Εκπνέει την Παρασκευή το περιθώριο των 10-15 ημερών που είχε ζητήσει ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, από δύο φαρμακευτικές εταιρείες προκειμένου να εξευρεθεί λύση στο θέμα της ανεπαρκούς κρατικής χρηματοδότησης για τα νοσοκομειακά φάρμακα που διανέμονται μέσω των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ.

Σύμφωνα με πληροφορίες έχει εξασφαλιστεί ποσό της τάξης των 20 εκατομμυρίων ευρώ ειδικά για την κατηγορία των νοσοκομειακών φαρμάκων της κατηγορίας 1Α που διανέμονται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, χωρίς ωστόσο προς το παρόν να έχει βρεθεί η φόρμουλα για αναγωγή του ποσού αυτού στον προϋπολογισμό του 2018. Τα φάρμακα 1Α που διανέμονται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ είναι προϊόντα υψηλής καινοτομίας που αφορούν πολύ σοβαρά και απειλητικά για τη ζωή νοσήματα, όπως ο καρκίνος, ανοσοανεπάρκειες, αυτοάνοσες παθήσεις κ.α.

Ο υπουργός Υγείας έχει δεχθεί πιέσεις τόσο από μεμονωμένες φαρμακευτικές εταιρίες όσο και από τους θεσμικούς φορείς του κλάδου Φαρμάκου (ΣΦΕΕ και Pharma Innovation Forum Greece) να βρει άμεσα λύση στο θέμα της ανεπαρκούς χρηματοδότησης της συγκεκριμένης κατηγορίας φαρμάκων, διαφορετικά δεν αποκλείεται να αποσυρθούν σκευάσματα ως ασύμφορα για να υπάρχουν στην ελληνική αγορά. Υπενθυμίζεται ότι στο παρελθόν, πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες έκαναν πράξη τις απειλές τους για αποσύρσεις σημαντικών ογκολογικών φαρμάκων από την Ελλάδα, υποχρεώνοντας το υπουργείο Υγείας να προβεί σε διορθωτικές κινήσεις για να μη στερηθούν σωτήριες θεραπείες οι πολίτες.

Παρατηρώντας, όμως, την κατάσταση της δημόσιας χρηματοδότησης για τα φάρμακα να βαίνει μειούμενη και την κυβέρνηση να κάνει κοινωνική πολιτική σε ξένες πλάτες, προ 15 ημερών δύο φαρμακευτικές εταιρίες απέστειλαν επιστολές στον κ. Ξανθό επισημαίνοντας του την ανεπαρκή χρηματοδότηση των φαρμάκων 1Α και αφήνοντας να εννοηθεί ότι αν δεν τονωθεί ο συγκεκριμένος προϋπολογισμός, καθίσταται ασύμφορο να έχουν τα σκευάσματα αυτά στην ελληνική αγορά. Ταυτόχρονα, με κοινή επιστολή τους ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Εταιρειών Ελλάδος (ΣΦΕΕ) και το Pharma Innovation Forum Greece (PIF), καλούσαν τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννη Δραγασάκη, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Χουλιαράκη και τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, σε συνάντηση για τα φάρμακα 1Α (χωρίς να έχει οριστεί ραντεβού μεταξύ των εμπλεκομένων μερών μέχρι στιγμής), επαναλαμβάνοντας ότι είναι μη βιώσιμο για τις εταιρείες το σύστημα που επιβάλλει στα προϊόντα αυτά να αποζημιώνονται σχεδόν στο ένα τρίτο της τιμολογηθείσας αξίας τους. Οι φαρμακευτικές εταιρείες υποστηρίζουν ότι το κράτος καθορίζει την τιμή πώλησης ενός προϊόντος και στη συνέχεια απαιτεί επιστροφή το 71% της αξίας του μέσω του θεσμοθετημένου clawback (υποχρεωτικές επιστροφές) και rebate (εκπτώσεις).

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον ΣΦΕΕ και το PIF, ο δημόσιος προϋπολογισμός ΕΟΠΥΥ για τα φάρμακα 1Α ήταν 67.000.000 ευρώ το 2016, 82.000.000 ευρώ το 2017, 27.900.000 € το α’ εξάμηνο του 2018, ενώ η πρόβλεψη για το σύνολο του 2018 είναι στα 55.800.000 ευρώ. Το υπουργείο Υγείας είχε προβεί σε διορθωτικές χρηματοδοτικές κινήσεις το 2016 και το 2017, ενώ για το 2018 δεν έχει ληφθεί ανάλογη μέριμνα, προς το παρόν. Οι φαρμακευτικές εταιρείες πιέζουν λοιπόν για τόνωση της ρευστότητας για τα πεπραγμένα του 2018 καθώς και για αναπροσαρμογή του προϋπολογισμού για το 2019 ώστε απλά να βελτιωθεί η διαμορφωμένη εικόνα γι’ αυτή την κατηγορία των φαρμακευτικών προϊόντων. Παραπέμπουν δε σε συγκεκριμένα εργαλεία, όπως η εφαρμογή των θεραπευτικών πρωτοκόλλων και η εισαγωγή του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης για τη μελλοντική ορθολογικότερη κατανομή και χρήση των διαθέσιμων πόρων.