Tα «χέρια» έδωσαν σήμερα η κυβέρνηση του Λονδίνου με δύο κολοσσούς της φαρμακοβιομηχανίας -«GlaxoSmithKline» και «Sanofi Pasteur» – υπό το φόβο ενός δεύτερου κύματος της πανδημίας στη Γηραιά Αλβιώνα.

Ο συντηρητικός πρωθυπουργός της χώρας, Μπόρις Τζόνσον, που έχει βιώσει την νόσο Covid- 19 και μάλιστα από το κρεβάτι της Εντατικής, κινητοποιείται για να προλάβει να θωρακίσει τους συμπολίτες τους μ’ ένα εμβόλιο: το ερώτημα είναι αν θα είναι αποτελεσματικό και ασφαλές.

Η σημερινή συμφωνία περιλαμβάνει την παραγωγή 60 εκατομμυρίων δόσεων ενός εμβολίου – το οποίο προς το παρόν δεν έχει αποδειχθεί αν είναι ασφαλές και αποτελεσματικό – για την αντιμετώπιση του θανατηφόρου νέου κορωνοιού. Οι ευπαθείς ομάδες θα είναι αυτές που θα λάβουν πρώτες το ενέσιμο σκεύασμα, αφού όμως πρώτα αποδειχθεί ότι δεν κινδυνεύει η υγεία τους κι ότι προστατεύει τον οργανισμό από τον νέο κορωνοιό.

«Οι Βρετανοί υπουργοί υπέγραψαν σήμερα συμφωνία με τους φαρμακευτικούς γίγαντες GlaxoSmithKline και Sanofi Pasteur για 60 εκατομμύρια δόσεις ενός δυνητικού εμβολίου για την νόσο Covid-19», όπως αναφέρει η εφημερίδα Guardian.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η Ντάουνινγκ Στριτ έχει ήδη υπογράψει συμφωνίες και με άλλες φαρμακευτικές εταιρείες και συνήψε συνεργασίες και με βρετανικά πανεπιστήμια προκειμένου να έχει πρόσβαση σε συνολικά 250 εκατομμύρια δόσεις ενός εμβολίου που θα κριθεί ως το πιο κατάλληλο για να θωρακίσει τους Βρετανούς πολίτες.

Οι επιστήμονες πάντως δεν έχουν ακόμη δοκιμάσει το εμβόλιο των GlaxoSmithKline και Sanofi Pasteur με τις κλινικές μελέτες να είναι προγραμματισμένες να ξεκινήσουν έως τον Σεπτέμβριο.

«Το Υπουργείο Επιχειρήσεων, Ενέργειας και Βιομηχανικής Στρατηγικής σε ανακοίνωσή του διευκρινίζει ότι το εμβόλιο των GSK / Sanofi θα μπορούσε να χορηγηθεί σε Βρετανούς πολίτες υψηλού κινδύνου ήδη από το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους, εάν οι κλινικές δοκιμές δείξουν ότι είναι ασφαλές και αποτελεσματικό», επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα Daily Mail.

Στη Βρετανία , ο πρωθυπουργός Τζόνσον κάθεται σε αναμμένα κάρβουνα εκφράζοντας φόβο ότι το δεύτερο κύμα της πανδημίας θα πλήξει τη χώρα του σε δύο εβδομάδες. Ο ένοικος της Ντάουνινγκ Στριτ ανησυχεί ιδιαίτερα με την αύξηση κατά 28% των νέων κρουσμάτων της νόσου Covid- 19 μέσα στον Ιούλιο.

Ο μέσος όρος της τελευταίας εβδομάδας δείχνει αύξηση των κρουσμάτων φθάνοντας τα 700, δηλαδή 28% σε σχέση με τον μέσο όρο των κρουσμάτων που είχαν καταγραφεί πριν από τρεις εβδομάδες στη Βρετανία. . «Οι υπουργοί εκφράζουν φόβους ότι ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας θα μπορούσε να χτυπήσει τη χώρα πριν από τον χειμώνα», υποστηρίζει ανώτερη κυβερνητική πηγή στην εφημερίδα Daily Mail.

Σε επίσκεψή του χθες στο Νότιγχαμ, ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι οι Βρετανοί δεν πρέπει να χαλαρώσουν. «Αλλά τώρα αντιμετωπίζουμε, φοβάμαι, την απειλή ενός δεύτερου κύματος σε άλλα μέρη της Ευρώπης και πρέπει απλώς να είμαστε προσεκτικοί», όπως ανέφερε.

Ειδήσεις σήμερα:

Τσακρής: Ιδιαίτερη προσοχή σε γάμους και βαφτίσια – Παράθυρο για χρήση μάσκας