Την άμεση αλλαγή της διαδικασίας μεταγωγής των κρατουμένων από τα ψυχιατρικά νοσοκομεία στα δικαστήρια συνοδεία γιατρού, ζητεί η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) με αφορμή τα «απαράδεκτα», όπως τα χαρακτηρίζει η Ενωση, γεγονότα στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αθήνας (ΨΝΑ) που έλαβαν χώρα επί τέσσερις συνεχόμενες μέρες από Τρίτη 23/6 ως και Παρασκευή 26/6.

Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με όσα καταγγέλλει η ΕΙΝΑΠ, το Τμήμα Μεταγωγών της ΕΛΑΣ απαίτησε να υπάρχει συνοδεία γιατρού μέσα στο όχημα («κλούβα») μεταγωγής κρατουμένων κάθε φορά που μεταφέρεται στα δικαστήρια της Ευελπίδων κάποιος ασθενής νοσηλευόμενος στο ΨΝΑ όταν υπάρχει δικαστική διαδικασία που αφορά τον ασθενή, πράγμα που κατά κανόνα συμβαίνει καθημερινά με διάφορους νοσηλευόμενους.

Το αποτέλεσμα είναι, όπως περιγράφουν οι εκπρόσωποι των νοσοκομειακών γιατρών, «ασθενής και γιατρός να υποβάλλονται σε πολύωρη ταλαιπωρία καθώς το αστυνομικό όχημα ξεκινά από το ΨΝΑ πριν τις 7 πμ και στην συνέχεια περνά από άλλα σημεία (ΓΑΔΑ, Φυλακές Κορυδαλλού κλπ) παραλαμβάνοντας και άλλους κρατουμένους για να καταλήξει στα δικαστήρια λίγο πριν τις 9πμ. Στην συνέχεια και ενώ η δικαστική διαδικασία που αφορά τον ασθενή έχει ολοκληρωθεί το πολύ ως τις 10 πμ (γιατί σωστά οι αρμόδιοι των δικαστηρίων μεριμνούν οι δίκες που αφορούν ασθενείς να είναι πρώτες στο πινάκιο της ημέρας για ευνόητους λόγους) δεν γίνεται άμεση επαναμεταγωγή πίσω στο ΨΝΑ όπως προβλέπεται, αλλά ασθενής και γιατρός παραμένουν αναγκαστικά στην Ευελπίδων ως τις 3 ή 4 μμ οπότε το όχημα ξεκινά κάνοντας την αντίστροφη διαδρομή για να καταλήξει στο ΨΝΑ στις 5 ή 6 μμ».

«Αυτή η πρωτοφανής διαδικασία είναι εξοντωτική για ασθενείς και γιατρούς. Σε κάθε περίπτωση δε, είναι απαράδεκτο να μεταφορτώνεται η ταλαιπωρία αυτή στους ειδικευόμενους γιατρούς. Ο ασθενής πρέπει να επιστρέφει πίσω στο ΨΝΑ αμέσως μετά τη λήξη της δικαστικής διαδικασίας που τον αφορά, ενώ γιατρός του ΨΝΑ φυσικά και αυτονόητα δεν έχει καμία υποχρέωση να «ταξιδεύει» σε όλο το λεκανοπέδιο με όχημα μεταφοράς κρατουμένων αλλά μόνο να παρίσταται στην ακροαματική διαδικασία αν αυτό είναι απαραίτητο και ζητείται από τους δικαστές» τονίζει η ΕΙΝΑΠ και καταλήγοντας καλεί την πολιτική ηγεσία των συναρμόδιων υπουργείων (Υγείας, Δικαιοσύνης και Προστασίας Πολίτη) να φροντίσει για την άμεση επίλυση του ζητήματος ώστε «να μην επαναληφθεί αυτή η ανεκδιήγητη ταλαιπωρία ασθενών και γιατρών».