Την πορεία του κορωνοϊού ανά τη χώρα, και ιδίως στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη, και τα κρούσματα που αφήνει πίσω του, αλλά και τα δεδομένα των νοσοκομείων αναφοράς του κορωνοϊού, δηλαδή τις εισαγωγές ασθενών, τις διασωληνώσεις και τους θανάτους, παρακολουθούν οι αρμόδιες επιστημονικές και υγειονομικές αρχές, προκειμένου να χαράξουν τα επόμενα βήματα για τη διαχείριση της επιδημίας.

Ο απολογισμός του Ιουλίου, ενός κρίσιμου μήνα, καθώς σηματοδότησε το άνοιγμα της Ελλάδας στο πεδίο του τουρισμού, δεν είναι αρνητικός. Μέχρι και χθες είχαν καταγραφεί 464 εισαγόμενα κρούσματα και 424 εγχώρια. Ωστόσο, υπάρχει μια σημαντική διαφορά ανάμεσα στα κρούσματα. Τα εισαγόμενα έχουν εντοπιστεί στην πλειονότητα τους στις πύλες εισόδου της χώρας και έχουν απομονωθεί είτε σε ξενοδοχείο καραντίνας είτε σε νοσοκομείο, και έχουν ιχνηλατηθεί.

Σε ό,τι αφορά τα εγχώρια κρούσματα, η κατάσταση γίνεται πιο δύσκολη, γιατί υπάρχουν διάσπαρτες εστίες και αρκετά «ορφανά» κρούσματα, δηλαδή κρούσματα με αδιευκρίνιστη πηγή μετάδοσης.

Η αυξανόμενη διασπορά του κορωνοϊού αποτυπώνεται στις περιοχές που μπαίνουν συνέχεια στον επιδημιολογικό χάρτη. Τις τελευταίες δέκα ημέρες έχουν αναφερθεί από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), τουλάχιστον 17 περιοχές σε όλη τη χώρα με ένα κρούσμα το οποίο μετά από μια δυο ημέρες γίνεται στην αποτύπωση των περιστατικών δύο τρία κρούσματα κοκ. Αυτές οι περιοχές, και είναι αρκετές, από τη Βόρειο Ελλάδα μέχρι τη Δυτική Ελλάδα και από το Ιόνιο ως την Κρήτη, προβληματίζουν τους ειδικούς γιατί είναι εύκολο να μετατραπούν σε μικρές επιδημικές εστίες. Όπου εντοπίζονται λίγα κρούσματα, γίνονται έλεγχοι και εκτεταμένες ιχνηλατήσει ώστε να ανακοπεί η πορεία του κορωνοϊού.

Σε Αττική και Θεσσαλονίκη τα περισσότερα προβλήματα

Στην περιφέρεια πάντως, η κατάσταση είναι πιο ήπια κι αυτό φαίνεται και από τις νοσηλείες που κινούνται -ευτυχώς- σε χαμηλά επίπεδα. Είναι ενδεικτικό ότι από τους 88 ασθενείς που νοσηλεύονταν έως χθες, οι 50 ήταν σε νοσοκομεία αναφοράς στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη.

Στην Αττική νοσηλεύονταν 33 ασθενείς, εκ των οποίων οι 5 είναι διασωληνωμένοι. Νοσοκομεία όπως το ΝΙΜΤΣ και η Παμμακάριστος που είχαν μετατραπεί σε νοσοκομεία αποκλειστικά για ασθενείς με κορωνοϊό, δεν έχουν μπει και πάλι στο σύστημα και δεν έχει χρειαστεί να καλύψουν τις ανάγκες των ασθενών όπως έκαναν το δίμηνο του περασμένου Μαρτίου και Απριλίου.

Το Σωτηρία πάλι έχει βρεθεί στο προσκήνιο, καθώς σηκώνει το βάρος των ασθενών με τη λοίμωξη covid-19. Σε αυτό νοσηλεύονται περίπου οι μισοί ασθενείς της Αττικής.

Συνολικά, σε όλη τη χώρα νοσηλεύονταν έως χθες 60 ασθενείς σε κλινικές covid-19 και άλλοι 28 σε μονάδες εντατικής θεραπείας και θαλάμους αρνητικής πίεσης.

Η ηλικία των ασθενών επιτρέπει να δίνουν με άλλη δύναμη τη μάχη για τη ζωή τους και να υπάρχουν λιγότερες απώλειες. Οι θάνατοι ανέρχονται σε 202, ωστόσο καταγράφονται με πιο αργό ρυθμό.

Στο 0,5 το R0

Βασιζόμενοι σε αυτά τα στοιχεία και στον δείκτη R0 που κινείται στο 0,5 οι επιστήμονες της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων θα κληθούν να εισηγηθούν στην κυβέρνηση αν και πότε πρέπει να ληφθούν νέα μέτρα ή να ενταθούν οι έλεγχοι για την τήρηση των ισχυόντων.

Η χρήση της μάσκας στις εκκλησίες, πάντως, θεωρείται κομβικής σημασίας από τους λοιμωξιολόγους, καθώς πρόκειται για κλειστούς χώρους με συγχρωτισμό κι επιπλέον πρόβλημα ότι ο μήνας που έρχεται ο Αύγουστος είναι ένας μήνας που χαρακτηρίζεται από το θρησκευτικό στοιχείο και τη λατρεία στη χώρα μας.

Πέτσας: Υπό συζήτηση η χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους και εκκλησίες

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για γενίκευση της χρήσης μάσκας σε εκκλησίες και σε άλλους κλειστούς χώρους άφησε νωρίτερα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, που διευκρίνισε ότι το μέτρο συζητείται τις τελευταίες ημέρες λόγω της αύξησης των κρουσμάτων, ωστόσο δεν έχει ληφθεί ακόμη σχετική απόφαση και παρέπεμψε στις εισηγήσεις των ειδικών.

Αντίστοιχες αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν και για τα πανηγύρια τον Αύγουστο, με τις τελικές αποφάσεις να αναμένονται τις επόμενες ημέρες.

Αυτό σημαίνει πως η… κανονικότητα τον Αύγουστο χωρίς μέτρα πιθανόν θα οδηγούσε σε έναν πιο βαρύ απολογισμό προς το τέλος του, οπότε και θα αποτυπωνόταν η «ελεύθερη» πορεία του κορωνοϊού στη χώρα, από τις παραλίες μέχρι τις εκκλησίες και στα αστικά κέντρα.