Αναστασία Κουκά

Με προτεραιότητα την ασφάλεια, επισκεπτών και εργαζόμενων, άνοιξαν σήμερα το πρωί τα μουσεία ολόκληρης της χώρας μετά από τρεις ολόκληρους μήνες που οι πύλες τους παρέμεναν κλειστές λόγω κορωνοϊού. Πρόκειται για την δεύτερη φάση άρσης των μέτρων στον τομέα του πολιτισμού μετά την επαναλειτουργία των αρχαιολογικών χώρων στις 19 Μαΐου.

«Σήμερα είναι μια πολύ σημαντική ημέρα. Ειδικά για την Ελλάδα, το να επαναλειτουργούν όλες οι υποδομές που συνδυάζονται με την πολιτιστική κληρονομιά, με το πολιτιστικό απόθεμα, είναι κάτι εξαιρετικά σημαντικό» δήλωσε, το πρωί, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη από το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο όπου βρέθηκε αμέσως μετά την επίσκεψή της στο Μουσείο της Αρχαίας Αγοράς, συνοδεύοντας τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μηστοτάκη.

«Το «σύνθημά» μας είναι η «ασφάλεια πρώτα». Ασφάλεια στους αρχαιολογικούς χώρους, ασφάλεια στα μουσεία, ασφάλεια στα μνημεία, ασφάλεια για τους επισκέπτες, Έλληνες και ξένους, ασφάλεια για τους εργαζόμενους» υπογράμμισε με νόημα η υπουργός Πολιτισμού εξηγώντας, αμέσως μετά, πως «τα μουσεία έχουν απολύτως προσαρμοστεί στα πρωτόκολλα τα οποία οφείλουμε να τηρούμε προκειμένου να αισθάνονται και να είναι ασφαλείς οι επισκέπτες μας, Έλληνες και ξένοι, και φυσικά οι εργαζόμενοι. Και στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, αλλά και στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο έχουν ακολουθηθεί με πολύ μεγάλη υπευθυνότητα και ευθύνη τα μέτρα τα οποία θα έπρεπε να έχουν ληφθεί».

Πρόσθεσε δε πως «είναι πολύ σημαντικό στους αρχαιολογικούς μας χώρους και στα μουσεία, οι επισκέπτες να αισθάνονται ότι είναι ασφαλείς, να αισθάνονται ότι μπορούν να απολαύσουν το πολιτιστικό αγαθό, να «ψυχαγωγηθούν» με τον σωστό τρόπο, αλλά και να μην έχουν την παραμικρή αμφιβολία για την ασφάλειά τους».

Μουσειο_Ακροπολης__θεα
Με αποστάσεις, μάσκες για τους εργαζόμενους και ανοιχτά αναψυκτήρια και πωλητήρια επαναλειτουργούν τα μουσεία όλη τις χώρας

Τί πρέπει να γνωρίζουν οι επισκέπτες

Όσοι λοιπόν αποφασίσετε να επισκεφθείτε κάποιο μουσείο μέσα στις επόμενες ημέρες καλό θα ήταν να προμηθευτείτε ένα ηλεκτρονικό εισιτήριο – για όσα μουσεία διαθέτουν – που θα βρείτε στις αντίστοιχες ιστοσελίδες έτσι ώστε να μην χρειαστεί να περιμένετε στα εκδοτήρια. Αν πάλι προμηθευτείτε το εισιτήριό σας από το εκδοτήριο  καλό θα ήταν να προτιμήσετε την πληρωμή με πιστωτική κάρτα.

Κατά την παραμονή σας στους χώρους του μουσείου θα πρέπει να φροντίσετε να διατηρείτε απόσταση  2 μέτρων από τους υπόλοιπους επισκέπτες. Η χρήση μάσκας δεν είναι υποχρεωτική σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, αποτελεί ένα αποδοτικό μέτρο προστασίαw, κυρίως για τους κλειστούς χώρους. Δεν χρειάζεται πάντως να ανησυχείτε για τον συνωστισμό καθώς οι άνθρωποι των μουσείων θα φροντίζουν να εισέρχεται στους χώρους συγκεκριμένος αριθμός ατόμων.

Δεν είναι, επίσης, απαραίτητο να προμηθευτείτε νερό ή κάποιο αναψυκτικό από το σπίτι σας καθώς τα αναψυκτήρια όλων των μουσείων θα λειτουργούν κανονικά, ακολουθώντας όμως και αυτά τα μέτρα που ισχύουν για όλους τους υπόλοιπους χώρους εστίασης.  Να ξέρετε πως όσοι  από εσάς έχετε μαζί σας μεγάλες τσάντες ή σάκους, θα πρέπει να τα αφήσετε, πριν μπείτε,σε ειδικό χώρο όπου θα απολυμανθούν με ατμό.

Θα πρέπει, ακόμη, να γνωρίζετε πως έχει δοθεί οδηγία για αποφυγή πολύωρης χρήσης κλιματιστικών παρόλα αυτά σε κάποια από αυτά η προστασία των εκθεμάτων απαιτεί διαρκή κλιματιστική κάλυψη.

Εάν ανήκετε σε ευαίσθητες ομάδες – άτομα άνω των 65 ετών, άτομα με ειδικές ικανότητες, έγκυοι – να ξέρετε πως δικαιούστε να κάνετε χρήση των ειδικών μέτρων που έχουν προβλεφθεί σχετικά με τα οποία καλό θα ήταν να ενημερωθείτε πριν την επίσκεψή σας.

Να έχετε, επίσης, υπόψιν σας, πως όλοι όσοι εργάζονται στους χώρους των μουσείων, ειδικά δε εκείνοι που έρχονται σε άμεση επαφή με το κοινό, είναι υποχρεωμένοι να φορούν μάσκα σε όλη την διάρκεια της βάρδιάς τους.

Τέλος, αν επιθυμείτε να αγοράσετε κάποιο αναμνηστικό ή δώρο θα έχετε την ευκαιρία να το κάνετε μιας και τα πωλητήρια των μουσείων θα λειτουργούν κανονικά από σήμερα τηρώντας βεβαίως τους κανόνες ασφαλείας που ισχύουν για όλα τα υπόλοιπα εμπορικά καταστήματα.