Φρένο στο ενδεχόμενο η πορεία του κορωνοϊού στη χώρα μας να γίνει ανεξελέγκτη καθώς πολλαπλασιάζονται τα διάσπαρτα κρούσματα όπως π.χ. στην Πάρο και τη Λέσβο επιχειρούν να βάλουν οι ειδικοί συζητώντας τη λήψη ακόμα αυστηρότερων μέτρων που θα αφορούν και τον εγχώριο πληθυσμό, την ώρα που από σήμερα εντείνονται οι έλεγχοι στα χερσαία σύνορα και ανοίγουν οι πτήσεις από Βρετανία.

Μετά την απαγόρευση των πανηγυριών, οι ειδικοί έχουν βάλει στο τραπέζι την επαναφορά της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε κλειστούς χώρους αλλά και περιορισμούς σε κοινωνικές εκδηλώσεις όπως οι γάμοι και οι βαφτίσεις.

Ξεχωριστό κεφάλαιο αποτελούν όλοι όσοι συνεχίζουν να επισκέπτονται από την Ελλάδα χώρες όπως τα Σκόπια ή η Βουλγαρία προκειμένου να ψωνίσουν πιο φτηνά. «Αυτό πρέπει να σταματήσει» δήλωσε το πρωί της Τετάρτης ο λοιμωξιολόγος και μέλος της επιτροπής ειδικών του υπ. Υγείας Μάριος Λαζανάς.

Στο μικροσκόπιο έχουν μπει και οι εργάτες γης – στην πλειοψηφία τους Αλβανοί – καθώς σύμφωνα με τον κ. Λαζανά «αρκετά από αυτά τα κρούσματα που έχουν διαπιστωθεί τον τελευταίο καιρό είναι από Αλβανούς που έχουν πάει στην πατρίδα τους».

Τα νέα κρούσματα

Στην Πάρο, σύμφωνα με τον δήμαρχο του νησιού που μίλησε στον ΘΕΜΑ 104,6, η γυναίκα που αποτελεί το πρώτο κρούσμα είναι «Παριανή που μένει και στην Αθήνα και στην Πάρο και έφερε τον ιό».

«Αυτή τη στιγμή είναι στο σπίτι της και είχε έρθει την προηγούμενη εβδομάδα στο νησί μας» διευκρίνισε ο κ. Μάρκος Κωβαίος ενώ πρόσθεσε ότι το «κέντρο υγείας και ο ΕΟΔΥ θα πράξουν τα δέοντα για την ιχνηλάτηση».

Εντωμεταξύ στη Μυτιλήνη έκλεισε μέχρι τη Δευτέρα το κέντρο υγείας Καλλονής καθώς σε χωριό της κεντρικής Λέσβου διαγνώσθηκαν θετικοί στον ιό ένας 85χρονος, ο γιός του και ο εγγονός – ο τελευταίος έχει χαμηλό πυρετό εδώ και 10 ημέρες. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, μέλη της οικογένειας που νόσησε, φιλοξένησε επισκέπτες στο νησί από την βόρεια Ελλάδα.

Ενισχύονται τα μέτρα στον Προμαχώνα

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα όσοι θέλουν να περάσουν τα σύνορα από τον Προμαχώνα προς την Ελλάδα θα πρέπει να:

α) έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε εργαστηριακό έλεγχο για κορωνοϊό COVID-19 με τη μέθοδο PCR που έχει διενεργηθεί με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο (72) ωρών πριν από την άφιξή τους στην Ελλάδα. Ο έλεγχος πρέπει να έχει γίνει από εργαστήρια αναφοράς της χώρας προέλευσης ή διέλευσης ή δημόσια ή ιδιωτικά εργαστήρια της χώρας αυτής, εφόσον τα ιδιωτικά αυτά εργαστήρια έχουν πιστοποιηθεί από την αρμόδια εθνική αρχή πιστοποίησης της χώρας.

β) φέρουν βεβαίωση της διάγνωσης, στην αγγλική γλώσσα, η οποία περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο και τον αριθμό διαβατηρίου ή ταυτότητας του προσώπου και την οποία επιδεικνύουν στα κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας που είναι επιφορτισμένα με τη διενέργεια ιατρικών ελέγχων.

Έρχονται οι πρώτοι Βρετανοί τουρίστες

Ένα νέο κεφάλαιο διαχείρισης αποτελεί, τέλος, ο αριθμός των Βρετανών τουριστών που θα έρθουν από σήμερα στην Ελλάδα καθώς ανοίγουν οι πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Επτά αεροπλάνα με περιπου 900 τουρίστες θα προσγειωθούν σήμερα στη Ζάκυνθο, τέσσερα αεροπλάνα φτάνουν στη Ρόδο ενώ άλλα επτά είναι προγραμματισμένο να φτάσουν την Τετάρτη στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Στο διεθνές αεροδρόμιο Ζακύνθου βρίσκεται υγειονομικό κλιμάκιο με στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, υπό την εποπτεία του υφυπουργείου Πολιτικής Προστασίας, με τη συνδρομή του Πυροσβεστικού Σώματος και της ΕΛΑΣ, καθώς και τη συνεργασία του ΓΕΕΘΑ για τη διενέργεια των τεστ, τα οποία και θα γίνονται δειγματοληπτικά και στοχευμένα σε επιβάτες από πτήσεις του εξωτερικού.

Όπως έχει ανακοινωθεί την προσεχή Δευτέρα 22 Ιουλίου ανοίγουν οι πτήσεις από Σουηδία ενώ μετά το τέλος Ιουλίου θα εξεταστεί αν θα ανοίξουν οι πτήσεις και από άλλες χώρες που δεν βρίσκονται στη «λευκή λίστα» όπως οι ΗΠΑ.