Σε σύσκεψη έχει καλέσει, σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη και λοιμωξιολόγους προκειμένου να εξετάσουν και να αποφασίσουν αν θα αυξηθούν τα πρωτόκολλα για τους επιβάτες στα πλοία της ακτοπλοΐας.

Μπορεί να βγήκε ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης και ανακοίνωσε ότι τα πρωτόκολλα θα παραμείνουν ως έχουν, όμως ίσως υπάρξει ανατροπή.

Αρχικώς οι λοιμωξιολόγοι, σύμφωνα με πληροφορίες από την ακτοπλοΐα είχαν ανάψει το πράσινο φως. Όμως με την αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες και τη λήψη νέων περιοριστικών μέτρων από την κυβέρνηση για να μην εξαπλωθεί ο ιός, υπήρξε μία παγωμάρα στη λογική «μέχρι τώρα με την ακτοπλοΐα όλα έχουν πάει καλά ας μην το διακινδυνεύσουμε» και μεταφέρθηκε σύμφωνα με πληροφορίες και στον πρωθυπουργό.

«Αν με ρωτούσες την περασμένη Παρασκευή θα σου έλεγα με βεβαιότητα ότι θα αυξηθούν τα πρωτόκολλα. Τώρα θα περιμένουμε να δούμε» είπε κυβερνητικό στέλεχος σε εκπρόσωπο εταιρείας.

Τα σημερινά πρωτόκολλα 60% για συμβατικά πλοία και ταχύπλοα και 65% για συμβατικά με καμπίνες ισχύουν μέχρι τις 4 Αυγούστου δηλαδή μέχρι την προσεχή Τρίτη. Από εκεί και πέρα θα χρειαστεί να ληφθεί νέα απόφαση.

Τα μειωμένα δρομολόγια έστω και με την προσθήκη κάποιων έκτακτων σε συνδυασμό με τα πρωτόκολλα του 60% και 65% έχουν ως αποτέλεσμα να υπάρχουν προβλήματα στην εύρεση εισιτηρίων έως τις 24 Αυγούστου σε δημοφιλείς προορισμούς όπως οι Κυκλάδες. Ειδικά όσοι έβγαλαν εισιτήριο χωρίς επιστροφή βρίσκονται στην δυσκολότερη θέση.

Για τα Δωδεκάνησα, τη Χίο και τη Λέσβο υπάρχουν εισιτήρια όχι όμως καμπίνες.

Στην εικόνα έρχονται να προστεθούν και οι περίπου 360.000 δικαιούχοι κοινωνικού τουρισμού που θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν στην «επιταγή» του ΟΑΕΔ από 1/8/200 έως 31/7/2021. Στο ακτοπλοϊκό εισιτήριο οικονομικής θέσης πληρώνουν το 33% και το άλλο 66%καλύπτεται με 33% από τον ΟΑΕΔ και 33% από την έκπτωση της ακτοπλοϊκής εταιρείας. Οι δικαιούχοι αν θέλουν να ταξιδέψουν τώρα δεν θα βρουν εύκολα εισιτήριο.

Στελέχη ακτοπλοϊκών εταιρειών επισημαίνουν ότι ίσως στραφούν σε νησιά όπως η Χίος, η Μυτιλήνη και κάποια των Δωδεκανήσων διότι αφενός μπορούν να βρουν εισιτήρια και αφετέρου λόγω το μεταναστευτικού η συμμετοχή τους στη 10ήμερη διαμονή τους σε ξενοδοχεία είναι μηδενική.