμος που τέλεσαν την περασμένη εβδομάδα στον Έβρο αποτελεί σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις γεγονός υπερμετάδοσης του κορωνοϊού. Ο ίδιος, πάντως, ενημέρωσε όπως αναφέρει σε ανάρτησή του όλους όσοι ήλθαν σε επαφή μαζί του, στο πλαίσιο του γάμου αλλά και εκτός αυτού, ότι είναι ασυμπτωματικός και βρίσκεται σε απομόνωση στην οικία του όπως υπαγορεύουν οι οδηγίες του ΕΟΔΥ.

Πρόκειται για τον δεύτερο γάμο στον Έβρο που εντοπίζεται ως γεγονός υπερμετάδοσης. Από τα τουλάχιστον 60 κρούσματα κορωνοϊού που επιβεβαιώθηκαν από τον γάμο-εστία υπερμετάδοσης στην Αλεξανδρούπολη την 1η Αυγούστου, ένα θετικό στον κορωνοϊό άτομο που ήταν στον γάμο εντοπίστηκε στη Μαγνησία.

Μικρή συρροή κρουσμάτων είχε καταγραφεί και από μία βάπτιση στη Χαλκιδική, από την οποία τουλάχιστον 5 άνθρωποι είχαν εντοπιστεί θετικοί στον κορωνοϊό.

Τουλάχιστον 50 άνθρωποι είχαν μολυνθεί στη διάρκεια άλλου γάμου που είχε τελεστεί μαζί με βάπτιση στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης στις 25 Ιουλίου. Τα περισσότερα από αυτά εντοπίστηκαν στην Περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης, ωστόσο υπάρχει ένα κρούσμα που εντοπίστηκε στην Πέλλα και άλλα δύο που εντοπίστηκαν στη Ρόδο.

Κάθε άλλο παρά ευχάριστος είναι ο απολογισμός ενός άλλου γάμου που έγινε στον Αμπελώνα Λάρισας, στη διάρκεια του οποίου ο κορωνοϊός «κυριάρχησε» και το αποτέλεσμα φάνηκε λίγες ημέρες αργότερα, και μάλιστα με τον πιο θλιβερό τρόπο. Πέντε άνθρωποι διασωληνώθηκαν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, στον απόηχο αυτού του γάμου.

Ισχυρή η ενδονοσοκομειακή συρροή στη Λάρισα

Συνεχίζεται η μολυσματική διαδρομή του κορωνοϊού στα δύο νοσοκομεία της Λάρισας, όπου είχε καταγραφεί εστία με επίκεντρο 7 γιατρούς. Μεταξύ αυτών ήταν και η 27χρονη ειδικευόμενη χειρουργικής η οποία έχει διασωληνωθεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της πόλης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η νεαρή γιατρός η οποία ανήκει στις ευπαθείς ομάδες, παρουσιάζει βελτίωση.

Στο μεταξύ, και όπως αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ, άλλοι τρεις εργαζόμενοι στο Γενικό νοσοκομείο Λάρισας, δύο γιατροί και ένας τραυματιοφορέας διαγνώστηκαν θετικοί στον κορωνοϊό, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων της συγκεκριμένης «ενδονοσοκομειακής εστίας» στα 11.

Ειδήσεις σήμερα:

Νέο αρνητικό ρεκόρ με 262 κρούσματα κορωνοϊού – 85 στη Θεσσαλονίκη, 66 στην Αττική