Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη σχετικά με τη χρήση υδροξυχλωροκίνης στη Βραζιλία για τη θεραπεία της COVID-19, διαπίστωσε ότι το φάρμακο ήταν αναποτελεσματικό, καταγράφοντας το τελευταίο πλήγμα στην προσπάθεια του προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου να πείσει για την ευρεία χρήση του.

Η κλινική δοκιμή, που διεξήχθη σε 55 νοσοκομεία σε ολόκληρη τη Βραζιλία και δημοσιεύθηκε στο New England Journal of Medicine, εξέτασε εάν η υδροξυχλωροκίνη βελτίωσε την κατάσταση των ασθενών, που αποτελούσαν ήπιες έως μέτριες περιπτώσεις COVID-19, μόνη της ή σε συνδυασμό με το αντιβιοτικό αζιθρομυκίνη.

Όπως και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο Μπολσονάρου έχει χαρακτηρίσει την υδροξυχλωροκίνη ως θεραπεία για την COVID-19, ενώ εξακολουθεί να τη λαμβάνει, αν και δεν έχει φέρει ούτε σε εκείνον ουσιαστικό αποτέλεσμα.

«Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύτηκαν με ήπια έως μέτρια COVID-19, η χρήση υδροξυχλωροκίνης, μόνη ή με αζιθρομυκίνη, δεν βελτίωσε την κλινική κατάσταση σε διάστημα 15 ημερών σε σύγκριση με την τυπική περίθαλψη», ανέφερε η μελέτη, από γιατρούς και ερευνητές μιας ομάδας, που ονομάζεται Coalition COVID-19 Brazil.

Τα μέλη της ομάδας αποτελούνται από δύο ερευνητικά ινστιτούτα και έξι νοσοκομεία, συμπεριλαμβανομένου του νοσοκομείου Albert Einstein στο Σάο Πάολο, που θεωρείται ένα από τα καλύτερα στη Λατινική Αμερική.

Η μελέτη, που διεξήχθη σε 667 ασθενείς, διαπίστωσε επίσης ότι οι ασθενείς που έλαβαν υδροξυχλωροκίνη ανέπτυξαν κλινικούς δείκτες οι οποίοι αύξησαν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών και ηπατικών προβλημάτων.

Ωστόσο, οι συγγραφείς αναγνώρισαν ότι η μελέτη είχε αρκετούς περιορισμούς, συμπεριλαμβανομένου του γεγονότος ότι δεν ήταν «τυφλή» – οι ασθενείς και οι γιατροί ήξεραν αν βρίσκονταν στην ομάδα ελέγχου ή όχι.

Ειδήσεις σήμερα

Κορωνοϊός: 33 νέα κρούσματα – Τα 15 «εισαγόμενα» – 11 στην Αττική