Τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εκτελούν τα καθήκοντά τους επισημαίνουν σε επιστολή τους οι εντατικολόγοι που εργάζονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» που εξηγούν γιατί οι ίδιοι δεν έχουν ευθύνη για το κλείσιμο της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής.

«Η ΚΕΜ δεν υπάρχει στο οργανόγραμμα του νοσοκομείου ως αυτόνομο τμήμα. Εξαιτίας λοιπόν της ανυπαρξίας της ΚΕΜ ως αυτόνομο τμήμα σε αυτό έχουν εφημερεύσει κατά καιρούς ιατροί καρδιοχειρουργοί, αναισθησιολόγοι, καρδιολόγοι, νεογνολόγοι, εντατικολόγοι, παιδοχειρουργοί, και εντατικολόγοι ενηλίκων», τονίζουν οι εντατικολόγοι, που σημειώνουν ότι στο συγκεκριμένο τμήμα έχουν συμβεί γεγονότα που οδήγησαν στο κλείσιμό του για ένα χρονικό διάστημα.

«Όταν η πολιτεία αποφάσισε την επαναλειτουργία του μη αυτόνομου αυτού τμήματος, ζητήθηκε από τους εντατικολόγους να βοηθήσουν. Το πράξαμε πράγματι με ευαισθησία προς τους μικρούς ασθενείς, παρά την επιβάρυνση της ΜΕΘ», επισημαίνουν, προσθέτοντας ότι μεσολάβησε η πανδημία του κορωνοϊού, την οποία έπρεπε να διαχειριστούν.

«Κι ενώ κινδυνεύουμε όλοι από επαγγελματική εξουθένωση, το τελευταίο χρονικό διάστημα παρακολουθούμε δημοσιεύματα περί της μη λειτουργίας της ΚΕΜ και καλούμαστε να στελεχώσουμε οι ίδιοι ιατροί εντατικολόγοι, ταυτόχρονα με τα υπόλοιπα τμήματα !

Δηλαδή οι ίδιοι εντατικολόγοι είναι ΜΕΘ, ΤΕΠ, ΚΕΜ, COVID-ΜΕΘ , τμήμα νευρομυικών παθήσεων !

Οι ιατροί εντατικολόγοι δεν μπορούν να καλύπτουν όλα τα κενά του νοσοκομείου όσο και να θέλουν να βοηθήσουν», τονίζουν.

Για να υπάρξει Καρδιοχειρουργική Κλινική, τονίζουν οι εργαζόμενοι στη ΜΕΘ, πρέπει πρωτίστως να θεσμοθετηθεί άμεσα ως αυτόνομο τμήμα, που θα μπορεί αυτόνομα να προχωρά σε προσλήψεις. Δεύτερον, θα πρέπει να υπάρξει στελέχωσή του με το αναγκαίο επιστημονικό προσωπικό, δηλαδή τουλάχιστον 5 επιμελητές κι έναν συντονιστή και να τηρούνται όλοι οι διεθνείς κανόνες.

«Όλες οι προσωρινές λύσεις μέχρι τώρα όχι μόνο δεν ωφέλησαν αλλά καθυστέρησαν επιπλέον την αυτόνομη και σωστή οργάνωσή του», αναφέρουν.